Juttatások az év végén – érdemes figyelni

A 2019-re elfogadott adótörvény csomag jelentős emelkedést hoz sok népszerű juttatás közterheiben. Ezért különösen fontos lesz az év végi juttatások időzítése. Elég jelentős pluszköltséget eredményezhet ugyanis, ha egy adómentes juttatás pár nap késés vagy egy dokumentációs hiba miatt jövedelemként adózik majd.

Ha arra a kérdésre keressük a választ, hogy az év végén kiadott juttatások miként is adóznak, sokféle megközelítéssel találkozhatunk, ami a nyár közepén elfogadott adótörvény változások fényében akár sokba is kerülhet a cégnek.

Munkáltatók gyakran hivatkoznak saját juttatási rendszerükre vagy éppen a bérfizetéshez kapcsolódó szabályokra.

  • Január elején adjuk ki a decemberi cafeteriát...
  • Mi a bérrel együtt a hó elején fizetjük az előző havi juttatásokat...
A juttatások közterheinek megállapításakor azonban mindkét módszer félrevezető lehet, ami nagyon sokba kerülhet 2019 elején. Kézzel fogható termékek átadása esetén a jövedelem megszerzésének időpontja az a nap, amikor az adott termék átadásra kerül.

Szolgáltatások juttatások esetén a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint a jövedelem megszerzésének a napja legtöbbször a szolgáltatás igénybevételére való jogosultság megszerzésének napja. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy utalványok esetén az utalvány átadási időpontja vagy elektronikus utalvány esetén a feltöltés időpontja lesz a döntő. Számlával elszámolt juttatásoknál pedig az nap lesz a juttatás időpontja, amikor a munkáltató téríti a számla értékét.

...és természetesen erre a napra vonatkozó szabályok alapján kell megfizetni az adót.

Kép: PP

- Ha tehát egy színházjegy átadása 2018 decemberében megtörténik, akkor az idei szabályok szerint lehet akár adómentes juttatás is. Ellenben, ha ezt 2019 január elején veszi át a munkavállaló, akkor már a magasabb adóval kell számolni -

Átnyúló juttatások

Különösen érdekes ez az adózási kérdés azon juttatások esetén, melyek felhasználása majd csak 2019-ben történik meg. Szerencsére nem befolyásolja a 2018-ban átadott utalványok, feltöltött elektronikus utalványok adózását az – hacsak külön szabály nem korlátozza ezt - hogy a munkavállaló ezt nem idén, hanem majd csak a jövő évben használja fel.

Még különösebb lehet a helyzet, amikor a munkáltató már az átadáskor biztos lehet benne, hogy a munkavállalója a kapott juttatást 2019-ben használja fel. Ilyen lehet például a 2018 végén kiadott 2019-es (akár éves) helyi bérlet.

Fata László
Fata László juttatási szakértő, a Cafeteria TREND magazin alapítója, szerkesztője az Országos Humánmenedzsment Egyesület elnökségének tagja. Eddigi munkája során az elmúlt 13 évben több mint 70.000 munkavállalót érintő juttatási rendszerhez adott közvetlenül tanácsot. A tanácsadói tudását a magazin mellett több száz fős konferenciákon, hírlevelében, egyetemeken, (BME, PTE, SZIE, KRE) és eddig megjelent három könyvében osztja meg az érdeklődőkkel. A juttatásokhoz kapcsolódóan rendszeres kutatásokat végez Szent István Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem munkatársaival együttműködve.
Ez a juttatás bizony 2018 végén átadva (vagy a munkáltató nevére szóló számla alapján kifizetve) még a 2018-as szabályok szerint adózik, tehát 40,71% közteherrel adható idén még akkor is, ha jövőre utazik vele a munkavállaló.

Hasonlóan érdemes figyelni a kulturális szolgáltatásra, sportrendezvényre szóló belépők/bérletek időzítésére. Ha valaki nem használta ki az idei adómentes keretet, akkor év végén akár 2019-es fesztiválokra, előadásokra, koncertekre, meccsekre szóló jegyeket/bérleteket is nyújthat még adómentesen. Ha 2018-ban kerül ez átadásra, kifizetésre, akkor 2018-as juttatás lesz. Az idei szabályok szerint adómentes lehet, de az idei adómentes keretet fogyasztja.

Egyedi haladékok átmeneti szabályok alapján

A biztosítások esetében is előfordul, hogy az idén megkötött biztosítás esetén a kapcsolódó szolgáltatást a biztosító 2019-ben nyújtja. A megszavazott adótörvény tartalmaz egy külön rendelkezést éppen a kockázati biztosítások adómentességéhez.

Az adómentes kockázati biztosításra vonatkozó szabályokat a 2018-ban kezdődő biztosítási évre - de legfeljebb 2019. december 31-éig - megfizetett biztosítási díjakra lehet alkalmazni. Tehát az idén indított, de 2019-re is átlógó biztosítási évekre még alkalmazhatók az adómentességi szabályok.

Önkéntes pénztárak: van élet a cafeteria beszántása után?
A cafeteriarendszer megnyirbálásával a munkáltatók már nem fizethetnek kedvezményesen a munkavállalók önkéntes egészség- vagy nyugdíjpénztáraiba sem. Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) elnökét, Dr. Kravalik Gábort kérdeztük arról, milyen lehetőségek maradnak az öngondoskodásra.
A lakáscélú támogatásra is tartalmaz egy átmenetei szabályt a személyi jövedelemadóról szóló törvény 2019-es verziója. Eszerint a 2018-ban nyújtott lakáscélú támogatásokra is alkalmazni kell a jövőben az idei szabályrendszert.

Az időzítés szempontjából ez azt jelenti, hogy lesz némi haladék a juttatások felhasználásában. Az biztos, hogy az adómentesség szükséges feltétele, hogy a támogatást az idei évben nyújtsa a munkáltató. Ráadásul hiteltörlesztés esetén a támogatás felhasználásának még a 2018-as évben meg is kell történnie.

Lakásvásárlás és -építés esetén azonban a jogszabályi környezet tartalmaz egy kis rugalmasságot a felhasználáshoz. 2018-ban lakásvásárlásra adott támogatást legkésőbb 2019. március 31-ig kell felhasználnia a magánszemélynek. Építés, bővítés, korszerűsítés közvetlen munkáltatói támogatása esetén az idén kapott összeget 2019. december 31-ig kell a meghatározott lakáscélokra elkölteni.

Szerző:

Fata László

Cafeteriaszakértő, a CafeteriaTrend alapítója

a Zukunft Personal Hungary bérezés, juttatások, ösztönzőrendszerek területének szakértője

 

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Véleményvezér

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra

Ilyet még nem láttunk, amikor mindenki előre néz, csak a magyarok hátra 

A világjárvány idején az emberek visszafogták autóvásárlásaikat Európában. Az elmaradást mindenütt pótolják, kivétel nálunk.
Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen

Pert nyert Hadházy Ákos az állam ellen 

A független képviselő különös módon, de úgy tűnik egyedül több borsot tör Orbán Viktor orra alá, mint az egész ellenzék együttvéve.
Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát

Nincs pénze a gazdáknak, csak féláron veszik tőlük a búzát és a kukoricát 

Úgy tűnik az idén egyedül a repcetermelők számíthatnak nyereségre.
A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek

A magyarok spórolása miatt nem teljesülnek a tervezett áfa bevételek 

A megszorítások, extraadók ellenére továbbra is sok helyen lyukas a költségvetés. A tervezett áfa bevételek és a valóság között szakadék tátong.
Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben

Már a románok után kullogunk, ha megnézzük mennyit költünk az üzletekben 

Már nominálisan is kevesebbet tud költeni egy magyar polgár a boltokban, mint egy román. Ráadásul a magyar a pénzéért még kevesebbet is kap a hipermagas itthoni áfa miatt.
A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester

A bíróság szerint ellopta ugyan a közmunkások bérének a felét, de azért maradhat polgármester 

Bízzuk nyugodtan kecskére a káposztát, ez a magyar jogállamiság legújabb mérföldköve.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo