Egyre jobban megérik az újépítésű lakások

Egyre több új építésű lakás kerül a piacra, ezzel párhuzamosan csökken az új és a használt lakások átlagos négyzetméterára közötti különbség, azaz záródik az lakáspiaci árolló - derül ki az ingatlan.com friss összeállításból.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Kép: PP

Nyomás alá kerülhet a használt lakások ára a következő időszakban a piacra kerülő új lakások miatt - áll az ingatlan.com friss összeállításában.  Június első felében az új építésű lakások négyzetméterára országos átlagban 441 ezer forint volt a kínálati piacon, a használtaké pedig 337 ezer forintnál járt, ami 104 ezer forintos differencia. Ezzel szemben 2016 első hónapjaiban 110-132 ezer forint volt a különbség, amely az utóbbi három hónapban fokozatosan csökkent. Budapesten januártól májusig havi átlagban 100-120 ezer forinttal voltak drágábbak az új lakások, június elején azonban 93 ezer forintra mérséklődött a különbség.

Közelednek az árak

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, hogy a fővárosban az új és használt lakások átlagos négyzetméterára közötti különbség mára 100 ezer forinton belülre került – ez fontos szintnek számít. Az árkülönbség ráadásul úgy csökkent 100 ezer forint alá, hogy közben az új lakások kínálata folyamatosan bővül. „Egy 60 négyzetméteres budapesti lakásnál ez azt jelenti, hogy az új építésű lakás átlagosan 6 millió forinttal drágább, mint a használt társa.” – mondta a szakember.

Az országos átlagon belül a különböző megyék megyei jogú városaiban lényeges eltérések vannak. Győr-Moson-Sopron megyében a kínálati piaci árak alapján júniusban az új építésű lakások átlagos négyzetméterára 338 ezer forint volt, ami mindössze 39 ezer forinttal haladta meg a használt lakások átlagértékét. Az ingatlan.com szakembere szerint ilyen alacsony különbségnél a Győr-Moson-Sopron megyei ingatlanok esetében már reálisabb választás egy új lakás megvásárlása. Az ingatlan.com szerint Győr-Moson-Sopron eleve kivételes helyzetben van a magyarországi lakáspiacon. A megyében tízezer lakosra átlagosan 5,3 új építésű lakás jutott az első negyedévben, ami messze a legmagasabb érték az országban, négyszerese az 1,4-es országos átlagnak és több mint duplája a fővárosi 2,4-es adatnak.

Fogynak a „bármennyiért” vevők az ingatlanpiacon
Az eladók az elmúlt negyedévben is a reálisnál magasabb árakon hirdették meg lakásaikat amelyek csak lassan keltek el, így nőtt a választék. Ez viszont azzal jár, hogy a tulajdonosok még nehezebben tudják értékesíteni ingatlanaikat, mint néhány hónappal ezelőtt. Ráadásul egyre kevesebb az olyan vevő, aki gyorsan és “mindenáron” szeretne vásárolni.
Mi várható?

Ha a következő időszakban záródik az olló a lakáspiacon, az fordulatot hozhat. „Ez ugyanis gátat szabhat a használt lakások drágulásának, így nem várható további áremelkedés ebben a szegmensben. Ha pedig túlkínálat alakulna ki az új építésű lakások piacán, akkor lejjebb is mehet a használt lakások átlagos négyzetméterára.” - adott előrejelzést a szakember. Szerinte azonban nagyon fontos, hogy a komolyabb árcsökkenés egyelőre nem érdeke a piaci szereplőknek, legyen szó lakástulajdonosról vagy fejlesztőről. Az újlakás-beruházásokat megvalósító cégek vevői számára ugyanis a használt lakás eladásából származó bevétel biztosítja a fedezet nagy részét az új lakásra.

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) kibővítése az év elején egyszerre növelte a keresletet és az árakat is. Ennek ellenére az új lakások továbbra is hiánycikknek számítanak az ingatlanpiacon a ténylegesen elérhető szűkös kínálat miatt. Ezt a feszültséget azonban enyhíti majd a betervezett, épülőfélben lévő új lakások átadása, ami mennyiségtől függően az árakat is nyomás alá helyezheti.

Véleményvezér

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium

Több száz pedagógust vert át a Belügyminisztérium 

A pórul járt pedagógusok minden bizonnyal beperlik a Belügyminisztériumot.
Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo