Influencer-marketing sztárok nélkül? Itt a példa, hogy működik

A sikeres stratégia nem arról szól, hogy százezrekhez jussunk el, akiktől aztán semmilyen profitot nem remélhetünk, hanem arról, hogy képesek vagyunk egy influenceren keresztül a számunkra leginkább releváns célközönség elérésére.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ha influencerekről beszélünk, a legtöbb embernek elsőre a Kardashianok és a Jennerek jutnak eszébe, másodiknak mondjuk Dukai Regina háromszázezres instagramos követőtábora, aztán néhány kicsit butácskának tűnő beautyblogger a Youtube világából. Itt már közelebb járunk ahhoz, ahol az influencer-kampányokról érdemes elkezdeni gondolkodni – olvasható a Kosárérték magazinban.

Abban semmi meglepő nincsen, hogy a világsztárok és médiaszereplők általánosságban nagy marketingértékkel rendelkeznek. A fantázia abban van, ha az influencer-marketing módszereit úgy használjuk, hogy mindenki által ismert emberek nélkül is célt érhessünk velük.

Forrás: Kosárérték magazin

Ez nem valami varázslat, egyszerűen arról van szó, hogy erőforrásainkat a nekünk megfelelő közönség elérésére összpontosítjuk, a legnagyobb közönség célzása helyett. Márkánkat az ideális célközönség elé helyezve valójában sokkal nagyobb valós hasznot remélhetünk az influencer-marketingtől, mintha egy világsztár promotálná termékeinket egy hatalmas, de célzás nélküli közönség számára.

Niche piacok influencerei

A celebritások olyan influencerek, akiknek rajongótáborában nagyszámú, de egymástól nagyon eltérő felhasználók találhatók meg. Lesz köztük mindenféle ember, az összes korcsoportból, a társadalom legkülönbözőbb rétegeiből. Nem köti őket össze az adott celeb iránti szimpátián kívül sem közös érdeklődés, sem földrajzi hely, sem magatartásminta. Hozzájuk eljutva tulajdonképpen nem sokkal vagyunk előrébb, hiszen nem tudunk egy specifikus célcsoportra koncentrálni. Ismert emberekkel kötött költséges partnerségek helyett inkább meg kell keresni annak a niche piacnak a kisebb influencereit, amely a potenciális célközönségünk számára ismert és releváns. Ezt jelenti, hogy a legnagyobb közönség helyett a megfelelő közönséget kell elérni.
Influencerek: az eredetiség a varázsszó
Az elmúlt években itthon is látványosan megnőtt az érdeklődés a tartalommarketing iránt. Természetesen nem mindegy hogyan építjük fel tartalommarketinggel kapcsolatos stratégiánkat sem. A digitális korban, amikor a tömegmédia hatékonysága már nem olyan, mint régen, a személyre szabott kommunikáció egyre fontosabb. Így kapott fontos szerepet a tartalom mellett az influencerek véleménye is.
Konkrét példával élve, ha a webáruházunk testépítőknek szánt étrendkiegészítőket árul, kezdjük el felkutatni a releváns hashtageket, ezeken keresztül pedig a sok aktív követővel rendelkező felhasználókat. Közülük kerülnek ki azok az influencerek, akiket érdemes megkeresni.

Az adott iparág influencerei

Az, hogy az influencer-marketinghez nem kellenek világsztárok, nem azt jelenti, hogy ne kellenének hozzá az adott iparágon belül ismert személyiségek. A legtöbb szektorban vannak olyan szakértők és véleményvezérek, akiket sokan követnek azért, hogy az általuk tett megállapítások útján szerezzenek rálátást az adott iparágra. Az ilyen influencerek kiválóan alkalmasak arra, hogy specifikált közönséghez juttassuk el üzeneteinket.

A legjobb módszer nem feltétlenül az, hogy megkeressük őket és arra kérjük, osszák meg egy posztunkat, reklámozzák valamelyik termékünket, vagy írják ki a Facebookra, hogy a mi márkánk a legjobb. Megtehetjük azt is, hogy mi kezdjük el promotálni őket. Ez az adott influencert arra készteti majd, hogy megossza követőivel az általunk róla előállított tartalmat. Így egyszerűen és olcsón jutunk el a releváns közönséghez.

Nem konkurens márkák használata

Habár az influencer kifejezést legtöbbször olyan konkrét személyekre használjuk, akik népszerűségük révén sok emberre vannak hatással, természetesen nemcsak egyének lehetnek azok. Olyan márkák, amelyek célközönsége a miénkhez hasonló, de az adott piacon nem versenytársaink, szintén hasznunkra lehetnek abban, hogy eljussunk a nekünk megfelelő célközönséghez. Persze csak akkor, ha sokan követik őket. Ebben az esetben az együttműködés mindkét fél számára gyümölcsöző lehet, akár barter típusú megállapodás keretében.
Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo