hirdetés

HACCP-kézikönyv: 5 dolog, amit érdemes átgondolnia

A HACCP kiépítése a legkisebb üzletben is a működés alapvető követelménye, ha élelmiszerekkel dolgoznak. Mindegy, hogy szakemberre bízza-e a dokumentáció elkészítését vagy saját maga áll neki, alaposan végig kell gondolnia a telephely kialakítását, a technológiát és ezt meg is kell szépen fogalmaznia. Az előbbi annyival kerül többe, amennyi időt, energiát elvesz az utóbbi az életéből. Íme az 5 kérdés, ami cégmérettől függetlenül kisebb-nagyobb fejtörést okozhat:
hirdetés

HACCP célja, hogy a forgalmazók élelmiszeripari termékei semmilyen módon, ne okozzanak egészségügyi problémát a fogyasztónak. Vagyis mindkét fél érdekeit védi, bizalmat növelő tényező mindkét fél számára. Jól dokumentált HACCP segítségével a forgalmazó bizonyítani tudja, hogy ő mindent az élelmiszerbiztonsági előírásoknak megfelelően végzett. Így az első látásra felesleges dokumentációnak tűnő HACCP kézikönyv értelmet nyer.

Kép:Pixabay

A HACCP-t korábban kényszer adminisztrációnak tekintette a szakma, mert nem azt hangsúlyozták, hogy ez voltaképpen egy személyre szabható rendszer, hanem kötelezően betartatták minden egyes pontját, ráadásul számos kérdés megítélésében az ellenőrök sem voltak egységesek. 2011-től viszont a rendelet a saját felelősséget hangsúlyozza, a biztonságos üzemelés betartása ugyanis mindenki érdeke. Ennek jegyében a szakemberek tanácsa az, hogy a HACCP-programjukat az éttermek a jövőben ne az ellenőröknek, hanem maguknak készítsék. A szabvány lehetőséget ad arra, hogy egyes pontjait mindenki a saját feltételeihez igazítsa, egy jól elkészített HACCP kézikönyv dokumentációja pedig napi néhány percet vesz csak igénybe és nem akadályozza a cég működését, éppen ellenkezőleg, elősegíti, gördülékenyebbé teszi a munkát.

Mit tartalmaz a HACCP kézikönyv?
  • szabályozza az élelmiszer nyomon követhetőségét
  • az előállított és forgalmazott élelmiszerek körét
  • a tevékenységre vonatkozó aktuális  jogszabályokat
  • vezetendő higiéniai, takarítási és hűtő naplókat
  • az egység mindenkori üzemeltetője a felelős a HACCP alkalmazásáért és a higiéniai követelmények betartásáért
Forrás: haccprendszerkiepites.hu

A megfelelés előfeltétele a vezetői elkötelezettség - mint minden minőségbiztosítási ügy esetében. Nem is lehet másképp, hiszen egy olyan szabályozó rendszert építünk ki, amely a napi termelő tevékenységet alapjaiban megregulázza.

Mielőtt nekiállna a HACCP-dokumentáció összeállításának vagy megbízna egy szakembert, az alábbi kérdéseket célszerű átgondolnia. Így nemcsak időt takarít meg, de pénzt is spórolhat, ha időben felteszi ezeket a kérdéseket.

1.      Alapkérdések:

- Mi a vállalkozás fantázianeve, van-e neki?

- Hány négyzetméteres a telephely, üzlet?

- Hány férfi és hány női mosdó van és ehhez képest Önnek hány és milyen nemű alkalmazottja?

- A fűtés hogyan biztosított?

- A szellőzés hogyan oldható meg? A nyílászárók bukóra vagy teljesen kinyithatóak, van klíma berendezés?

- Közös vagy szeparált öltözőt biztosít az alkalmazottaknak?

A HACCP kézikönyv ajánlott felépítése:
1. Tartalomjegyzék 2. Folyamatábra készítése az egyes termékcsoportok útjáról az áruátvételtől a vevő kosaráig. 3. A kritikus pontok és határértékek meghatározása, a helyesbítő tevékenységek rögzítése állomásonként, és termékcsoportonként. 4. Az ellenőrzés rendszere, módszere, hatékonyságának nyomon követése. 5. Rendkívüli helyzetek leírása, a veszélyhelyzet elhárításának módja, a megtett intézkedések, az utóellenőrzés. 6. Hűtési napló. 7. Takarítási napló (a gyakoriság és a felhasznált vegyszerek, fertőtlenítők feltüntentetésével). 8. Kártevőirtási napló(felhasznált mérgek, csapdatérkép). 9. Képzési, továbbképzési napló.
2.      Nemcsak írni, rajzolni is kell

Lényeges eleme a dokumentációnak az üzlet technológiai elrendezési rajzának, azaz az alaprajznak az elkészítése. Ezen be kell tudni jelölni az anyag-és személymozgási útvonalakat. Fel kell sorolni azokat a gépeket, eszközöket (számítógép, kávéfőző, mikro), amelyeket a telephelyen használ a cég.

A HACCP elemzést alapvetően két ábra támogatja. Az egyik a technológiai folyamat logikai folyamatvázlata. Ez egy egyszerűsített ábrakészletű folyamatábra és lépésről - lépésre követi az egyes műveleteket, a folyamatba belépő és onnan távozó anyagok útját.

3.      Takarítás:

Alapvető követelmény, hogy a bolt/telephely valamennyi egysége – tevékenységtől függetlenül - jól karbantartott, könnyen tisztítható legyen. Az alábbi kérdéseket kell megválaszolnia:

- Milyen takarítószereket milyen felületre használ a cég?

- Hol alakított ki a cég vízvételi helyet a takarításhoz?

- Milyen rendszerességgel, milyen munkafolyamatok kialakításával végi a takarítást?

4.      Hulladékkezelés:

- Hol tárolja, kivel és milyen gyakorisággal szállíttatja el a kommunális hulladékot?

- Szelektíven gyűjti-e a hulladékot? Ha igen, hogyan?

- Ha van élelmiszer-hulladék, hogyan tárolja és kivel szállíttatja el?

5.      Rovar-és rágcsálóirtás

- Kivel, milyen céggel és milyen időközönként tervezett?

- Hol tartja az ezzel kapcsolatos dokumentációt? 

hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo