Élhetünk tartalékainkkal

Szinte minden vállalkozásban vannak tartalékok. Ezeket megtalálni egyszerűbb, mint gondolnánk.

Kép:flickr

Egy komoly változás természetes velejárója, hogy a vállalkozás áttekinti működési folyamatait. Ezt tesszük a pozitív fordulatnál, például új megrendelő megjelenésekor, s így reagálunk a traumákra, például az árbevétel-visszaesésre is. Ha viszont megy a szekér, nem bolygatjuk azt, ami működik. Rosszul tesszük. A folyamatos fejlesztés hívei egyenesen azt tartják, hogy állandó kontroll alatt kell tartani a szervezetet, hibalistákat kell gyűjteni, ezeket ki kell értékelni, s az érintett területeknek együttműködve, folyamatosan igazítaniuk kell a rendszert az optimális működés közelítése érdekében.

A hazai mikro-, kis- és közepes vállalkozások többségére nem jellemző ez a tudatosság, de a jelenlegi gazdasági helyzetben sokuk mégis kénytelen feltárni a szervezetben rejlő tartalékokat. De hogyan? Bodnár Viktória, az IFUA Horváth & Partners Kft. ügyvezető partnere szerint a lényeg az, hogy egy szisztéma, logika mentén vigyük végig a folyamatot.

Pénzből pénz

A leggyorsabban s legegyszerűbben a finanszírozási területen lehet eredményeket elérni – ideértve a bankköltségeket és a biztosításokkal összefüggő díjakat –, itt az átvilágítás egy külső szakértőnek egy-két nap, és a szükséges változtatások is pár hetes távlatban megvalósíthatók. A megtakarítás pedig akár a 20–25 százalékot is elérheti az addig költségekhez képest. Külső szakértő bevonását indokolhatja a speciális piacismeret, az összehasonlításhoz elengedhetetlen adatok megléte, amelyek mind elősegítik, hogy az adott vállalkozás számára optimális megoldást ajánljon. A szakértői díj pedig – 100–200 ezer forint – a várható megtakarításhoz képest mérsékelt. A válság miatt tanácsadói piacon is nyomottak az árak, a kiadás szempontjából tehát ez az időszak kedvező lehet az újratervezéshez.

Óriási tartalékok
A karbantartás és az értékesítés az a két terület, ahol a legtöbb cégnél óriási tartalékok szabadíthatók fel, amelyek nem az adott területhez kapcsolható közvetlen kiadások csökkenésében jelennek meg. A jobban szervezett karbantartás hozadékaként a gépek állásideje csökken, az eszközöket hatékonyabban használja ki a társaság, s végül is kevesebb tőkével képes működni. Az értékesítésnél pedig a teljes portfóliót áttekintve sokszor az tapasztalható, hogy a termékek alulárazottak, esetleg túl sok szolgáltatást kínálnak melléjük ingyenesen. Máskor túl komplex a rendszer, nehezen, esetleg egyáltalán nem kezelhetők az egyedi engedmények.
Adminisztráció és logisztika

Az adminisztráció területén is gyorsan tehetők lépések. Itt lehetőség szerint minél hosszabb időtávot átfogó iparági átlagokhoz (benchmarkokhoz) érdemes viszonyítani a vállalkozás paramétereit, s ahol kiugró értékek tapasztalhatók, meg kell vizsgálni, hogy indokolt-e az eltérés, vannak-e olyan sajátosságai a tevékenységnek, amelyek az eltéréseket alátámasztják. Az eredmények itt is viszonylag gyorsan, néhány hetes távlatban jelentkeznek.Jóval bonyolultabb, komplexebb feladat a logisztika, az operáció átszervezése, gondolva itt a beszerzés, termelés, értékesítés folyamatainak áttekintésére, összehangolására, a szerződések újratárgyalására. Általában itt tapasztalják a szakértők a legnagyobb ellenállást is. A vállalkozók saját területükhöz jellemzően nagyon értenek, nehezen tudják elképzelni, hogy valaki kívülről olyan tanácsokat tud adni, amelyek javítanak az évek alatt kidolgozott folyamatokon. A szakértők azonban úgy látják, hogy minden szervezetben vannak tartalékok, a normál működés során ugyanis nincs arra idő, hogy a lehetőségeket végigmodellezve válassza ki a cég az adott problémára adható legjobb választ. Ez a folyamat már lényegesen hosszabb, mint az előzőek – nem elsősorban az átvilágítás ideje, hanem az elhatározott változtatások következetes véghezvitele miatt –, és csak akkor lehet sikeres, ha komoly az elhatározás. Ugyanakkor itt is 15–20 százalékos megtakarítást remélhetünk.

Véleményvezér

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.
Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo