hirdetés

Játékos toborzás egymilliós álomfizetésre

Egy igazi kompetenciakarikatúra rajzolódott ki egy hálózati informatikus játék részvevőiről. Bár a játék alapvetően technikai kérdéseket feszegetett, a válaszok között a műszaki ismeretek gyakran háttérbe szorultak, a 600 játékos teljesítményorientációja pedig roppant domináns lett, és mindenki önálló megoldást keresett.
hirdetés

Még egy ismerős, rutin toborzási feladat is jelenthet kihívást. „Ezek a magyar piacon az IT projektmenedzserek, IT hálózati szakemberek, akikből állandó hiány van a munkaerőpiacon. Mint ahogy a munkáltatók financiálisan reagáltak a szoftverfejlesztők iránti keresletre, be kell látniuk, hogy a hálózati mérnök szakemberek iránti kereslet fellendülése a fizetések emelkedését is maga után vonta, így háromszázezertől egymillióig is terjedhetnek a nettó fizetési igények. Idén, erre a hiányra reagálva hálózatiprogramozó-képzést indítottunk, ehhez toborzunk hallgatókat, akik a képzés elvégzése után már munkát is kapnak egy partnervállalatnál” – mondta el a virtuális toborzójátékról Gasparetz András, a Nexpery vezetője.

A toborzás azonban mindig kétirányú folyamat. A munkaerőpiacon lévő álláskeresők munkakeresés közben „tanulják” a munkáltatók igényeit és lehetőségeit a juttatások terén. Természetesen a toborzó cég is folyamatosan új és újabb visszajelzéseket kap a jelentkezőktől arról, hogy milyen felkészültségű szakembereket várhatnak reálisan, és milyen elvárásokkal fognak jelentkezni. Ennek a folyamatnak a leegyszerűsítésére a képzést egy virtuális minijáték vezette fel, amelyből érdekes következtetéseket lehet levonni a szakma iránt érdeklődők gondolkodásmódjáról, kompetenciáiról.

Te tudnál LAN-partyt szervezni? - Kép: Nexpery

Az EcoSim-el közösen fejlesztett mobilappban elérhető játékban a résztvevők egy LAN partit szerveznek a kollégiumban, ahová 12 barátjukat hívják meg. A valóságban és a játékban egy ilyen parti zökkenőmentes lebonyolítása egyáltalán nem egyszerű, számos gyakorlati kérdést kell megoldani a szervezőnek:

  • Már javában készítitek elő a terepet, hogy mindenki tudjon csatlakozni a játékhoz, amikor a teljes első emeleten elmegy az áram. Mi lesz most?
  • Nincs elég használható hálózati kábeletek. Mit csinálsz?
  • Hajnal kettő van, és már mindenki nagyon éhes, mi lesz most?
A játékmenetben összesen 15 életszerűen felmerülő problémára vártak választ. A játék célja, hogy a játékosok megoldják a felmerülő helyzeteket, technikailag minden a helyére kerüljön, és végül egy gördülékeny LAN partit vezényeljenek le.

Ide kattintva Ön is kipróbálhatja magát a LAN parti megszervezésében!

Tehetségprogramok tündöklése és bukása
Iszonyatos versenyben vagyunk a legjobb munkatársakért. Ennek érdekében mind gyakrabban születnek céges tehetségprogramok, amelyek nem mindig hozzák meg a várt eredményeket. Szakértőnk segítségével bemutatunk néhány kritériumot, amelyek kulcsfontosságúak egy sikeres program érdekében
A kérdésekre, mint valós helyzetekben a gondokra, többféle megközelítéssel lehetett megoldást keresni. Ezek három kompetenciacsoportba sorolhatók:
  • Teljesítményorientáció: ide kerültek az azonnali megoldást adó egyszeri ad-hoc megoldások,
  • Menedzsmentszemlélet: ide sorolták a rendszer átalakításával, javításával megoldást keresőket,
  • Technikai tudás: ide a műszaki, informatikai túlsúllyal megoldást adó válaszok kerültek.
A játék 6 héten keresztül futott „élesben”, és 600-an szerveztek ezen keresztül virtuálisan LAN partit. Ez a 600, a játékot végigkattintó játékos statisztikailag már értékelhető. A játékmenetbe alkalmanként becsatlakozók válaszaival ez egy-egy kérdésnél kb. 2000 választ jelent. „Azonban minden kijelentésnél meg kell említeni, hogy a GDPR-nak való megfelelés miatt csak minimális, erős célhoz kötöttséget mutató adatot kértünk csak be. Ezért csak feltételezhetjük, hogy Y és Z generációs, jó IT- eszköz ellátottsággal rendelkező, versengő személyiségű játékosaink voltak” – mondta Gasparecz András.
Nem csak fizetés, élmény is kell a munkavállalónak
Bátorság, kíváncsiság és technológiai jártasság kell egy cégnél ahhoz, hogy minél teljesebb munkavállalói élményt tudjon nyújtani dolgozóinak. Egyre többen ismerik fel ugyanis, hogy nemcsak a kollégáknak, hanem már az állásra pályázóknak is élményt kell nyújtani, és a cégtől távozókkal is érdemes fenntartani a jó kapcsolatot.
A három kompetenciaterületre kapott pontszámok azonban nagy szórást mutatnak. „Minket is meglepett, de a játékosaink technikai alapú megoldásait 50 százalékkal megelőzte a menedzsment jellegű megközelítés. A pontszámokat tekintve pedig toronymagasan vezetnek a teljesítményorientációra visszavezethetők, mivel kétszer annyi pontot kaptak, mint a technikaiak.”

Egy másik érdekes eredménye a játéknak, hogy a résztvevők milyen nagy arányban törekedtek minél inkább az önállóságra. A válaszok között szinte mindig szerepelt olyan alternatíva is, amely felajánlotta a segítséget, amely a döntést átadta egy képzeletbeli 3. félnek. A játékban részt vevők azonban döntő többségében a tettek mezejére léptek, és önállóan oldották meg a problémát. „Lefoglalom a 3 első emeleti szobát, hogy közel legyünk egymáshoz” – döntöttek sokan, amikor a szobák kiosztására kellett megoldást találni. Vagy „csinálunk wi-fi-t”, ha nincs elég használható hálózati kábelünk. Vagy amikor hajnal kettőkor már mindenki nagyon éhes volt… „erre számítottam, így betankoltam mirelit pizzából”.

A Nexpery hálózati informatikus képzése szeptember 24-én indul el, a 2x4 hónapos képzés után a hallgatók pedig már jövő júniusban már egy partner nagyvállalatnál kezdhetik meg karrierjüket.

 

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.
hirdetés

Véleményvezér

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo