Egyre kevesebb a cég - mi a helyzet a megmaradókkal?

A csökkenő cégszám ellenére a közzétett cégadatváltozások összesített értéke folyamatosan nő, és úgy tűnik, egyre gyorsabb a menedzsment cseréje is a hazai cégek körében.

(Fotó: depositphotos.com)

Jelenleg mintegy 520 ezer cég működik a hazai gazdaságban, ami 7 ezerrel kevesebb, mint egy évvel ezelőtt. Úgy tűnik azonban, hogy a csökkenő cégszám ellenére a cégadatváltozások száma folyamatosan növekszik, mivel egyre aktívabbak a megmaradó szereplők.

„A hazai cégbázist tekintve minden fontos cégadat sűrűbben változik 2019-ben, mint a korábbi években. Az átlagosnál is gyorsabban változik a tulajdonosi szerkezet, a menedzsment, de még a székhely is” – kezdi elemzést Pertics Richárd, az Opten céginformációs szakértője.
2019 első 10 hónapjában 74 ezer hazai cég esetében történt tulajdonosváltozás, ami 37 százalékkal magasabb érték, mint 2018 azonos időszakában. A tulajdonosi szerkezet változása mindig az egyik legkomolyabb változás a cégek életében. A tulajdonosi kör egyre sűrűbb változása azt jelzi, hogy nemcsak a cégfluktuáció magas a hazai cégvilágban, hanem a megmaradó cégek életpályája is egyre dinamikusabban változik.

Gyakori tulajdonoscserék

A cégadat változások sűrűsége természetesen nem egyenletes a teljes hazai cégbázisban, vannak állandóbb szerkezetű szereplők, de nem ritkák a nagyon sűrű tulajdonoscserék sem. 2019-ben eddig 730 cégnek változott legalább 4-szer a tulajdonosi szerkezete, míg ugyanez az érték 2018-ban még csak 300 körül volt.

„A változások egyrészt a cégek alkalmazkodóképességének növekedését jelzik, másrészt a generációváltások hatása is egyre inkább kimutatható” – mondja az Opten szakértője.
A tulajdonosok mellett a cégjegyzésre jogosultak körében is egyre nagyobb a változások frekvenciája. Az év első 10 hónapjában 61 ezer cégnél változott a cégjegyzésre jogosultak köre, ebből közel 1000 cégnél több mint 3-szor tett közzé a cégbíróság új aláírót.

Költözni, de hányszor?

A cégadatváltozások sora természetesen nem csak a képviselők személyében érhető tetten. 2019-ben több mint 26 ezer cégnek változott a székhelye, ami 8 százalékkal magasabb érték, mint 2018 azonos időszakában volt. A fizikai költözés sokszor nem egyszerű a cégek életében, hiszen a költözés általában jóval több az adminisztrációs változásnál. Ennek ellenére vannak notórius költöző vállalkozások, az év első 10 hónapjában 37 vállalkozás legalább 4-szer költözött, ezek a társulások gyakorlatilag minden évszakban más helyszínen végezték központi tevékenységüket.

Mindezek mellett a „brand”-ek, cégnevek sem olyan állandóak már mint korábban. Havonta átlagosan 800 cégnév változást tesz közzé a cégbíróság, ami 13 százalékkal magasabb érték, mint előző évben. Az egyre gyorsuló világ hatása tehát számszerűen kimutatható a hazai cégbázis alapadataiban is. A cégadatváltozások mellett a munkavállalók köre is egyre sűrűbben változik, és a termékfejlesztési ciklusok is rövidülnek, így az alkalmazkodóképesség egyre komolyabb kihívás a hazai vállalkozások számára. Az állandóság sokáig a stabilitás szinonimája volt, ma már azonban egyre dinamikusabban kell működnie a vállalkozásoknak, ha hosszú távon is stabil eredménytermelő képességet szeretnének fenntartani.

Véleményvezér

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni 

Magyar Péter szerint a róla szóló szavazáskor megszületett a Fidesz és a Szocialista frakció.
Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit

Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit 

Vásárolnak a szlovákok, miközben szidják az eladót.
Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo