Együtt könnyebb, és persze olcsóbb vásárolni

Beszerzői közösséget alakítottak február elején a tokaji borászok. Az összefogás által helyzeti előnybe kerülhetnek a helyi borászati vállalkozások, a közös beszerzéssel jelentős megtakarítást érhetnek el. A kezdeményezés borvidéki szinten itthon még új, ám más területeken már láttunk jó példákat. Mutatunk néhány külföldi gyakorlatot is.

A Tokaji Borvidék Beszerzői Közösséget a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa indította útjára. A nonprofit kft. tulajdonosa a hegyközségi tanács, így a borvidék összes szőlőtermesztője és borkészítője számára elérhető közösségi beszerzési rendszer. A cél az, hogy a mindennapi munkához szükséges eszközöket, termékeket és szolgáltatásokat a piaci árnál kedvezőbb feltételekkel vehessék meg a közösség tagjai, a megrendelt áru mennyiségétől függetlenül.

A Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának számítása szerint a programnak köszönhetően mintegy fél milliárd forintnyi megtakarítás érhető el. A gazdák februárban már például így adhatják le a borospalack megrendeléseket, de az év folyamán bővül a kör, így a növényvédő szereket is kedvezőbb áron vehetik majd a közösségi beszerzés segítségével. Említhetnénk még a dugókat, kapszulákat, vagy a csomagolóanyagokat is, és a lista folyamatosan bővül. A Magyarországon egyedülállónak számító összefogáshoz infrastrukturális hátteret ad majd a Bodrogkisfaludra tervezett, kormányzati támogatással létrehozandó Tokaji Borvidék Beszerzői Közösségi Logisztikai Központ - mondta lapunknak Kalocsai László, a hegyközségi tanács alelnöke.

Hogy tárgyaljon egy kis cég a beszállítókkal?
Ha egyéni vagy mikrovállalkozóként túl kicsinek érezzük magunkat ahhoz, hogy nagyobb beszállítókkal érdemi tárgyalásokat folytassunk, érdemes megfogadni szakértőnk 3 javaslatát. Ennek két hatása lesz. Egyrészt nagyobb az esélye, hogy eredményes tárgyalást bonyolítsunk le, másrészt magabiztosabban megyünk a megbeszélésre.
Bár a hazai borászati ágazatban valóban egyedülálló a kezdeményezés, a vállalkozók már több területen élvezhetik a közösségi beszerzésen alapuló kedvezményes árakat. A közösségek lényege, hogy csoportos beszerzésekkel a csatlakozó tagok számára kedvezőbb pozíciókat harcolhatnak ki, mint amire a kkv-k önállóan képesek lennének.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) 2011-ben hozta létre a VOSZ-BESZ Zrt.-t, ami ma már Hungary Business Zrt. néven működik. A cél, hogy a csatlakozó vállalkozásoknak támogató szolgáltatásokat nyújtson, kedvezményes áron érhessenek el számos, a napi működéshez is szükséges terméket és szolgáltatást. Az évek alatt több vállalat is csatlakozott a kezdeményezéshez, erről mi is írtunk. A VOSZ célja,  hogy ezzel is segítse a kkv szektor megerősödését, fejlődését, a beszerzéssel elért költségmegtakarítással leküzdhessék a versenyhátrányukat.

Kép: Fotolia

Sikeres közös beszerzési programot indított évekkel ezelőtt a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) is. Erről is írtunk korábban, már akkor több száz milliós megtakarítást realiztáltak a cégek a beszerzési gyakorlatnak köszönhetően. A szervezet a közös beszerzéshez csatlakozóknak a csoportkedvezményeket díjmentesen kínálja, ez főleg közös áru- és energiabeszerzést jelent. Emellett ingyenes energetikai és jogi tanácsadást is kínálnak a tagoknak. A 2016-os eredmények igen beszédesek, míg 2013-ban 200 millió volt a kimutatott megtakarítás, 3 évvel később ez az összeg több, mint duplája lett. Az MLSZKSZ tájékoztatója szerint eddig összesen 530 millió forint feletti megtakarítást értek el a közös beszerzésekkel, ez azt jelenti, hogy évi 23.000 m3 gáz, vagy évi 75.000 kWh áram fogyasztás esetén már megtérült az éves 150.000 forintos tagdíj. Az energia mellett tervezik a távközlési szolgáltatásokkal, raktártechnológiai eszközökkel, illetve irodaszerek beszerzésével is bővíteni a kedvezményes termékek körét. Az energiaköltségek csökkentését tűzte ki célul a a Magyar Energia Beszerzési Közösség (MEBEK) is, ahol a szabadpiaci kereskedők pályáztatásával biztosítják a jobb árakat a tagoknak.

A vállalkozások közösségi beszerzésére külföldön is akad számos jó példa. A Németországban működő Breko Einkaufsgemeinschaft például a résztvevőknek egy kereskedelmi platformot nyújt, egyesíti a keresletet a helyi és regionális fuvarozók közt, és kedvező feltételeket nyújt az alapanyagok vásárlására is tagjainak. De itt is kedvezőbben használhatják a mobilhálózatokat, egyes társaságok szolgáltatásait a cégek.

Az önkormányzatok se maradnak le, 2011 januárjában alakult a EKV Einkaufsgesellschaft- (Beszerzői közösség városoknak), azaz a Kommunaler Verwaltungen eG (helyi közigazgatási beszerzési közösség). EKV összeköti a helyi termékek iránti keresletet és a szolgáltatásokat, úgy, hogy a legkedvezőbb feltételeket nyújthassa a jelenlegi tagoknak, azaz 54 önkormányzatnak. A szövetkezet eddig 150 vállalattal kötött keretmegállapodást. Az EKV országos szinten is igen aktív, a városi, önkormányzati szervezeteknek a kedvező árak mellett jó gyakorlatokat is kínál. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy megmutatják azt, hogy a rendelkezésre álló forrásokat a lehetőségekhez mérten hogyan lehet a leghatékonyabban felhasználni. Az eszközbeszerzéseken kívül az adatbázisok felhasználásra, de akár a humán erőforrás fejlesztésére is kiterjedhet.

 

Véleményvezér

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót

Ilyen se volt még, nyilvános hirdetésben keresnek számlahamisítót 

A magas adók miatt a csalók kánaánja Magyarország. A világrekorder áfa nagyon vonzó alternatíva a törvénykerülőknek.
Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve

Lecsúsztunk a második helyről, de azért még mindig dobogón vagyunk az inflációt tekintve 

A világ legfejlettebb országainak inflációs listáján Törökország után megelőzött minket Kolumbia is. Az unióban azért őrizzük az első helyünket.
Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen

Hadházy Ákos pert nyert Müller Cecília ellen 

Nyunyóka feltalálója megalázó vereséget szenvedett. Nem rágalmazás azt mondani róla, hogy visszaélt hivatali hatalmával.
Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba

Hol a legjobb gyereket nevelni? Nem fértünk be az első húszba 

A kormány 12 éve hirdette meg családbarát programját. Sok eredmény nem látszik.
10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán

10-12 órát is kell várni egy kórház sürgősségi osztályán 

Elképesztő kórházi fényképet közölt egy Facebook tag. Reméljük csak rémhír, vagy hamisítvány, de nem annak tűnik.
Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában

Szépen nőtt a magyar fizikai munkások kereseti lehetősége Ausztriában 

Ausztriában jószerivel nem található olyan vendéglátóhely, ahol ne hallhatnánk magyar szót. A kormányzati sikerjelentések ellenére ismét nő a külföldön dolgozó magyarok száma.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo