hirdetés

Ha késünk, akkor sokat késünk a fizetéssel

2014 első negyedévét összehasonlítva az idei év első három hónapjával megállapítható, hogy több számlát fizetnek időben a cégek. Azok azonban, akik nem tudtak határidőben teljesíteni, többet késtek a fizetéssel, áll a Bisnode nemzetközi cégminősítő elemzésében. Egy év alatt a fizetési feltételek is szigorodtak, így jelenleg 24 napos átlagos fizetési határidő jellemző Magyarországon, melynek szerencsére többen tudnak megfelelni, mint korábban.

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

hirdetés

2014 első negyedévében még 27 napos átlagos fizetési határidő volt a jellemző, 2015 első három hónapjában azonban csökkent ez a szám. Az elmúlt negyedévben átlagosan már 24 napra fizettek a magyar cégek, derül ki a Bisnode fizetési tapasztalat program adataiból. Az átlagos fizetési késedelem tekintetében azonban növekedés jellemezte 2015 első negyedévét az ezt megelőző év első három hónapjához képest. Ma – késedelem esetén – átlagosan 23 napos a késés időtartama, míg egy évvel korábban ez az érték 18 nap volt. Az átlagos fizetési határidő csökkenése azt jelzi, hogy a cégek szigorítottak a fizetési feltételeken. Azoknak azonban, akik ezeknek a feltételeknek nem tudnak megfelelni, jóval hosszabb időt vesz igénybe számlák kiegyenlítése, mint korábban.

Aki késik, az sokat

Érdemes megvizsgálni, hogy mekkora az a számlamennyiség, amit határidőben képesek kiegyenlíteni a vállalkozások; mennyi azon számlák száma, amelyekkel késedelembe estek és azt is, hogyan alakult ez az idők folyamán. Ma számláik 66 százalékát fizetik ki időben a cégek, míg egy évvel korábban ez az arány csak 62 százalék volt, azaz ezen a területen javulás tapasztalható. Ez alapján elmondható, hogy hazánkra a fizetési feltételek szigorodása jellemző. Bár a fizetési feltételeknek többen meg tudnak felelni, akik azonban nem tudják időben teljesíteni számláik átutalását, azok többet késnek.  A fizetési feltételeknek való megfelelést az is kikényszeríti, hogy késedelmes fizetés esetén behajtási költségátalányként 40 euró összeg számlázható ki. Ezzel ugyan a cégek nagy része nem él, de az adósoknak bármikor számolniuk kell ezzel a költséggel, ezért érdemes betartaniuk a határidőket. Azon vállalkozások, melyek fizetőképessége megfelelő, jobban figyelnek számláik időben történő kiegyenlítésére. Van viszont egy leszakadó cégkör, akiknél a szigorodó feltételek – azaz a növekvő bizalmatlanság – azt eredményezi, hogy a korábbiaknál még hosszabb időt késnek a fizetéssel.

Keleti József, a Bisnode Csoport Country Managere ezért azt javasolja, hogy a fizetési feltételek kialakításánál a vállalkozások alaposan vizsgálják meg, hogy üzleti partnereik általában mekkora határidővel és késéssel egyenlítik ki számláikat, és ezt használják is fel a szerződési feltételek meghatározásánál.

Így írjunk fizetési felszólítást
Ne fenyegetőzzünk és ne kürtöljük világgá, mennyivel tartozik nekünk az adósunk, de legyünk határozottak és szakszerűek. Mit tegyünk és mit ne tegyünk, ha fizetési felszólításra kerül a sor? Íme a legfontosabb tudnivalók!
A leglassabb szektorok

A legnagyobb fizetési határidővel a vegyiparban, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása terén és a gépiparban kell számolni, ahol 37 nap feletti az átlagos számlafizetési határidő, azaz e szektorok beszállítói biztosítják vevőiknek a leghosszabb időt számláik kiegyenlítésére. A legtöbbet késő szektorok listáján szerepelnek az ingatlanügyletek, a textilipar, valamint a gépjármű-kereskedelem. Ezekben az iparágakban 49 nap feletti az átlagos késedelem, azaz amennyiben nem tudják határidőre kiegyenlíteni ezen iparágak szereplői számláikat, akkor kiemelkedően sok időt késnek átlagosan a fizetéssel. Jól látható, hogy vannak olyan szektorok, ahol nagyobb nehézséget okoz a számlák kiegyenlítése, ezért a szerződéskötés esetén a fizetési feltételek kialakításánál érdemes azt is figyelembe venni, hogy a vevő milyen iparágban tevékenykedik, mennyire függnek bevételei fővállalkozóktól. Egy megalapozott cégminősítés az iparág specifikus tényezőit is beépíti a kockázatossági mutatószámba, így már nem kell külön szektoriális kutatásokat végezni a biztonságos üzletkötéshez.

Kockázatos megyék

Megyénként Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér és Somogy megye cégei fizetik átlagosan a legnagyobb határidővel számláikat. Esetükben – a Bisnode adatai alapján – a 26 napot is meghaladta az átlagos fizetési határidő. A legkisebb átlagos számlafizetési határidőket Heves, Csongrád és Bács-Kiskun megyében szabják meg a vállalkozások.

Legnagyobb a fizetési késedelem Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megye vállalkozásai esetében, amelyek – késedelem esetén – 35 nap feletti késéssel tesznek eleget fizetési kötelezettségüknek. Somogy megyében a hosszabb fizetési határidőhöz az átlagosnál nagyobb késedelem is párosul, azaz ott még a hosszabb határidők esetén is átlagosan többet késik egy vállalkozás. A legkevesebbet 2015 első negyedévében Nógrád, Komárom-Esztergom és Csongrád megye cégei késtek.

Veszprém, Békés és Heves megyében fizetik a számláik legnagyobb részét határidőben a vállalkozások, ahol 71 % felett van az időben kiegyenlített követelések aránya. Somogy és Zala megye, illetve a főváros azok a területek, ahol az átutalásos számlák legkisebb részét fizetik határidőben a cégek, azaz ezeken a területek érdemes még körültekintőbben eljárni a fizetési feltételek meghatározásánál.

Még a szigorodó fizetési feltételek mellett is több számlát fizetnek ki határidőben ma Magyarországon, mint korábban, ami arra utal, hogy van egy erős cégkör, aminek nem okoz problémát számláik kifizetése. Az adatok azonban azt mutatják, hogy azok viszont, akik fizetési nehézségekkel küzdenek, még rosszabb fizetési morállal tudják kiegyenlíteni számláikat. Ráadásul megyénként is nagyon eltérő fizetési fegyelem jellemző, és több mint 12 százalékponttal több számlát egyenlítenek ki a leginkább határidőben fizető megyében, mint a legkevésbé határidőben teljesítőben. A Bisnode emiatt felhívja az üzleti világ szereplőinek figyelmét, hogy mindenképpen nézzenek utána üzletfelük számlafizetési szokásainak, fizetőképességének.

hirdetés

Véleményvezér

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.
Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba

Megkezdték a britek a visszaszivárgást az EU-ba 

A nyugati világnak az egyik legizgalmasabb sajátossága, hogy lehet hibázni, csak sokba kerül. Most pont ez történik a britekkel a Brexit miatt.
Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa

Hadházy Ákos talált egy fürdőmedencét, amiben néptáncolnak, nem tréfa 

A független országgyűlési képviselő láthatóan igyekszik felülmúlni az általa feltárt lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyet. Lehet most sikerült, mert a magyar pénzlopási kreativitás határtalan.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo