ISO vagy audit, az itt a kérdés

A vállalatok egy részének tavaly év vége óta kötelező négyévente energetikai auditálást végezni. A kötelezettség kiváltására megfelel az ISO tanúsítvány megszerzése is. De melyik a jobb megoldás? Szakértőket kérdeztünk!

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A – nagy nehezen, többszöri kötelezettségszegési eljárás után elfogadott – európai uniós irányelveket átültető energiahatékonysági törvény rendelkezései szerint 2015 decemberétől minden Magyarországon működő nagyvállalat köteles négyévente energetikai auditálást végeztetni.

A kötelező tanúsítvány célja a Magyar Energetikai és Közmű Szabályozási Hivatal honlapjának tájékoztatója szerint az, hogy értékelje az épület fajlagos összesített energetikai követelményértékét. Ez az érték a fűtés, szellőzés, gépi hűtés, világítás és a használati melegvíz-ellátás energiaigényének az összege, és éves szinten nem lehet nagyobb, mint az adott rendeltetésű, adott felület/térfogat arányú épületekre megszabott követelményérték. Ezt olykor előírja jogszabály is (például a hőtermelő berendezések és légkondicionáló rendszerek energetikai felülvizsgálatáról szóló 264/2008. Korm. rendelet), de a hatályos építési előírások miatt vagy éppen pályázatok beadásához is szükség lehet rá.

Az audit célja annak felmérése, hogy az adott telephely, iroda vagy üzem energiafelhasználása milyen pontokon optimalizálható
Az audit célja annak felmérése, hogy az adott telephely, iroda vagy üzem energiafelhasználása milyen pontokon optimalizálható, hogyan illeszthetők be a rendszerbe a hatékonyságot növelő elemek vagy akár a megújuló energia. Azoknak a cégeknek is megéri átvilágítani szervezetük energiafelhasználását, amelyeket a törvény nem kötelez erre. Az energetikai audit ugyanis feltárja azokat a veszteségeket, amelyek akár beruházás nélkül, üzemeltetési intézkedésekkel azonnal csökkenthetők, megmutatja a belátható időn belül megtérülő beruházási lehetőségeket, rávilágít a további mérési szükségletekre – amelyek akár újabb megtakarításokhoz vezethetnek –, valamint jobban tervezhetővé teszi az energiabeszerzést és -gazdálkodást.

Az audit kiváltható az ISO 50001 tanúsítvánnyal. Melyik megoldás éri meg?

Kép:PP archív

Amikor a kényszer hasznot hoz
Nyakunkon az energetikai előírások újabb szigorítása, hamarosan minden építkezésnél a „közel nulla” energiaigény lesz az elvárás. A nagyvállalatoknak pedig már most kötelező átvilágíttatni a működésüket. Az energiahatékonyság azonban a szakértők szerint még mindig mostohagyerek, pedig a takarékos működéssel nem csak a jogszabályi kötelezettségek miatt érdemes foglalkozni.
– Míg az audit csak elemzést jelent, és nem kötelez semmiféle hatékonyságnövelésre, addig a minőségirányítási rendszer bevezetése működési gyakorlatokat ad számos területre, amelynek segítségével optimalizálható például a beszerzés, karbantartás vagy egyéb kulcsfontosságú területek működtetése – hangsúlyozza Kohl Zsuzsanna, a Framework Hungary Kft. ügyvezetője.

Dr. Róth Péter, a Certop International Holding ügyvezető igazgatója szerint sok nagyvállalat először az energetikai auditot választja – ezzel megfelel a törvényi kötelezettségeknek –, később pedig dönthet úgy, hogy bevezeti a folyamatos fejlődésre lehetőséget adó ISO rendszert.

Az irányítási rendszer építése során a cégek meghatározhatnak prioritásokat, míg az auditnak teljes körűségre kell törekednie.
– A választást az elhivatottság is befolyásolja. Az irányítási rendszer építése során a cégek meghatározhatnak prioritásokat, míg az auditnak teljes körűségre kell törekednie. De aki nem akar, az kizárólag az energiahatékonysági törvény miatt nem fog takarékosabban működni. A cégek jelentős része viszont már most is sok mindent tesz. A veszteségek auditnak nem minősülő energetikai vizsgálatok segítségével is feltárhatók.

Az energetikai audit és az irányítási rendszer kiépítésének ára is cégspecifikus. Az auditra vonatkozó piaci ajánlatok nagyjából 1,5 és 100 millió forint között mozognak, egy nagyobb – komolyabb ingatlanállománnyal rendelkező – cégnél úgy 8–10 millió forintos egyszeri kiadást jelenthet. Ha a semmiből kell felépíteni az ISO 50001-es rendszert, nagyobb cégnél 3–5 millió forintos alapköltséggel lehet számolni, ehhez jön a tanúsítás nagyjából 2 millió forintos díja, valamint az évenkénti ellenőrzési díj, ami a tanúsítási díj 65–70 százaléka. Fontos különbség viszont, hogy a rendszerépítés esetében a cégek jelentős megtakarításokkal számolhatnak a működés változtatása révén.

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo