Így lehet eladni azt, amire nem vágyik senki

Ismer valaki egy kiváló temetkezési vállalkozót? És spontán említésre hány ilyen céget tudnánk megnevezni? Tényleg, hány lájkolója van a legnépszerűbb követeléskezelő cégnek? Ma már szinte természetes – de legalábbis annak kéne lennie – hogy a kisebb cégek is energiát áldoznak reputációjuk javítására, ismertségük fokozására, brandépítésre. De van, ahol ez nehezebb az átlagosnál.

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Kép:Pixabay

A kkv szektor szolgáltató cégei is bőrükön érzik, hogy a versenyelőny megteremtéséhez bizony szükség van  márkaépítésre, a beazonosíthatóság és a szerethetőség, vagyis az érzelmi azonosulás megteremtésének lehetősége kulcs lehet a fogyasztók, üzletfelek táborának bővítéséhez. Vannak azonban olyan szolgáltatások, amelyek komoly kihívásokkal néznek szembe, amikor népszerűsíteni szeretnék magukat a potenciális ügyfélkör szemében. (Nem lehet minden márka szeretmárka...) Az ilyen cégek olyan – egyébként nélkülözhetetlen - területen nyújtanak szolgáltatást, amelyek kifejezetten negatív asszociációkat keltenek az ügyfelekben, vagy pedig a munkavégzés típusa annyira bizalmi jellegű, hogy az érdemi kommunikáció gyakorlatilag lehetetlen a területen.

Nyilvánvaló, hogy a „nehezen kommunikálható” szolgáltatásokat nyújtó cégek sem mondhatnak le a márkaépítésről: nekik ugyanúgy vannak riválisaik, ugyanúgy küzdenek a piaci torta nagyobb szeleteiért, mint a szélesebb nyilvánosság előtt zajló piaci verseny szereplői. Meg kell találniuk tehát azokat az eszközöket, amelyek segíthetik őket is abban, hogy az áhított versenyelőnyt megszerezhessék.

A legfontosabb alapvetés természetesen az, hogy a saját szolgáltatási területén elérje a szakmai kiválóságot, a kikezdhetetlen, a legapróbb részletekre is kiterjedő professzionalizmust. Egy esetlegesen rossz hírű, vagy rossz asszociációkat keltő szakmában tevékenykedő cég csetlő-botló, vagy adott esetben empátiahiányos magatartását biztosan nem tolerálja a célközönség, ebben tehát nem lehet megalkuvás.

A professzionális szolgáltatást ugyanakkor lehet még tovább fokozni: apró gesztusokkal, személyre szabott, megkülönböztető figyelemmel, VIP hozzáféréssel, assistance szolgáltatással, lojalitás kártyával – nyilván a szolgáltatás jellegét figyelembe vevő módon. A beazonosíthatóságot fokozni, márkaépítés erejét lehet emelni azzal is, ha a cég gondot fordít az egységes megjelenésre, a profi arculat megteremtésére és következetes alkalmazására. A kiválósággal és a részletekre való aprólékos odafigyeléssel elérhető, hogy a megszerzett ügyfélkör bizalma megerősödjön, korábbi választásának helyességét visszaigazolva érezze, összességében is elégedett legyen a céggel.

Nem bíznak az üzenetben a fogyasztók
A magyarok 78 százaléka úgy gondolja, hogy a vállalati kommunikációs szakemberek állításainak legalább a fele hazugság, de alapvetően negatív véleménnyel vagyunk az újságírók munkájáról is. Pedig a nagy márkák sikere éppen a fogyasztók bizalomra alapuló hűségében rejlik.
A meglévő ügyfelek elégedettsége azonban még nem elég, nyilvános kommunikáció híján pedig nehézkes lehet a bővülés. A bizalmi iparágakban ezért még nagyobb szerep hárul a szájmarketingre (WoM – word of mouth), a továbbajánlásra, mint általában. Amúgy is elmondható, hogy ismerős ajánlására sokkal szívesebben próbálunk ki új márkákat, cserélünk le korábbi szolgáltatókat, mindez a bizalmi szolgáltatásoknál hatványozottan igaz. Ismerősöktől, hasonló cipőben járó rokonoktól, üzletfelektől kérünk tanácsot, és ha ők jó tapasztalatokról számolnak be, nagy valószínűséggel választjuk a náluk már bevált szolgáltatót.

Azt is mondhatjuk, hogy a márkaépítés az ilyen cégek esetében inkább bizalomépítést jelent, jól és empatikusan, diszkréten és hatékonyan kell szolgáltatást nyújtani ahhoz, hogy az ügyfelek bizalmát és a kincset érő továbbajánlási hajlandóságát elnyerjék. Arról sem kell lemondaniuk, hogy a szűkebb szakmai területükön véleményvezérekké, referenciaponttá váljanak, a bizalmi szolgáltatásokat nyújtó cégeknek is vannak természetesen saját szakmai fórumaik, szakkiállításaik, konferenciáik, vannak saját nyomtatott orgánumaik, online felületeik és iparkamaráik, szakmai szövetségeik itthon és nemzetközi szinten is. A szakmai kommunikációban való aktív részvétel, vagy akár trenddiktálás hatékonyan hozzájárul ahhoz, hogy a versenytársak szemében komoly respektet, elismert reputációt szerezzen magának a vállalkozás, ami végső soron a meglévő és a potenciálisan megszerzendő ügyfeleket is megerősíti.

Bőhm Kornél Spindoc Kommunikációs Hálózat

Véleményvezér

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba 

A nagy újraelosztási ráta ellenére alig jut az egészségügyre.
Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság

Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság 

Négy hónap alatt tűnt el a költségvetési hiány.
Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo