hirdetés

Fizetek neki, és még jópofizzak is vele?

A munkaerőhiány miatt a munkavállalók válogatnak a munkahelyek között. Ha elege van a főnökből vagy a munkahelyi körülményekből, elmegy máshova. Hogyan lehet megtartani hát a munkaerőt? Mindenképpen többel, mint pusztán fizetésemeléssel. Mert a lojalitás és a felmondás is ösztönös, zsigeri szinten működik.
hirdetés

„A GfK segítségével végzett  felmérésünkből kiderült, hogy a megkérdezett magyar vállalkozók egyharmada még szeretné bővíteni az alkalmazotti létszámot” – mondta Mózes Tamás, a K&H Bank szenior szegmensmenedzsere. Ez azonban meglehetősen nehéz a munkaerőhiány korában.

Toborozni, de honnan?

„A külföldi munkaerő szerzése a szomszédos országokból egyáltalán nem olcsó. Ugyanazokat a juttatásokat kell nekik adni, mint a magyar munkavállalóknak, emellett a szállást és utazást biztosítani. De legalább vannak. Csak már nem sokan maradtak” – mondta Farkas Tünde, a Pannon-Work Zrt. kelet-magyarországi régióvezetője.

„Folyamatosan tárjuk fel a munkahelyeket, aki nem alkalmas, azt nem közvetítjük ki” – mondta Hágen Tímea Katalin, a Pénzügyminisztérium Foglalkoztatási Szolgálatának főosztályvezetője.

Kép: Fotolia

„Már a visegrádi országokhoz képest is 10–30 százalékos lemaradásban vagyunk a bérekben” – mondta Szűts Ildikó, az Országos  Humánmenedzsment Egyesület elnöke.

„Egy nap munkanélküliség után létrejövő munkaviszonynál is igénybe vehető a foglalkoztatástámogatás, mert a program célja a hosszú távú foglalkoztatás, és lehet, hogy az új munkahely lesz az, ahol megmarad a munkavállaló” – mondta dr. Varga Katalin, a Pest Megyei Kormányhivatal projektvezetője.

Munkaidőtől is függ, hogy mitől stresszel a magyar
Érdekes módon más miatt stresszelnek a nyolc és már miatt a négy órás munkaidőben dolgozók. Bár a sportolás bizonyítottan jobb stresszoldó, a magyar munkavállalók többsége továbbra is inkább kávézva, dohányozva és beszélgetve vezeti le a vezetőség és az ügyfelek okozta munkahelyi feszültséget pihenőidejükben, ha egyáltalán rendelkezésre áll ilyen.
Eszközök a munkaerő megtartásához

„Fizetek neki, és még én jópofizzak vele, ezt kérdezik a munkaadók. A munkaerő akkor marad a cégnél, ha büszke lehet rá, hogy ott dolgozik, azonosulni tud azokkal az értékekkel és eszmékkel, amiket a vállalkozás képvisel” – hangsúlyozta Gyimesi László, a Mystic Nails Hungary Bt. ügyvezetője.

„Tanulmányi szerződés esetén a munkavállaló pénzzel vagy idővel is támogathatja a tanulást. Ilyenkor legfeljebb öt évre lehet kizárni a felmondási jogot, de az időtartamának a nyújtott támogatás mértékével kell arányban lennie” – mondta dr. Nyitrai Tibor jogász, act legal a Bán és Karika Ügyvédi Társulástól.

„Komoly megtartó ereje van a hűségbónusznak, ha kikötöm külön szerződésben, hogy névre szólóan számlán gyűjtöm a bónuszt 3–5 évig. Fontos, hogy a kifizetésnél az összeg egy részét kapja csak meg a munkavállaló, így a többi pénzért érdemes a cégnél maradnia” – mondta Léport László, a Quantis Consulting Zrt. fejlesztési projektmenedzsere.

Hatékonyságnöveléssel a munkaerőhiány ellen

„Előfordul, hogy folyamatszervezéssel is lehet segíteni a cégen. Pékségnél dolgozom, ahol megnéztük, hogy mely termékek állítják elő a legnagyobb értéktöbbletet. Kiderült, hogy volt nyolc termék, ami ennek csak 4 százalékát adta, s ehhez képest túl sok kapacitást foglalt le az előállításuk. Kiiktatásuk a termékskálából már önmagában sokat javított az eredményességen” – hozott személyes példát Polló László, az Effectys ügyvezetője.

Még munkaerőhiányban se feledd: egy bolond száz bajt csinál
Amikor már nagyon kell egy ember a cégbe, és hónapok óta nem találsz senkit, akkor úgy tűnik, ez az egyetlen probléma tart vissza a céljaid elérésétől. És már mindegy ki lesz az alkalmazott, csak valaki legyen végre! Az ilyen szituációkban szokott egy probléma helyére száz másik felbukkanni.
„A folyamatszervezést sokan valami elvont dolognak tartják, pedig mindent lehet folyamatként modellálni. A locsolóverset éppúgy, mint azt, ami Petőfi Sándor Arany Lacinak című versében elhangzik” – mondta Szederkényi  Zsolt, az xFLOWer Group Kft. ügyvezetője.

A munkavégzés élményszínvonala

„A motiváció arról is szól, hogy azonosulni tudok-e egyáltalán a munkahelyen a célokkal. A munkaadónak figyelnie kell a munkavállalói energiaállapotát, és mint egy karbantartóként javítania azt” – mondta Czagler Zsuzsa, a VIP Coaching Center motivációs szakértője.

„Érzelmi intelligencia (EQ) nélkül nem életképes a cégvezetés. Az EQ pedig arról szól, hogyan figyelünk a másikra” – mondta Borbély László, az SPA Tudásbázis Kft. ügyvezetője.

„Mi történik veletek egy jó munkanapon? Ritkán gondolunk erre. A Harvard Business Review kutatása szerint egy ilyen napon azt érezzük, hogy előrehaladok, megcsináltam és megoldottam valamit” – mondta Szabó Csaba, a Develor vezérigazgatója.

„A munkavállalók nemcsak munkahelyet, hanem élményt keresnek” – mondta Köcse Bálint, az Aon Magyarország Kft. ügyvezetője.

„Fontos, hogy éreztetnünk kell a munkavállalókkal, hogy fontosak a számunkra. Értékelnünk kell az elvégzett munkát, a befektetett energiát és azt, hogy velünk maradnak” – mondta Kelemen Viktor, a Bureau Veritas Zrt. ügyvezetője.

„A gyors és lassú gondolkodás című könyv jól leírja, hogy két szinten működünk: az egyik a gyors, ösztönös, irracionális gondolkodásunk, a másik a lassú, mérlegelő, analizáló, racionális gondolkodásunk. Az előbbire kell hatni, mert a munkahelyhez kötődés és a felmondás is az ösztönös, zsigeri szinten működik” – magyarázta Kovács Eszter, a Skilltogo Kft. ügyvezetője.

A főnök miatt csapják be az ajtót maguk mögött a fiatalok
Miért nem elítélendő (vagy igen), ha egy Y vagy Z generációs munkavállaló megkérdezi a főnökét, hogy mennyi social media idő megengedett munkaidőben? Hogyan motiváljunk egy csökkent figyelemküszöbbel bíró huszonéves munkavállalót?
hirdetés

Véleményvezér

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.
Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo