Jobban kell óvni a munkavállalók hallását

2018. november 27. kedd - 06:10 / piacesprofit.hu
  •    

Bár a munkavállalók hallását eddig is számos intézkedés védte, 2019 márciusától életbe lép az Európai Unió egyéni védőeszközökkel kapcsolatos új szabályozása, amelynek értelmében ugyanolyan mértékben kell védeni a munkavállalókat a zajterheléstől, mint a leeséstől vagy a káros anyagok belégzésétől. De mit is jelent ez pontosan a munkáltatók számára?

Egy 2016-os uniós szabályozás értelmében a halláskárosodás az egyik legjelentősebb munkahelyi egészségkárosító tényező, így minden munkáltatónak biztosítania kell a megfelelő hallásvédelmet alkalmazottai számára. Uniós és helyi jogszabályok eddig is kimondták hogy a munkahelyeken a zajterhelés nem haladhatja meg a zajexpozíciós határértékeket, azonban átfogó, szigorú szabályozás mindeddig nem készült, annak ellenére, hogy a folyamatos zajterhelés a halláscsökkenés mellett komplex egészségkárosodáshoz vezethet. Az új szabályozás 2019 márciusával életbe lép, így minden munkáltatónak fel kell készülnie a megfelelő feltételek biztosítására. Nézzük, mit jelent ez a gyakorlatban!

pixabay.com

Kép: pixabay.com

Az ártalmas zaj a három legveszélyesebb egészségkárosító tényező közé tartozik: a tartós halláskárosodás veszélye mellett az állandó zaj növeli a stresszt, csökkenti a teljesítményt, és többféle panaszt is okozhat. A jelenleg hatályos munkavédelmi előírások alapján a munkáltatóknak becslés vagy szükség esetén mérés alapján kell meghatározniuk a zajterhelés szintjét, ez azonban sajnos nem hatékony megoldás: ugyanúgy, ahogy nincs két egyforma munkahely, az anatómiai adottságaink sem egyeznek.

Beteggé tesz az irodai zsivaj
Egy egész Európára kiterjedő kutatás szerint a magyarok 25 százaléka gondolja úgy, hogy hangos zajnak van kitéve a munkahelyén, amely hozzájárulhat ahhoz, hogy a zaj következtében keletkező halláskárosodás Európában a leggyakoribb munkahelyi betegség.

A megfelelő hallásvédelem érdekében nem elég a zajszint meghatározása és a védőeszköz biztosítása: a betanítás mellett arra is figyelmet kell fordítani, hogy a védőeszköz megfelelően illeszkedik-e, illetve lehetővé teszi-e a komfortos munkavégzést.

„Az állandó zajterhelés bizonyítottan rontja a munkavállalók életminőségét, így fontos, hogy a munkáltató minden szükséges óvintézkedést megtegyen a halláskárosodás ellen. A becslésen vagy mérésen alapuló zajszint-meghatározás napjainkban már azzal is kiegészíthető, hogy személyre szabottan ellenőrizzük a védőeszközök hatékonyságát, így azt is kiszűrhetjük, hogy a zajvédelmi oktatás megfelelő-e” – összegezte Rádóczki Zoltán, a 3M Magyarország alkalmazásfejlesztő munkavédelmi szakmérnöke.

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek