hirdetés

Hogyan adózok jövőre, ha a munkavállalómra kötök biztosítást?

Az Országgyűlés a nyár közepén elfogadta azt a 2019-re vonatkozó adócsomagot, ami alapjaiban rendezi át a cafeteria-elemek rendszerét, a módosítások pedig a rendszer fontos elemét képező munkavállalói biztosítások adózását is átalakították. Szakértőnk segítségével bemutatjuk, mi hogyan változott.
hirdetés

Ugyan az őszi ciklusban még jöhet néhány módosítás a személyi jövedelemadóról szóló törvény kapcsán, a nyáron megszavazott változások merően új kereteket szabnak a munkáltatóknak a jövő évi juttatások terén. Az eddigi cafeteria-rendszer fontos elemét képezték a munkavállalói biztosítások, melyek adózása is nagy átalakuláson ment keresztül. Ezeket a megreformált előírásokat mutatjuk be az Írisz Office Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt. cikkének segítségével a következőkben, kiegészítve a biztosítások meghatározásával, csoportosításával.

A magánszemélyre kötött személybiztosításoknak több fajtája is van:

  • Életbiztosítás: életbiztosításról akkor beszélünk, amikor a biztosító a természetes személy halála, meghatározott életkor vagy időpont elérése alapján a szerződésben meghatározott biztosítási összeg kifizetésére vagy járadék folyósítására vállal kötelezettséget.
  • Betegségbiztosítás: olyan biztosítás, amely alapján a biztosító a biztosított megbetegedése esetén a szerződésben meghatározott szolgáltatások teljesítésére vállal kötelezettséget.
  • Balesetbiztosítás: az olyan betegségbiztosítás, amely alapján a biztosító a biztosított baleset miatt bekövetkező halála, egészségkárosodása vagy rokkantsága esetére a szerződésben meghatározott biztosítási összeg vagy járadék fizetésére, valamint a szerződésben meghatározott egyéb szolgáltatásra vállal kötelezettséget

A személybiztosításokon belül különbséget teszünk a kockázati, és kockázatinak nem minősülő biztosítási díjak között.

Kockázati biztosítás: egy olyan személybiztosítás, amely esetében biztosítási esemény bekövetkezése nélkül vagyoni érték kivonására nincs lehetőség (nincs lejárati szolgáltatása és visszavásárlási értéke). Nem minősül kockázati biztosításnak, az a biztosítási szerződés, amely alapján a biztosító teljesítésének összege nem haladja meg az adott szerződésre befizetett biztosítási díj és erre jutó hozam együttes összegét. Nem minősül vagyoni érték kivonásnak a biztosítási díjfizető részére folyósított biztosítói teljesítés (pl. díjkedvezmény, díjengedmény).

Kockázati biztosításnak nem minősülő adóköteles biztosítási díj: a kifizető által magánszemély javára kötött személybiztosítási szerződés alapján a kifizető által fizetett adóköteles biztosítási díj. Ebbe a csoportba a határozatlan idejű (whole-life), kizárólag halál esetére szóló életbiztosítások tartoznak.

Hogyan adózok, ha a munkavállalómra kötök biztosítást?
Juttatások az év végén – érdemes figyelni
A 2019-re elfogadott adótörvény csomag jelentős emelkedést hoz sok népszerű juttatás közterheiben. Ezért különösen fontos lesz az év végi juttatások időzítése. Elég jelentős pluszköltséget eredményezhet ugyanis, ha egy adómentes juttatás pár nap késés vagy egy dokumentációs hiba miatt jövedelemként adózik majd.
Kockázati biztosítás:
  • 2018: A jelenleg hatályos jogszabályok alapján adómentes juttatási körbe tartozik az a kockázati biztosítás, amit a kifizető munkáltató köt a munkavállalóra betegség, baleset, halál kockázatára. A biztosítás kedvezményezettje a munkavállaló vagy egy általa megjelölt személy. Az adómentes összeg havonta 41.400 Ft (a minimálbér 30%-a).
  • 2019: Az elfogadott törvénymódosítás alapján 2019-től megszűnik a kockázati biztosítások adómentessége. A megkötött biztosítás, szerződés szerinti összege jövőre a munkavállaló munkaviszonyból származó jövedelmeként lesz adóköteles.
Kockázati biztosításnak nem minősülő adóköteles biztosítási díj:
  • 2018: Az érvényes szabályozás szerint egyesmeghatározott juttatásnak minősül, a kifizető által megfizetett adóköteles biztosítási díj. Ez azt jelenti, hogy a munkáltató a biztosítási díj 1,18- szorosa után köteles fizetni 15%-os SZJA-t és 19,5%-os EHO-t. Az összes közteher 40,71 %.
  • 2019: Jövőre nem adózhat egyesmeghatározott juttatásként a magánszemély javára kötött biztosítási díj. A megkötött biztosítás, szerződés szerinti összege jövőre a munkavállaló munkaviszonyból származó jövedelmeként lesz adóköteles.
Tehát, a fentiekből látszik, hogy a cafetéria rendszer átszervezésével jövőre munkabérként fognak adózni a biztosítási díjak, fajtájuktól függetlenül. A szerződés szerinti biztosítási díj nettó munkabérnek fog minősülni.

A cég által fizetendő adókat és járulékokat a lenti példában szemléltetjük:

Szerző:

Írisz Office Könyvelő és Adótanácsadó Zrt.

 

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.
hirdetés

Véleményvezér

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo