hirdetés

Jó lesz-e a SZÉP Kártya?

2,5 millió felhasználó eshet két szék közül a pad alá 2012-ben, amennyiben a SZÉP Kártyát egyeduralkodóként vezetik be, állítja az EUFE. Lehet-e módosítást elérni egy már benyújtott kormányzati koncepción ma, vagy csak azért mert üzleti szereplők érdekeit is szolgálná, helyből el kell utasítani?, teszi fel a kérdést az Étkezési Utalvány Forgalmazói Egyesülés. 

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

A három étkezési utalvány forgalmazásra szakosodott vállalatot, az Edenredet (Accor Service), a Le Cheque Déjeuner-t és a Sodexo Passt tömörítő egyesülés úgy véli, a cafeteria piac Magyarországon már bizonyította érettségét az elmúlt csaknem két évtizedben, az új reménység, a SZÉP Kártya azonban most ül be az iskolapadba, az útravalóként kapott csomag pedig kétséges, milyen eredményhez tudja hozzásegíteni. Szerintük a cafeteria rendszer megfelelő átalakítása csak az összes érintett fél bevonásával lehetséges. E nélkül a SZÉP Kártya rendszere sem lesz működőképes.

„A gazdaságfejlesztési célú béren kívüli juttatásokat alapvetően a Széchenyi Pihenő Kártya foglalja rendszerbe”, olvasható abban a kormányzati tervezetben, amely a cafeteria rendszer átalakításáról szól. 2012-től a SZÉP-kártya multifunkciós kártyaként működne az ideihez képest kibővített szolgáltatásportfolióval.


Sokan nem az étteremben költenék el a cafeteria keretüket

Az eddigi hírek szerint a kártyával elkölthető összeg 450 ezer forintra emelkedik: a szálláshely szolgáltatásra maximum 225 ezer forint, meleg étkezésre 150 ezer forint, szabadidős, egészségmegőrző célra 75 ezer forint lesz az éves keret. Ezzel párhuzamosan a sokat kifogásolt kötelező szálláshely igénybevétel megszűnik. A részletek még nem tisztázottak: egy kártyán lesz három egyenleg, vagy három különböző kártya kerül forgalomba, írja a Multi-Pay novemberi hírlevelében.

A Parlament elé beterjesztett, az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló törvényjavaslat tervezet szerint a vendéglátásban elkölthető melegétel juttatást nem lehet papír alapon biztosítani, csak SZÉP Kártyán keresztül 2012. január 1-je után. A fogyasztásra kész élelmiszer vásárlására használható hideg utalvány havonta maximálisan 5000 forint értékben – az Adózóna értesülései szerint egy módosító indítványnak köszönhetően havi hétezer – lesz adható, a jelenlegi 18 ezer forint helyett.

EUFE vélemény: Ha más mondja, azt nem tűröm el?
Jelenleg az utalványozói piac szereplői profit-orientált cégek. Vajon ezért már kötelező elutasítani a tapasztalatukat? Elképzelhető, hogy a kormányzat ne vegyen tudomást arról, hogy a tervezett átalakítás százezreket fog negatívan érinteni Magyarországon kizárólag azért, mert a jelenlegi struktúra ezen szereplők üzleti érdekeit is szolgálja? Indokolt egy jól működő, a teljes társadalom érdekeit szolgáló modell megszűntetése, csak mert a működtetői a tevékenységükért cserébe profitra tesznek szert? Számos ágazat ezt a struktúrát követi: így épülnek autópályák állami pénzből, közérdeket szolgálva, magáncégek révén. Csak a melegétel jegy kibocsátását vegyük el a jelenlévő cégektől és adjuk a SZÉP Kártya kibocsátására jogosult bankoknak? Vajon ez kinek az érdekeit szolgálja? A cafeteria piac szereplői közül csak az EUFE 3 tagcége 400 munkavállalót foglalkoztat Magyarországon, és az általuk közvetlenül befizetett adó összege eléri az 5 milliárd forintot, mely összeg megegyezik nettó profitjukkal. A teljes étkezési utalvány piac jelenlegi formájában több ezer ember megélhetését is biztosítja. A vendéglátásban, főként a kis kifőzdékben, büfékben, dolgozó munkaerő megélhetése függ attól, hogy jövőre ezek a főként melegétel utalvány forgalomtól függő helyek fenn tudják-e tartani magukat, azaz az ő megélhetésük, munkájuk is nagyban függ attól, hogy milyen és mekkora lesz az utalványos piac.

A kártyát eddig három bank adja ki: az OTP, az MKB Bank valamint a K&H. A kibocsátók azonban óvatosan fogalmaznak, hiszen a felkészülésre nagyon kevés idő maradt az új adótörvények január elsejei hatálybalépéséig. Az EUFE szerint a SZÉP Kártya piacát a cafeteria piac jelenlegi szereplői számára is meg kellene nyitni. Ha nem így történik, a SZÉP Kártya bevezetése erőteljesen visszahat az étkezési jegy kibocsájtók mellett a vendéglátóiparra, a 2,5 millió melegétel utalványt eddig igénylő munkavállalóra és munkáltatóra, összességében pedig a nemzetgazdaságra, véli az egyesülés.

Jelenleg sem a munkaadók, sem pedig a munkavállalók nem tudják bizonyosan, hogy 2012 januárjától pontosan milyen összegben, milyen juttatásokat, milyen adózással, mely szolgáltatóktól, milyen platformon/formátumban vehetnek majd igénybe. Az Étkezési Utalvány Forgalmazói Egyesülés (EUFE) tagcégei jelenleg 100 ezer ügyfél, 2,5 millió munkavállaló és 40 ezer beváltóhely közti kapcsolat napi szintű megteremtésével járulnak hozzá az utalványpiac biztonságos és sikeres működéséhez. Kétséges, hogy a 2012 januárjától a SZÉP Kártya át tudja-e venni az étkezési utalvány szerepét, hiszen a SZÉP Kártya legnagyobb és legelső kibocsátója, az OTP Bank is csak mintegy 200 ügyféllel, és 1500 beváltóhellyel tudott eddig szerződni, és még a 3000 darabot sem éri el a munkavállalók számára kibocsátott kártyák száma.

Szintén aggodalomra adhat okot, hogy Magyarországon európai viszonylatban is alacsony a kártyaleolvasó terminálok elterjedtsége, főként a fővároson kívül, illetve az éttermi szektorban. Mindez már önmagában súlyos problémákat vet fel. Társadalmi egyenlőtlenséget főváros és vidék viszonylatában, a támogatni kívánt vendéglátóipar és kkv szektor pedig a szándékokkal ellentétben jelentős bevételektől esik el, vélik a szakértők.

Ugyanakkor – jóllehet a részletes szabályok még hiányoznak – a kártya várhatóan előbb-utóbb áttörést hoz a papír utalványokkal szemben. A használata sokkal kevesebbe kerül, és a jutalékrendszer is kedvezőbb.

Hogyan lehet működőképes a SZÉP Kártya?

Nemzetközi szinten az elektronikus kártya alapú cafeteria piac nagysága 40 százalék az utalvány alapúval szemben. A 2012 januárjától a SZÉP Kártya meleg étkezési szolgáltatása mellett szükséges egy olyan papír alapú, célzottan és kizárólag melegkonyhás vendéglátóhelyeken és munkahelyi étkezdékben felhasználható utalvány bevezetése, mely havonta 12500 forint kedvezményes adózású értékig, 2 éves átmeneti időszakra megfelelően biztosítaná a melegétel juttatáshoz való diszkriminációmentes hozzáférést, amíg a kártyaelfogadó terminálok infrastruktúrája megfelelően kiépül, vélik a fő tevékenységként étkezési utalványok kibocsátásával foglalkozó társaságok. Szerepel még az EUFE javaslatában – ezt munkaanyag formájában eljuttatták a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz – az is, hogy a Cafeteria rendszerek sikeres működtetéséhez arra specializálódott, tapasztalattal rendelkező szolgáltatókra van szükség. Amennyiben a piac egyéb, jelenleg is aktív szereplői beléphetnek a SZÉP kártya kibocsátók közé, akkor nagymértékben felgyorsulhatna a SZÉP kártya elterjedése, hiszen ezek a vállalatok jelentős piaci ismerettel és gyakorlattal rendelkeznek a béren kívüli juttatások területén, és kiemelten tudnának erőforrásokat mozgósítani erre a feladatra.

Felmérés: sokan nem örülnek az étkezési juttatás módosításának
A Multi-Pay Cafeteria honlapján októberben megkérdezték az olvasókat, hogy egyetértenek-e az étkeztetési támogatás átalakításával. A nem reprezentatív felmérésre érkezett válaszok alapján a válaszadók több mint fele – 56 százalék – vélte úgy, hogy az étkeztetés támogatása eddig jól működött. Sokak szerint azzal, hogy állami utalványt terveznek, még nem szűnnek meg a visszaélések. Többen a pontos szabályozás hiányában nem foglaltak állást, ugyanakkor a válaszadók több mint tíz százaléka indokoltnak tartja az állami szerepvállalás erősödését. 12,5 százalék viszont úgy vélte, hogy az idejétmúlt papírutalvány helyett a hidegétkeztetési juttatásnak is fizető cafeteria-kártyára kellene kerülnie.

 

hirdetés

Véleményvezér

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo