hirdetés

Egyre jobban megérik az újépítésű lakások

Egyre több új építésű lakás kerül a piacra, ezzel párhuzamosan csökken az új és a használt lakások átlagos négyzetméterára közötti különbség, azaz záródik az lakáspiaci árolló - derül ki az ingatlan.com friss összeállításból.
hirdetés

Kép: PP

Nyomás alá kerülhet a használt lakások ára a következő időszakban a piacra kerülő új lakások miatt - áll az ingatlan.com friss összeállításában.  Június első felében az új építésű lakások négyzetméterára országos átlagban 441 ezer forint volt a kínálati piacon, a használtaké pedig 337 ezer forintnál járt, ami 104 ezer forintos differencia. Ezzel szemben 2016 első hónapjaiban 110-132 ezer forint volt a különbség, amely az utóbbi három hónapban fokozatosan csökkent. Budapesten januártól májusig havi átlagban 100-120 ezer forinttal voltak drágábbak az új lakások, június elején azonban 93 ezer forintra mérséklődött a különbség.

Közelednek az árak

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, hogy a fővárosban az új és használt lakások átlagos négyzetméterára közötti különbség mára 100 ezer forinton belülre került – ez fontos szintnek számít. Az árkülönbség ráadásul úgy csökkent 100 ezer forint alá, hogy közben az új lakások kínálata folyamatosan bővül. „Egy 60 négyzetméteres budapesti lakásnál ez azt jelenti, hogy az új építésű lakás átlagosan 6 millió forinttal drágább, mint a használt társa.” – mondta a szakember.

Az országos átlagon belül a különböző megyék megyei jogú városaiban lényeges eltérések vannak. Győr-Moson-Sopron megyében a kínálati piaci árak alapján júniusban az új építésű lakások átlagos négyzetméterára 338 ezer forint volt, ami mindössze 39 ezer forinttal haladta meg a használt lakások átlagértékét. Az ingatlan.com szakembere szerint ilyen alacsony különbségnél a Győr-Moson-Sopron megyei ingatlanok esetében már reálisabb választás egy új lakás megvásárlása. Az ingatlan.com szerint Győr-Moson-Sopron eleve kivételes helyzetben van a magyarországi lakáspiacon. A megyében tízezer lakosra átlagosan 5,3 új építésű lakás jutott az első negyedévben, ami messze a legmagasabb érték az országban, négyszerese az 1,4-es országos átlagnak és több mint duplája a fővárosi 2,4-es adatnak.

Fogynak a „bármennyiért” vevők az ingatlanpiacon
Az eladók az elmúlt negyedévben is a reálisnál magasabb árakon hirdették meg lakásaikat amelyek csak lassan keltek el, így nőtt a választék. Ez viszont azzal jár, hogy a tulajdonosok még nehezebben tudják értékesíteni ingatlanaikat, mint néhány hónappal ezelőtt. Ráadásul egyre kevesebb az olyan vevő, aki gyorsan és “mindenáron” szeretne vásárolni.
Mi várható?

Ha a következő időszakban záródik az olló a lakáspiacon, az fordulatot hozhat. „Ez ugyanis gátat szabhat a használt lakások drágulásának, így nem várható további áremelkedés ebben a szegmensben. Ha pedig túlkínálat alakulna ki az új építésű lakások piacán, akkor lejjebb is mehet a használt lakások átlagos négyzetméterára.” - adott előrejelzést a szakember. Szerinte azonban nagyon fontos, hogy a komolyabb árcsökkenés egyelőre nem érdeke a piaci szereplőknek, legyen szó lakástulajdonosról vagy fejlesztőről. Az újlakás-beruházásokat megvalósító cégek vevői számára ugyanis a használt lakás eladásából származó bevétel biztosítja a fedezet nagy részét az új lakásra.

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) kibővítése az év elején egyszerre növelte a keresletet és az árakat is. Ennek ellenére az új lakások továbbra is hiánycikknek számítanak az ingatlanpiacon a ténylegesen elérhető szűkös kínálat miatt. Ezt a feszültséget azonban enyhíti majd a betervezett, épülőfélben lévő új lakások átadása, ami mennyiségtől függően az árakat is nyomás alá helyezheti.

hirdetés

Véleményvezér

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo