Kiberjárvány: olcsóbb megelőzni, mint gyógyítani!

2018-ban az Amerikai Egyesült Államokban az összes IT-biztonsági esemény 41 százalékát tették ki az egészségügyi szervezeteket ért támadások. 2019-ben az ágazat szereplői már körülbelül négymilliárd dollárt költöttek az adatlopások és zsarolóvírusok miatt.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Kép: SXC

A cikk a Piac & Profit magazin február-márciusi számában jelent meg. 

A magazin az Inmedio és Relay újságárusoknál kapható, de digitális formában is hozzájuthat. Előfizethet egy évre, de akár egy számot is megvehet. Megrendelését itt adhatja le>>>

Mivel az egészségügyi adatok rendkívül értékesek a feketepiacon, az orvosi rendszerek pedig létfontosságúak, félő, hogy a támadások száma egyre csak emelkedni fog a jövőben. A kibertámadást pedig – akárcsak a betegséget – olcsóbb megelőzni, mint gyógyítani.

– De nem csak a külső veszélyekre kell felkészülni – hívja fel a figyelmet Fejes Márton, a Bethesda Gyermekkórház informatikáért felelős osztályvezetője. – Ha nem megfelelő az IT-biztonság, még nagyobb a kockázat, hogy a munkatársak véletlen tévedése vagy akár rosszhiszeműsége miatt rossz helyre kerül egy adat. A GDPR szempontjából pedig már az is adatincidensnek számít, és komoly büntetési tételt vonz magával, ha az egészségügyi vagy személyes adatokat tartalmazó e-mailt hibás címre küldi a kórház. Ebben is megkerülhetetlen szerepe van a megfelelő IT-biztonsági rendszernek, a jelszavas védelemnek, a jól kezelt felhasználói jogosultságoknak.

A Bethesdában folyó munka során napi szinten több ezer személyes és betegadat keletkezik a 300 számítógépen. A 170 ágyas intézményben évente átlag közel 12 ezer gyermek gyógyul, míg a járóbeteg-rendeléseken akár 150 ezer kiskorú is megfordul. A gyógyítás és az intézmény működtetése is egyre erősebben támaszkodik az informatikai rendszerekre, és – bár náluk soha nem történt adatvesztési vagy lopási incidens – Fejes Márton szerint a veszély mindennapos. Egy esetleges sikeres támadás pedig borzasztó következményekkel járna: a betegadatok helyreállítása heteket, hónapokat venne igénybe, és persze kérdés, hogy sikerülne-e 100 százalékban. Amint a szakember rámutat, az egyetlen biztos megoldás a véghasználói pontokat is védő, a folyamatosan megújuló vírustámadásokat időben felismerő és kezelő IT-biztonsági megoldás.

Olyan védelmi szoftvert kerestek, amely hatékony választ ad az összes kihívásra. Így esett a választás a Panda Security megoldására. Már a 30 napos ingyenes tesztidőszak során kiderült, hogy a Panda teljes körű végpontvédelmi megoldása kiválóan működik, legyen szó az eszközfelügyeletről, a szűrésről vagy a levelezőrendszerek védelméről. A naponta a kórházba érkező több millió e-mail között biztos, hogy betalál néhány spam vagy vírusos üzenet, amelyet a munkatársak akár csak véletlenül vagy kíváncsiságból megnyitnak. A Panda proaktív védelmi megoldása ezt a veszélyt is tökéletesen szűri. Fejes Márton a bevezetéssel és az üzemeltetéssel járó feladatokat – figyelembe véve a folyamatos szakemberhiányt –, valamint a magyar nyelvű terméktámogatást is fontos előnyként említi.

Az informatikai vezető szerint a legjobb biztonságtechnikai programok a felhasználók számára észrevétlenek maradnak. A Panda megoldása ilyen.

Véleményvezér

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo