Jó hír a magyar gazdaságból: töretlenül nő a beruházási szándék

A vállalkozások beruházási szándéka egyértelműen túljutott a mélyponton, ugyanis egy éve töretlenül növekszik folyamatosan. Jelenleg a vállalkozások 59 százaléka tervez fejlesztést. A célok közül továbbra is az informatikai fejlesztések állnak az élen.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az 500 hazai mikro-, kis- és középvállalkozás megkérdezésével végzett negyedéves K&H kkv bizalmi index eredménye szerint kétségtelenül túljutott a mélyponton a hazai vállalkozások beruházási szándéka, ugyanis egy éve folyamatosan növekszik a beruházásban gondolkodó kkv-k aránya.(A KSH első három hónapra vonatkozó adatai viszont éppen azt mutatják, hogy a beruházások jelentősen visszaestek az első negyedévben.)

„Jelenleg a cégvezetők 59 százaléka tervez valamilyen fejlesztést az elkövetkezendő egy év során. Ez az érték jóval meghaladja az egy évvel ezelőtti adatot, amikor is a vállalkozások kevesebb, mint fele (49 százalék) tervezett fejlesztést. A kkv-k legnagyobb része (33 százalék) továbbra is az informatikai beruházásokra készül. Sőt, mi több, egyedül ennél a beruházási célnál figyelhető meg számottevő, 4 százalékpontos emelkedés az előző negyedévhez képest. Ezt követi a gépekre, berendezésekre vonatkozó beruházási szándék, amit minden ötödik vállalkozás tervez.  A gépjárművek korszerűsítésében is közel minden ötödik (18 százalék) kkv gondolkodik” – részletezte az eredményeket Németh László, a K&H Kkv marketing főosztály vezetője.

A különböző szektorokat tekintve visszafogottabb beruházási szándék figyelhető meg az ipari, építőipari (55 százalék) és a kereskedelmi (56 százalék) cégeknél. A szolgáltató vállalkozások és a mezőgazdasági cégek ennél bátrabban tervezik a következő egy évet, az előbbiek 61, az utóbbiak 66 százaléka tervez valamilyen fejlesztést. A beruházás tárgyát tekintve a kereskedelmi és szolgáltató vállalkozások körében az informatikai fejlesztések állnak az élen, az ipari és agrárcégeknél pedig a gépek, berendezések fejlesztése élvez elsőbbséget. Azonban a tevékenységi kör mellett a cég mérete is nagymértékben hatást gyakorol a beruházási tervekre, hiszen a cégmérettel párhuzamos nő a beruházási szándék: a mikrovállalkozások mindössze 55 százaléka gondolkodik fejlesztésben, a kisvállalkozásoknál ez az arány már 61 százalék, a középvállalatok pedig több mint kétharmada (69 százalék) tervez valamilyen fejlesztést.

Kinek jó a kedvezményes hitel?
A mérlegzárást követően a mai magyar vállalkozókat egy dolog foglalkoztatja leginkább. Mit kell tudni a 2,5 százalékos hitelről? Hogy lehet megkapni? Hol lehet igényelni? A kérdésekre a válaszokat Szopper Zsófia, a Piac&Profit szakértője gyűjtötte össze.
A június elején készült felmérés eredményei azt mutatják, hogy a Növekedési Hitelprogram kedvező hitelkondícióinak ismerete főként azokat a vállalkozásokat mozgatja meg, amelyek már terveznek fejlesztést, beruházást. Míg a beruházást nem tervező vállalkozások körében 13 százalék azon cégek aránya, amelyek kedvező hitelajánlat esetén beruházásba kezdenének, addig a beruházást egyébként is tervező cégek 37 százaléka kezdene további fejlesztésbe vagy növelné a beruházásra fordított tőkét. Már a júniusi adatok is arról tanúskodnak, hogy a program fokozza a beruházási kedvet.

A hitelprogram részleteiről innen tájékozódhat!

A jegybank tudatában vannak annak, hogy ez a 750 milliárd forint – bár elsőre soknak tűnhet -, valójában a vállalati hitelpiacon nem elegendő a hitelezés beindításához, de a gazdasági növekedés beindításához sem. Ezért azt tervezik, hogy a Növekedési Hitel 3. pillérével fogják a bankokat további hitelezésre ösztönözni, az első két pillér a hitelpiac felébresztéséhez lesz csak elegendő. Az első három hónapot esetleg újabb hitelkeret kibocsátása követheti – amennyiben az MNB úgy látja, hogy nem csak hitelkiváltásra, hanem beruházásokra is jut a pénzéből.

Szakértőnk véleménye szerint már az is siker, hogy ilyen alacsony kamatrés mellett hajlandóak a bankok hitelezni, továbbá a gazdaságot élénkíti minden forint, amely a vállalati szféránál marad – hiszen számszerűsíthetően kevesebbet fizetnek a banknak a programba bekerülő vállalkozások a lecsökkenő hitelterhek miatt.

 

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo