Hamarosan újabb pályázati kiírás érkezhet

Az elsősorban a kkv-k exportpiacokra történő kijutását támogató Gazdaságfejlesztési-és Innovációs Operatív Program (GINOP) első pályázatainak májusi közzététele után rövid időn belül kiírhatják azt a pályázatot is, amelynek nyertes pénzügyi közvetítői jogosulttá válnak a 2013-2020-as uniós ciklus visszatérítendő támogatásainak elosztására – közölte a VÁFISZ.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Kép: Pixabay

Május 20-án jelent meg az idei első, a mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességét, a munkahelyteremtést és a magyar ipar fejlesztését támogató EU-s pályázati felhívás (GINOP). A további, még jelentősebb programok bejelentése kora ősszel várható. Ezek kiírása előtt legalább két hónappal meg kell, hogy jelenjen az a pályázat, amely a 2013-20-as időszak EU-s visszatérítendő támogatásainak (az ún. Jeremie hitelek) elosztását szabályozza majd. A program fő újdonságaként várhatóan az új keretösszegeket időarányosan kell majd elosztani.

A 7 éves uniós ciklusok periodikájában jelenleg a 2013-2020-as ciklusban jár Magyarország. A korábbi ciklusban két program, az Új Széchenyi Hitelprogram (USZH) és a Kombinált Mikrohitel Program (KMH) vált a legnépszerűbbé a kkv-k között. Az USZH (amely visszatérítendő támogatásokat biztosít) keretein belül ingatlan vásárlás, felújítás, építés, termelő eszközök beszerzésére lehetett hiteligényt benyújtani maximált 6,5 százalékos kamatozású beruházási és forgóeszköz hitelekre. A pályázati formában igényelhető, vissza nem térítendő támogatás és hitel kombinációját biztosító KMH is egyszerű és könnyen érthető volt a kkv-k számára.  A GOP darabszámban legnépszerűbb pályázata (11,5 ezer) volt a Kombinált Mikrohitel, ami az összes GOP pályázat több mint 25 százaléka. A pénzügyi közvetítő szektor számára is jó eredményekkel zárult a ciklus, a bedőlt hitelek aránya igen alacsony volt.

A megnövekedett pénzösszegek szakszerű elosztására van szükség

Az elmúlt uniós támogatási ciklus 158 milliárdos keretének 28%-át a Vállalkozásfinanszírozók Országos Szövetségének (VÁFISZ) 11 jelenlegi tagja osztotta ki összesen 3137 hitelügylet keretében, amely 40 milliárd forintos kihelyezést jelentett.

Még a stagnálásnak is örülnek a cégek
Pályázatból vagy önerőből fejlesztenek ma a cégek? Egyáltalán fejlesztenek az ipari vállalatok vagy inkább a túlélésre játszanak? Milyen statisztikákból hoznak meg több milliós döntéseket? Ezekre a kérdésekre keresett választ egy friss kutatás.
Mivel a pályázó cégek előminősítése, a támogatási ügyletek finanszírozásának teljes lebonyolítása a szokásosnál sokkal aprólékosabb, ezért az egyes tranzakciók is igen jelentős figyelmet kívánnak, de a hitelméretek kisebbek a megszokottnál, így a kereskedelmi bankoknak nem megtérülő ezzel foglalkozniuk, bármennyire is jelentősnek tűnik a célra fordítható összes keret. Ráadásul a pályázók számára minden esetben egyedi ajánlatokat kell kidolgozni, és nem standard termékeket értékesíteni, miképp azt a bankok teszik. Ezért alakult ki egy külön szolgáltató szektor ezen ügyeletek kezelésére, amely keretein belül a hatékonysági tényezők miatt a VÁFISZ tagvállalatai akár a korábbi finanszírozási keret többszörösének elosztását képesek lennének ellátni. Erre szükség is lehet, mert a korábbi időszak visszatérítendő támogatásainak a háromszorosát jelentő új, 729,6 milliárd forintnyi forrás szakszerű kezelése igen jelentős szakmai- és adminisztratív hátteret igényel.

Nő a kombinált termékek aránya

„Az EU-s pénzügyi termékprogramok sikere a következő időszakban is jelentős részben azon múlik, mennyire lesz olajozott a források elosztása, szakszerű pénzügyi közvetítése. Magyarország számára kulcsfontosságú, hogy az EU-s pénzek kezelése ne országimázs- és lebonyolítási veszélyforrás legyen, hanem a gazdasági növekedést támogató szilárd alapinfrastruktúra”- véli Gyöngyösi László a VÁFISZ elnökségi tagja. A VÁFISZ jónak tartja, hogy a kombinált programok nagy hangsúlyt fognak kapni, hiszen már látható, hogy 10 kombinált alprogram is be van ütemezve a 8-as GINOP prioritáson belül, ahol a visszatérítendő támogatások elérhetőek. A szervezet tagvállalatainak tapasztalatai alapján érdemes lenne némileg növelni a támogatások összegét, a Kombinált Mikrohitelt 50 + 25 millió forintra, az Új Széchenyi Hitelprogram projektjeinek ügyletméretét pedig akár 100 millió forintra.

GINOP-1.3.1-15
A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program GINOP-1.3.1-15 kódszámú, május 21-én kiírt pályázatának feltételei szerint egyenként 1,5-20 millió forint támogatásra 2015. június 22 és 2017. június 22. között pályázhatnak azok a mikro-, kis- és középvállalkozások, amelyek legalább 2 főt foglalkoztatnak, székhelyük Budapesten, illetve Pest megyén kívül található, az előző két üzleti évből már rendelkeznek legalább 25 százalékos exportbevétellel és magas szinten feldolgozott termékeik exportját tovább kívánják bővíteni. A pályázat a feldolgozóipar vállalkozásait támogatja a textilipartól a járműiparig; a támogatott ágazatok pontos felsorolása a pályázati kiírásban megtalálható.
A támogatott vállalkozások az elnyert támogatást legalább 50 százalék önerővel olyan, a külpiacra jutás költségeit fedező tevékenységekre, kiadásokra fordíthatják, mint a külföldi kiállításokon, vásáron való részvétel, saját árubemutató, többször használatos marketingeszközök, reklámköltségek. Meghatározott arányban szintén elszámolhatók egyes szakértői kiadások is, mint a tanácsadás, piackutatás, illetve a piacra jutáshoz közvetlenül szükséges tervezési, fordítási, tolmácsolási, innovációs szolgáltatások, szállítmányozási és biztosítási költségek, honlapfejlesztés, szabadalmi védelem és a közreműködő munkatársak egyes költségei. A kedvezményezett vállalkozások vállalják alkalmazotti bázislétszámuk legalább két éves fenntartását, állandó külkereskedelmi felelős foglalkoztatását, a célországokra vonatkozó piackutatás készítését és idegen nyelvű honlap kialakítását.

Véleményvezér

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo