hirdetés

Ezeket az iparágakat nem ütötte meg a járvány

Míg számos iparágat súlyosan érintett a COVID-19 válság, a technológiai, média- és távközlési (TMT) ágazatban a gazdasági hatás nagyrészt semleges volt, sőt egyes iparágakban pozitív – derül ki a PwC közép- és kelet-európai régióra kiterjedő, közelmúltban készült elemzéséből.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

„A világjárvány tragikus következményekkel járt emberek milliói számára: sokakat közvetlenül érintett a vírus, vagy a vírus terjedésének megállításához szükséges korlátozó intézkedések miatt szenvedtek, sokan pedig elveszítették állásukat. A válság ugyanakkor a globális gazdaság digitális átalakulásának óriási felgyorsulásához is vezetett” – mondta Zaránd Miklós, a PwC Magyarország Technológiai, média- és távközlési csoportjának igazgatója.
Az elemzést nemrég mutatták be részletesen egy online, regionális PwC TMT-rendezvény keretében, amelyen meghívott előadóként vett részt Daniel Dines, a UiPath vezérigazgatója. A kelet-közép-európai alapítású UiPath a robotizált folyamatautomatizálási szektor vezető unikornis vállalata.

Irány a digitális hirdetés 

A TMT-ágazat legsúlyosabban érintett piaci szegmense a hagyományos média- és szórakoztatóipar: a mozik, színházak koncerttermek a járványhelyzet miatt mind bezártak. A hagyományos reklámipar gyors lejtmenetével egyidőben váltás történt a digitális hirdetések irányába, amelynek a legnagyobb nyertesei többek között a Google és a Facebook.

Ugyanakkor a digitális média- és szórakoztatóipari szegmens erőteljes növekedést mutatott az elmúlt három hónapban, miután sok fogyasztó váltott lekérhető videószolgáltatási (video on demand, VOD) platformokra és a játékágazatban is letöltésszám-emelkedés volt tapasztalható.

Hasonlóképpen a távközlési szolgáltatók tevékenysége is növekedett az adatforgalom fellendülése miatt, miközben a technológiai vállalatok vegyes hatást tapasztaltak: a B2B technológiai termékeket kínáló cégeket a krízis negatívabban érintette, mint a B2C-ket. Az elmúlt három hónapban az elektronikus kereskedelmi platformok, a telekonferencia- és a távgyógyászati alkalmazások népszerűsége rohamosan növekedett.

„A fogyasztói magatartás változásait a tőzsdék is tükrözték: a nagy technológiai társaságok jelentősen növelték piaci tőkeértéküket, és sokkal gyorsabban magukhoz tértek a márciusban elkönyvelt kezdeti veszteségek után, felülmúlva az általános piaci indexeket is. Ennek ellenére a helyzet bonyolultabb a technológiai startup-vállalkozások számára, mivel sokan közülük likviditási problémákkal küzdenek. A közeljövőben konszolidációs hullámot láthatunk a technológiai, média- és távközlési (TMT) piacon, ahol a nagy szereplők, köztük a jelentős készpénzállománnyal rendelkező távközlési szolgáltatók megragadják a lehetőséget piaci jelenlétük növelésére a gyorsan fejlődő technológiai szegmensekben” – tette hozzá Zaránd Miklós.
A felvásárlásokkal és -fúziókkal kapcsolatos tevékenység jelen hulláma már az elmúlt három hónapban megfigyelhető volt: a Facebook, a Microsoft, az Uber, a DocuSign, az Intel és a Zoom is jelentett be új akvizíciót.

A PwC eseményén Daniel Dines, a UiPath vezérigazgatója kijelentette, hogy a jelenlegi válság felgyorsítja a vállalatok működésének és üzleti tevékenységének változását.

„A legkevesebb az, hogy vegyes munkakörnyezetre térünk át. A megszokott, hétfőtől péntekig reggel 9-től délután 5-ig tartó munkarend, amely kötelezővé teszi az irodában történő megjelenést, a múlté lesz” – mondta Daniel Dines.
Rámutatott arra is, hogy a COVID-19 okozta gazdasági helyzetben több lehetőség rejlik Közép- és Kelet-Európa számára, mint Nyugat-Európa számára.
„Lehetőségünk nyílik arra, hogy egy generációt átugorjuk a digitális technológiai és a távmunkával kapcsolatos fejlesztésekben, ha gyorsan cselekszünk, és nem hagyjuk ki azt a lehetőséget, amelyet a digitális átalakulás ezen hulláma hoz” – tette hozzá Dines.
Miközben a világjárvány üzleti vállalkozásokra gyakorolt hatása egyre fokozódik, a távközlési szektorban működő vállalatoknak a krízishelyzetből való kilábalás érdekében alkalmazkodniuk kell az új valósághoz. Ez azt jelenti, hogy a következő öt területre kell összpontosítaniuk, amelyek a jövő szempontjából kritikusak lesznek:
  1. Újra kell gondolniuk a sokcsatornás megközelítést és a digitális ügyfélélményt;
  2. Fel kell készülniük a lehetséges kormányzati beavatkozásokra a gazdaságban, ilyen például a gyorsan növekvő ágazatok aszimmetrikus adóztatása, vagy a követelésbehajtás korlátozása a veszélyeztetett fogyasztók védelmében;
  3. Ügyelniük kell a likviditásra és fel kell készülniük a behajthatatlan követelések állományának esetleges megugrására;
  4. Fel kell mérniük az akvizíciós lehetőségeket;
  5. Érdemes fontolóra venniük hogy belépjenek új, magas potenciállal rendelkező piaci szegmensekbe, mint például az online oktatás vagy a távgyógyászat.
A technológiai társaságok számára – pénzügyi erejüktől és növekedési potenciáljuktól függően – négy stratégiai lehetőség áll nyitva:
  1. A magas növekedési potenciállal rendelkező, de gyenge pénzügyi helyzetű cégeknek az alapproblémáik megoldására kell összpontosítaniuk – a készpénzgazdálkodásra, a külső finanszírozás biztosítására és a költségmegtakarításra.
  2. A gyenge pénzügyi helyzetű és alacsony növekedésű piaci szegmensben tevékenykedőknek meg kell találniuk a túlélés módját – ehhez üzletmenet-helyreállítási stratégiákra, gyors költségcsökkentésre, egy stratégiai partner támogatására vagy adott esetben a vállalkozás eladására van szükség.
  3. Azok a cégek, amelyek abban a kiváltságos helyzetben vannak, hogy pénzügyileg erősek és magas növekedési potenciállal rendelkeznek, támadó pozícióban játszhatnak – ők bővülési lehetőségeket keresnek, ideértve a fúziókat és felvásárlásokat, annak érdekében, hogy biztosítsák a hiányzó képességeket és bevonzzák a legtehetségesebb munkaerőt. Óvatosabb megközelítésben a készpénztartalékukat is gyarapíthatják, készülve egy esetleges pesszimista forgatókönyvre.
  4. A pénzügyileg erős, de gyenge növekedési potenciállal rendelkező vállalatok a mostani helyzetet szervezetük átalakítására használhatják fel, azáltal, hogy az állandó költségeket változóvá teszik, vészhelyzeti intézkedési terveket készítenek, vagy kedvező, nem szerves növekedési lehetőségeket keresnek.
A média- és szórakoztatóipar területén a gyors költségcsökkentő intézkedések bevezetésének kell prioritást élveznie, annak érdekében, hogy a nyereségesség a csökkenő bevételek mellett is fenntartható legyen. Ráadásul most kell cselekedniük, hogy kezelni tudják a tartalmak költségének növekedését, ami abból adódik, hogy a globális tartalom-előállítási kapacitás jelenleg korlátozott.

A média- és szórakoztatóipari szereplők a tartalomlétrehozás lehetséges alternatíváit is vizsgálhatják, ami a kínálat bővítését és a tartalmak költségének csökkentését jelenti, úgy, hogy közben az akadályok lebontásával új ügyfeleket nyerjenek meg. De más vállalatokkal is összeolvadhatnak annak érdekében, hogy növekedjenek és szinergiákat hozzanak létre.

„Összefoglalva: a digitális gyorsulás jelen hulláma rengeteg lehetőséget kínálhat a TMT-szektorban működő vállalkozások számára, de óvatosnak kell lenniük, mielőtt ismeretlen vizekre eveznének, hiszen a válság még nem múlt el” – mondta Zaránd Miklós.
hirdetés

Véleményvezér

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában

Tíz százalékra csökkent az orosz gáz szerepe Európában 

Orbán Viktor szerint nem jó, hogy Európa megszabadult az orosz energiahordozóktól. A miniszterelnök erről tegnap, napirend előtt az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján beszélt.
Van ingyen ebéd

Van ingyen ebéd 

Szerencsések azok, akik a román határ mellett laknak. Kedvelt élelmiszereiket ugyanannál a multinál jóval olcsóbban kapják meg a szomszédoknál.
Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik

Az oroszok Ukrajna után Örményországot is elveszíthetik 

Azerbajdzsán megtámadta Hegyi-Karabahot, hogy visszaszerezze egykori területét. Az akció teljesen átrendezi a kaukázusi erőviszonyokat.
Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti

Az USA a cégalapítások több mint felét bevándorlóknak köszönheti 

A befektetők jól átgondolják hová vigyék a pénzüket és ma nehéz jobb helyet találni az USA-nál.
Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi

Hatalmasat durrant a kínai ingatlanlufi 

A szakemberek szerint beláthatatlanok a következmények.
A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében

A hiedelmekkel ellentétben mégsem áll olyan rosszul Európa a gyermekgyártás tekintetében 

Magyarország népessége tényleg drámaian csökken, nemsokára Ausztria lélekszáma is több lesz, mint a miénk, de ez nem általános európai tendencia.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo