hirdetés

Ha keressük, meg is találjuk a legjobb megoldást!

Az energiaszámlák nem csak a háztartások, a cégek büdzséjének is komoly hányadát teszik ki. Éppen ezért komolyan fontolóra kell venni, hogy miképpen lehet mérsékelni az energiafogyasztást, és ezzel jelentős összegeket megtakarítani. Számos út létezik, de nem könnyű megtalálni a cégünk számára legkedvezőbb megoldásokat. Ismerjük meg hát alaposan azokat a lehetőségeket, amelyekkel csökkenthetjük a költségeinket, ily módon is növelve a cég eredményét. Mindemellett még a környezetet is kíméljük!
hirdetés

Minden vállalkozás életében meghatározó szerepet kellene játszania a működési költségek mérséklésének, még kedvező gazdasági környezetben is. Hát még akkor, ha épp egy elhúzódó válság kellős közepén vagyunk! Minden olyan megoldást, amely nem rontja a vállalkozás hatékonyságát, feltétlenül meg kell fontolnunk.

A cég energiagazdálkodása épp azon területek egyike, ahol az optimum megtalálása jelentősen csökkentheti költségeinket, ráadásul még a fenntarthatóságot is szolgálhatjuk vele. Nem véletlen, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség idén februárban meghirdetett pályázataira már induláskor annyi igénylés érkezett, hogy néhány nap alatt fel kellett függeszteni azokat. Ez azt mutatja, hogy egyre több cég ismeri fel az energiahatékonyság javításában rejlő lehetőségeket. A hazai kis- és középvállalkozások nagy hányada ma már a versenyképesség egyik eszközének tartja az áram és a gáz olcsóbb beszerzését. Igaz, az elmúlt tíz évben a kkv-knak csak mintegy 25 százaléka váltott szolgáltatót, pedig egy megfelelő csomag kiválasztásával 10-30 százalékos megtakarítás is elérhető. Most pedig épp a szabadpiacon vásárló vállalkozók fizethetik meg a kormány rezsicsökkentő intézkedéseinek jelentős hányadát a rendszerhasználati díjak emelkedésével. Ha ez nem is kerülhető el egyelőre, körültekintő működéssel legalább a többletkiadás elkerülhető. Mert ha jobban odafigyelünk az energiafelhasználásra, annak meglesz az eredménye: nem az utcát fűtjük, nem hűtjük az üres irodát, és nem égetjük a lámpát akkor is, ha nem kell. Ezekkel az egyszerűnek tűnő, de komoly odafigyelést, szervezést és ellenőrzést igénylő lépésekkel komoly megtakarítások érhetők el. A munkaterületek megfelelő világításával 2-4 százalékkal, a belső terek ésszerű temperálásával pedig újabb 3-6 százalékot csökkenthetjük a költségeinket. Vagyis az odafigyeléssel megtakarított energiamennyiség éves szinten elérheti a 10 százalékot is. A rezsicsökkentés mértéke épp ennyi.

Kép: pixabay

Az energiára fordított kiadások persze leginkább fejlesztéssel, új technológiák alkalmazásával minimalizálhatók: akár 30 százalékkal csökkenthetjük energiafogyasztásunkat épületgépészeti korszerűsítéssel, világítótestek cseréjével, megfelelő szigeteléssel. A folyamatos működéshez szükséges eszközök energiafelhasználására is érdemes figyelmet fordítani. Például a vezeték nélküli technológia vagy automatizált rendszerek alkalmazása is sokat segíthet.

A legtöbb cégnél biztosan van olyan terület, ahol javítani lehet az eddigi gyakorlaton, és érdemes olyan a megoldásokat keresni, amelyek a mindennapi működésbe beillesztve hozzájárulhatnak az energiafogyasztás és a működési költségek optimalizálásához. Ehhez ad sok-sok ötletet, ismeretet, támpontot a Renexpo és a Piac & Profit 2013. április 25-i közös konferenciája, az Energiagazdálkodás a fenntarthatóság és a profit szorítójában. A rendezvény a Renexpo Central Europe 2013 keretében a Syma Rendezvény és Kongresszusi Központban lesz. Az esemény részletes programja és a regisztráció itt elérhető!

hirdetés

Véleményvezér

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo