Így lehet sokat spórolni a céges kocsin

A cégautó, ha tartós bérlettel és flotta-kiszervezéssel is együtt jár, jelentős költségcsökkentő tényező, amellyel a magyarországi cégek mindössze 20 százaléka él. De ez a trend most kezd megfordulni, ahogy egyre többen ráébrednek ennek a konstrukciónak az előnyeire.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kép: NGM

A trend azonban megfordulni látszik, a vállalatok egyre inkább felismerik, hogy bizonytalan gazdasági környezetben a közvetett költségek lefaragása és a céges források értéktermelő tevékenységekre fordítása jelentheti a különbséget a csődhelyzet és a növekedés között – hangsúlyozta Vincent van der Meijden, a Business Lease ügyvezető igazgatója.  Az operatív lízing adó-, kockázati és költségszempontból a leghatékonyabb flottamegoldás, amelyet a gépjárműadótól mentes elektromos autók használata még vonzóbbá tehet, hozzájárulva a legmodernebb, alacsony károsanyag-kibocsátású és alacsony fogyasztású autók elterjedéséhez.

A hazai és multinacionális vállalatoknál és nagyvállalatoknál a hatékonyságnövelés egyik fő akadálya volt, hogy erősen beágyazott üzleti modell épül a belső flottakezelésre, míg a kis cégek az autók havi bérleti díját igyekeztek megspórolni azzal, hogy inkább saját tulajdonban tartják a cégautót. Az eredmény mindkét esetben ugyanaz: a céges ráfordítások miatt az autó használati idejére kivetített költségek jóval magasabbak, mintha az autókat flottakezelőtől operatív lízing konstrukcióban bérelték volna.

„A válság után kialakult új üzleti környezet megköveteli, hogy a vállalatok racionalizálják költségszerkezetüket és nyitottá váljanak a megszokott struktúrák lebontására. Magyarországon ez a szemléletváltás és flotta-kiszervezésnél most kezdi éreztetni a hatását” – emelte ki Vincent van der Meijden. „Tíz-tizenöt éve ugyanilyen vitás kérdés volt a bérszámfejtés kiszervezése; ma nem találunk olyan céget, amelynek megéri házon belül tartani ezt a pusztán működéstámogató tevékenységet.”

Így kell megfizetni 2015-ben a cégautóadót
Mennyi cégautóadót kell fizetni 2015-ben? Mikor úszhatjuk meg idén a cégautóadó fizetését? Íme a legfontosabb tudnivalók ezzel az adónemmel kapcsolatban.
Az operatív lízing hozzájárul a vállalatok növekedéséhez, hiszen így a céges autók nem kötik le tárgyi eszközként a vállalat forrásait, nem terhelik a beruházási keretet és nem rontják a befektetések megtérülési mutatóját, viszont havi költségként elszámolhatók, így a társasági adóalapot csökkentik. Az operatív lízingnél egyszerűbb és gyorsabb a hitelbírálati folyamat és mivel nincs önrész, a tőkehiány sem jelent akadályt. Az autó árának áfatartalmát a bérbeadó visszaigényli, a számítás alapját a gépjármű nettó vételára és a regisztrációs adó képezi, azaz a bérbevevő nem finanszírozza az áfát, ugyanakkor a havi bérleti díj áfája üzleti használat arányában visszaigényelhető.

Azon vállalatoknál, amelyek úttörő szerepet vállalnak a fenntartható fejlődés, a környezet védelme érdekében, a flotta keretein belüli elektromos autók üzemeltetése további kedvezménnyel jár. „Magyarországon a száz százalékban elektromos meghajtású személyautók mentesülnek a gépjárműadó-fizetés alól, de a szabályozás révén további eszközökkel is ösztönözhető az alacsony széndioxid-kibocsátású és alacsony fogyasztású, illetve a „tiszta” autók használata” – hangsúlyozta Vincent van der Meijden. „Hollandiában, például, az elektromos autók, hibridek és 100 grm/km-nél kevesebb széndioxidot kibocsátó autókat használók adókedvezményben részesülnek, de a fejlett országokban szintén vonzó az áfa-mentesség, az autócsere-támogatás, a külön parkolók, az ingyenes parkolás, az útdíj-mentesség vagy az ingyenes parkolás. Hasonló kedvezményekkel pár éven belül minden korábbinál modernebb és költséghatékonyabb cégflották jönnének létre, majd a flottaperiódus lejártával ezek egyre nagyobb arányban kerülnének a használtautó-piac közvetítésével a lakossági felhasználókhoz.”

Minden cégnek kell a megújuló
Akár beszállító lenne egy nagy gyártócégnél, akár a költségeit akarja csökkenteni, a jövőben egyetlen cég sem kerülheti meg a megújuló energiaforrások használatát. Segítségükkel ugyanis javíthatja a versenyképességét, csökkentheti a költségeit és az ökológiai lábnyomát.

Véleményvezér

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.
Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo