Egy tollvonással megelőzhető lenne rengeteg munkahelyi baleset

Folyamatosan nő a munkahelyi balesetek száma: 2018 első negyedévében például nem kevesebb, mint 10 391 alkalommal kellett orvost vagy mentőt riasztani a munkahelyeken. A problémák komoly hányadáért igazoltan a veszélyes eszközök felelősek. Ezek köre jogilag nem egészen egyértelmű, de az üzemeltetői tapasztalatok alapján az állványrendszerek, különösen, ha közöttük targoncák mozognak, mindenképp ide kell, hogy tartozzanak. Míg Németországban kötelező elvégezni ezek ellenőrzését, nálunk nem világos, hogy a vonatkozó törvény kiterjed-e rájuk.

A Zenit Logisztikai Eszközök Kereskedőháza Kft. ügyvezetője szerint ez a bizonytalan szabályozás nemhogy a logisztikai ügymenetet és az üzleti tevékenységet, de a munkavállalók életét is veszélyezteti. Egy létező, és mindeddig szőnyeg alá söpört problémáról van szó – szögezte le Szomor László. „Ma gyakorlatilag az üzemeltetők döntik el, felépített állványrendszereik kellően biztonságosak-e, és tapasztalataink szerint sajnos gyakran „tévednek”. Van ugyan jogszabály (1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemről), amelyet fontos lenne alkalmazni erre a területre is, de aki keres, az állványok tekintetében túl könnyen talál kibúvót alóla, és sajnos sokan dugják homokba a fejüket, azt gondolva, hogy a tragédiák mindig máshol történnek” – hangsúlyozta az ügyvezető.

Kép: SXC

Ám még ha az üzemeltető úgy is dönt, hogy ideje lenne szakértőnek ellenőrizni a szerkezeteket, az sem jelent egyértelmű megoldást – az ugyanis, hogy a vizsgálat elvégzésére ki jogosult, szintén nem tisztázott, így szinte bárki tehet a témában kijelentéseket.

A fejetlenségre egy gyógyír létezik: a megfelelő jogszabályi környezet megalkotása és haladéktalan érvényesítése. Már az is sokat segítene, ha az állványrendszereket tételesen bevonnák a meglévő szabályozás alá. Németországban az ilyen eszközöket évente egyszer képzett és akkreditált, saját azonosítóval rendelkező szakértővel kell felülvizsgáltatni.

2018. első negyedévében a Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztályának adatai alapján 10 391 munkahelyi baleset történt, miközben egy másik felmérés szerint 2013-hoz képest hatezerrel több volt a munkabaleset tavaly. Természetesen nem mind a vizsgálat nélkül hagyott állványzat miatt következett be, de tény, hogy rengeteg, gyakran maradandó sérülést lehetne e témában egy „tollvonással” megelőzni. „Ma pedig, amikor a képzett és aktív munkaerő az ország egyik leginkább keresett értéke, már egyetlen eset is értelmetlen veszteség, akár humánus, akár gazdasági szempontból” – hívta fel a figyelmet Szomor László.

Jobban kell óvni a munkavállalók hallását
Bár a munkavállalók hallását eddig is számos intézkedés védte, 2019 márciusától életbe lép az Európai Unió egyéni védőeszközökkel kapcsolatos új szabályozása, amelynek értelmében ugyanolyan mértékben kell védeni a munkavállalókat a zajterheléstől, mint a leeséstől vagy a káros anyagok belégzésétől. De mit is jelent ez pontosan a munkáltatók számára?

Véleményvezér

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni

Egyedül Magyar Péterről kellett titkosan szavazni 

Magyar Péter szerint a róla szóló szavazáskor megszületett a Fidesz és a Szocialista frakció.
Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit

Szlovákia megkapta első F-16-os vadászgépeit 

Vásárolnak a szlovákok, miközben szidják az eladót.
Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo