Nem tud koncentrálni? Ez segít!

A cégek a legokosabb és legkreatívabb elméket keresik a kulcspozíciókba. De pont ők azok, akiknek nehezükre esik a koncentrálás. Mert olyan sziporkázó az agyuk, hogy állandóan új ötletek kavarognak a fejükben. Márpedig korunk munkavállalóit 3 percenként megzavarják a munkában.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Pszichológiai vizsgálatok már megdöntötték a multitasking mítoszát. Valójában nemhogy egyáltalán nem segít a munkavégzésben, de rontja a hatékonyságunkat. Ha folyamatosan ugrálunk a feladatok között, akkor nem alakul ki a flow élmény, nem tudunk belemélyedni egy feladatba, mindig megakasztjuk a koncentrálást. Sokszor viszont nem rajtunk múlik, hogy mennyiszer kell kizökkenni egy feladatból, mert a kollégák, emailek, telefonok teszik ezt.

A legnagyobb gondot a legértelmesebbeknek okoz az, hogy hosszasan egy dologra koncentráljanak, mert túl sok minden foglalkoztatja őket - állítja Dr. Edward Ned Hallowell gyermekpszichiáter, akinek több könyve is megjelent Amerikában a figyelemhiányos hiperaktivitás és a figyelemzavar betegségekről. Az átlagon felüli intelligenciájú ember gondolkodása sokrétű, érdeklődési köre sokoldalú, a külvilágból nyert impressziói is gazdagok. Az ilyen emberben az ötletek tulajdonképpen versenyeznek egymással, ami ahhoz vezet, hogy olykor teljesen alkalmatlannak érzi magát bármire, mert képtelen kezelni a rászakadó teendők sokaságát. Vagyis hiába kiváló elme valaki, előfordulhat, hogy nem képes teljesíteni a saját maga által kitűzött célokat, vagy nem felel meg a saját vagy a feletteseik elvárásainak.

Kép: freestock

A brit munkaerőpiaci trendeket kutató Steelcase tette közzé a kutatást, melynek keretében 10 000 munkavállalót vizsgáltak 17 országban. A felmérésből kiderült, hogy az irodában munkaeszközként használt technológiák is megnehezítik, hogy hosszú időn át egy dologra összpontosítsuk a figyelmünket. Egy átlagos munkavállalót 3 percenként megzavar valami a munkavégzésében.

A Steelcase alelnöke, Bostjan Ljubic szerint az okos embereket legalább annyira nehézséget jelent a sok feladatnak és az irodában zavaró tényezőknek való ellenállás, "ha nem jobban, mint a többieknek. A munkavégzésünk módja gyorsabban változik, mint valaha és az agyunk olyan stressznek és figyelemzavaró tényezőknek van kitéve, amik túlterhelhetik. A statisztikák azt mutatják, hogy a figyelmünket egyre több minden zavarja".

Hogyan acélosíthatjuk a figyelmünket?

  • Igyunk.  Ha nem fogyasztunk elég vizet, az csökkentheti a terhelhetőségünket munkavállalóként, hangulatváltásokat okozhat, tompíthatja az éberségünket és a rövidtávú memóriánkat.
  • Kezdjünk a kreatívabb feladatokkal. Ha már egy órát dolgoztunk, csökken a képességünk a kreatívabb gondolkodásra. David Rock, a Your Brain at Work című könyv szerzője azt tanácsolja, hogy kezdjük a munkanapot ilyen feladatokkal, mert "minden döntés fárasztja az agyat".
  • Eddzük az agyunkat. Már appok is vannak, amik segítenek erősíteni "mentális izmainkat" és növelni a IQ-unkat. Ezeket az applikációkat idegorvosok és pszichológusok fejlesztették ki, angol nyelvkörnyezetben ilyen például a Wizard, a Luminosity, a a Fit Brains, az Eidetic, a BrainHQ, vagy az Elevate.
  • Ne rakjunk rendet az asztalunkon. Azt gondolhatnánk, kényelmetlen érzést kelt emberben, ha rendetlen íróasztalnál ül. De a Steelcase új kutatása szerint a rendetlen asztal éppenséggel segíti, hogy kreatívabban gondolkodjunk.
  • Együnk halat. Tudósok rájöttek, hogy az Omega-3 zsírsavakban gazdag ételek (ilyen például a hal) segítik az agyban a vérkeringést, amitől erősödhet elménk ereje munkavégzés közben.
Forrás: The Independent

Véleményvezér

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.
Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest

Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest 

Ez a vásárlás nem vonul be a magyar államosítások aranykönyvébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo