hirdetés

Három dolog, ami eldönti, hogy kaphat-e hitelt

Sok vállalkozó küzd azzal a problémával, hogy nem tudja eldönteni, kaphat-e cége egyáltalán hitelt, és ha igen, akkor mennyit. Összegyűjtöttük a legfontosabb tényezőket, amelyek döntőek a hitelfelvétel sikerénél.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

A számok mellett - mekkora az árbevétel és a profit, van-e elegendő saját tőkéje a cégnek – legalább akkora szerepet játszanak az „egyéb tényezők”, melyek meglétén vagy épp hiányán is állhat vagy bukhat hitelünk. Mik lehetnek ezek? Szakértő partnerünk, a Bankmonitor segítségével összegyűjtöttük a három legfontosabb tényezőt.

Van bizonyítéka arra, hogy ért ahhoz, amit csinál?

Félreértés ne essék, senki nem kérdőjelezi meg képességünket, rátermettségünket és saját magunkba vetett hitünket. Azt is mindenki tudja, hogy időnként nem árt megújulni, kilépni a megszokottból és valami újba fogni… Csakhogy a bankok nem így gondolkoznak. Ők kézzelfogható bizonyítékot várnak tőlünk arról, hogy amit csinálunk, ahhoz értünk. Szakértelmünk és tapasztalatunk biztosítja a cég folyamatos működését és eredménytermelését (ami ugye elengedhetetlen ahhoz, hogy a felvett hitelt vissza tudjuk fizetni).

Nem csodatevő az uniós forrás
Bár kétségtelenül vannak előnyei a támogatott uniós hiteleknek, annyi bizonyos, hogy nem ingyen pénzről van szó. Fel kell készülni az utófinanszírozásra.
Sajnos a tulajdonosi hozzáértést és tapasztalatot az alkalmazottak szakértelme részben csak tudja pótolni, vagy erősíteni. Tegyük a szívünkre kezünket, ebben van némi igazság: a tulajdonosi szemlélet nem egyenlő az alkalmazottival, legyen akár milyen jól kidolgozott motivációs rendszerünk. Összefoglalóan, a bankok olyan beruházást, tevékenységet hiteleznek szívesen, amiben a tulajdonos megfelelő szakmai múlttal rendelkezik. Ha valami egészen újba szeretnénk fogni, előbb bizonyítanunk kell.

Alternatív lehetőségként alapozhatjuk az új tevékenységhez szükséges hitelfelvételt meglévő tevékenységünkből származó eredménytermelő képességünkre. Például egy jól működő pékség tulajdonosaként fodrászüzletet szeretnénk feleségünk számára nyitni, és ehhez hitelt felvenni. Megoldható, ha a pékség rendelkezik akkora profittal, ami elbírja törlesztéseket és készfizető kezesként beáll a fodrászüzlet mögé. Persze tudjuk, hogy nem minden vállalkozó van ebben a szerencsés helyzetben…

A kockázatot tulajdonosként is bevállalja?

Ha a vállalkozó maga is hisz abban, hogy eredményes lesz a beruházása, azt semmi más nem bizonyítja jobban a bankok számára, mint a tulajdonosi készfizető kezességvállalás. A tulajdonosi készfizető kezességvállalás egy komoly vállalás, sok tulajdonos számára elrettentő. Nem eszik azonban olyan forrón a kását. Tisztában kell lennünk azzal, hogy a bankoknak sem az az érdekük - és itt most tényleg kizárunk minden „humánus tényezőt”-, hogy egy kezességvállalást érvényesítsen. Iszonyú macera és idő.

A bank is fizethet helyettünk
A hazai kereskedelemben egyre népszerűbb fizetési biztosítékként jelennek meg a bankgaranciák. A garancia a bank önálló kötelezettségvállalása, amelyben arra kötelezi magát, hogy megadott feltételek szerint a kedvezményezett első írásbeli felszólítására, az alapügyletre való tekintet nélkül, azonnal fizetést teljesít. A garanciák alkalmazásánál számos esetben nem adásvétel vagy szolgáltatásnyújtás áll a háttérben, hanem valamilyen kötelezettség teljesítésével kapcsolatos biztosíték, pl. fizetési kötelezettség, szerződéses kötelezettség, szállítási kötelezettség. Persze mint minden biztosítás, ez is pénzbe kerül.
Problémás helyzetben sokkal inkább törekednek az alternatív megoldások felkutatására az ügyfél számára – pl. törlesztés átütemezés formájában. Vannak bankok, ahol kifejezetten rendelkeznek úgynevezett áthidaló hitelkonstrukciókkal, aminek a funkciója a szorult helyzetbe került vállalkozások adósságrendezése. Nekik is jobban megéri az, ha inkább több idő alatt törleszti vissza az ügyfél a kihelyezett pénzt, mint egy évekig tartó pereskedést követően részben, vagy talán egészben megtérülni.

Ne kezeljük tehát tabuként a tulajdonosi készfizető kezességvállalást. Természetesen, ha egy beruházásba belefogunk mi magunknak is hinnünk kell annak sikerességében. Ha ez kétséges, inkább tervezzünk újra. Több éves, eredményes múlttal és magas értékű ingatlan vagyonnal rendelkező társaságok esetében a készfizető kezességvállalás „kiváltható”. Ehhez azonban a hitel arányában igen magas fedezeti hányadra van szükség (pl.: évekre visszamenően stabil eredménytermelő képesség mellett, legalább a felvett hitel összegének megfelelő értékű ingatlanfedezet).

 Rendben tartja cége háza táját?

Fizetési fegyelmünket évekre visszamenően látja bank, nem tudjuk letagadni, ha rendszeresen elmaradunk adófizetésünkkel, vagy számláinkon folyamatos sorban álló tételek szerepelnek (kifizetésre váró szállítói követelések, melyek fedezethiány miatt nem teljesíthetőek időben). A rendszeres késedelmes NAV tartozás ki is zárhatja a vállalkozást a hitelezhetőségből. Természeten minden vállalkozó életében be-be csúszik egy-két ilyen helyzet. Abban az esetben, ha ezt megfelelő módon meg tudjuk indokolni a bankos kollegának, nincs semmi gond. Itt inkább a rendszerességre hívnánk fel a figyelmet, hiszen a problémát ez jelentheti.

Adatszolgáltatás: nem fest éppen pozitív képet vállalkozásunkról, ha már hiteligénylés folyamatának elején nem tudunk megfelelő adatot szolgáltatni a bank számára időben és minősségben, mert „éppen összevesztünk” a könyvelőnkkel. Ez arra enged következtetni a bankok számára, hogy valami nincs rendben a cég vezetéssel. Akármilyen hihetetlen is, de a banki bírálatnál ez a tényező is igen hangsúlyos szerepet kap.

Mielőtt hitelért folyamodnánk, érdemes tehát rendbe tenni könyvelésünket, ellenőrizni, hogy nincs-e véletlenül eljárt tartozások az NAV, és bármilyen egyéb hatóság felé. Legyünk tisztában főbb számainkkal, s csak ezután keressük fel a bankfiókot.

Itt ellenőrizheti hogy cége a fentiek alapján alkalmas-e hitelfelvételre:

Mennyi hitelt is kaphat vállalkozása?

Hüvelykujj szabályként elmondható, hogy legalább 20-25% azelvárt önerő a banki oldalon. Fontos továbbá, hogy az éves szinten megtermelt (és az év végi beszámolónkban is jól látható) profitunk fedezni tudja a felvett hitel éves tőke és kamatfizetési kötelezettségét. Rövid távú hitelek esetében a hitelkeret nagyságát legfőképpen az előző éves árbevétel határozza meg. Az előző éves árbevétel 10-15-20%-át kaphatjuk hitelként, függően attól, hogy milyen biztosítéki hátteret tudunk és akarunk a hitel mögé tenni.

Ha gyorsan és egyszerűen szeretné ellenőrizni, hogy cége milyen hitelösszegekkel kalkulálhat, használja a Bankmonitor.hu vállalati hitel-kalkulátorát:

hirdetés

Véleményvezér

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.
Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban

Szijjártó Péternek szerepelnie kellene a Kőgazdag Fiatalok című reality showban 

Igazságtalan, hogy külügyminiszterünk nem kapott lehetőséget a legújabb, nézőszámot döntögető reality showban. Pont ugyanúgy él és gondolkodik, mint az ott szereplők.
A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak

A magyar kutatók is kárvallottjai ez egyetemi modellváltásnak 

A nyilvánosság előtt nagy hangsúlyt kapott, hogy az Európai Unió kizárta a hallgatóknak szóló Erasmus programból a modellváltó magyar egyetemeket. Kevesebben tudják, hogy a kutatók is bajba kerültek.
Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo