Így éljük túl beszállítóként

Ha beszállítók szeretnék lenni egy nagyobb cégnél, számos elvárásnak kell megfelelnünk. De nem árt magunkat is megfelelően védeni, mert a kisebb félnek is vannak kockázatai.

Sok kisvállalkozás számára a nagy álom, a biztos jövő ígérete az, hogy egy nagyobb vállalat beszállítójává válhasson. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, a cégek számos igen komoly feltételt támasztanak a beszállítani kívánó kisvállalkozásokkal szemben, így a vágyott cél elérése komoly felkészülést igényel.

Beszállítóvá válni nem olcsó mulatság: a minősítések megszerzése, a prototípus megépítése, a gyártási kapacitás kialakítása komoly beruházásokat jelent, amelyeket a legtöbb magyar kkv nemigen tud saját zsebből finanszírozni. Ráadásul a beszállítói láncban a vevők jellemzően kiugróan hosszú fizetési határidőkkel dolgoznak.

Kép:Fotolia

De a felkészülés a magunk védelmében is nagyon fontos, hiszen egy kisebb céget akár végletesen megrendíthet, ha a korábbi felvevő tönkremegy, vagy mondjuk egyszerűen csak nem fizet.

Adunk néhány tippet a túléléshez.

1. Ellenőrizzük a vevőt!

Tévedés, hogy csak a nagyobb „halnak” van joga tájékozódni a beszállító partnerről! Mint minden más esetben is, beszállítóként is nagyon fontos, hogy pontosan tudjuk, kivel is szerződünk. Mérjük fel a vevő hitelképességét, tájékozódjunk, hogy milyen a fizetési fegyelem az adott cégben, ellenőrizzük a hátterét a céginformációs adatbázisokban. Ragadjunk meg minden lehetőséget, hogy tudjuk, mire számíthatunk. A kis cégek számára ugyanis a legnagyobb veszélyt a bizonytalanság jelenti. Készüljünk fel, amire csak lehet!

2. Biztosítsuk a jogainkat!

Az értékesítési feltételek közé építsük be azt a kitételt, hogy az átadott áru a mi tulajdonunk marad egészen addig, ameddig a vevő a teljes vételárat ki nem fizeti – tanácsolja az smerocket szakértője.

Nagyobb kockázatú vevők esetén akár olyan jogokat is kiköthetünk, hogy a kifizetésig az árunkat külön kell tárolni más beszállítók termékeitől, sőt, elvileg ahhoz is kiköthetjük magunknak a jogot, hogy beléphessünk a vásárló ingatlanába a saját árunkért – ha azt nem fizették ki, így jogilag, az első pont szerint, még a miénk.

Nem a méret a lényeg!
Beszállítónak nem születik egy cég, hanem csak sok munkával válhat azzá. Két multinacionális cég, egy kereskedelmi és egy gyártó vállalat mondta el nekünk elvárásait.
3. Csökkentsük a tartozások idejét!

Az időben való számlázás ösztönözheti az időben való fizetést is a szakemberek tapasztalatai szerint. A szállítás után 24 órán belül állítsuk ki a számlát, azt küldjük át e-mailben, és kérjük az ügyfelet, hogy erősítse meg a beérkezését. Így elejét vehetjük annak a huzavonának, hogy megérkezett-e a számla egyáltalán.

Más módszerekkel is ösztönözhetjük a minél korábbi fizetést, például adhatunk némi kedvezményt, ha a 30 napos határidőhöz képest 10 napon belül megtörténik a fizetés.

4. Készüljünk fel!

Mindenképpen érdemes felkészülni a legrosszabbra – a nemfizetésre is, hiszen egy, a beszállítói létre berendezkedett kisvállalkozást padlóra küldhet, ha a fő ügyfél nem fizet. A faktoring például nagyon hasznos megoldás lehet a hosszú fizetési idők áthidalására. Itt olvashat a faktoringról részletesebben. De érdemes megfontolni a hitelbiztosítás lehetőségét is. Természetesen ez pénzbe kerül, tehát számolni kell a plusz költséggel, bizonyos esetekben viszont ez bőven megérheti.

Véleményvezér

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.
Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen

Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen 

Nyunyóka feltalálója megalázó vereséget szenvedett. Nem rágalmazás azt mondani róla, hogy visszaélt hivatali hatalmával.
Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo