Akciózni mindig megéri. De hogy csináljuk?

Az akciók minden kereskedelmi területen a leggyakrabban használt értékesítésösztönző eszközök közé tartoznak. Mindenhol villognak a vörös „SALE” feliratok, a százalékjelek és a dátumok, hogy meddig él a különleges ajánlat. Mit tud az akció, amit nem lehet túlszárnyalni?

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Az egyik legjobban bevált módszer az akciózás, külföldön is – Kép: SXC

Nemrég kirúgták az egyik legnagyobb amerikai áruházlánc, a J. C. Penney vezérigazgatóját. A számokat nézve nem meglepő, hogy megváltak Ron Johnsontól, hiszen a ruházattól a kiegészítőkön át a lakberendezési termékekig számos dolgot kínáló kiskereskedelmi lánc értékesítése tavaly év végére húszéves mélypontra zuhant. Pedig a vezető stratégiája első hallásra meglehetősen jól hangzik: árcsökkentés. Mégpedig úgy, hogy ez a cégnek nem kerül egy fillérjébe sem. (További vevőszerző tippekről itt olvashat!)

Azt gondolta, hogy az embereknek biztos elege van abból, hogy folyamatosan vadászniuk kell az épp kedvezőbb árakra, speciális ajánlatokra, ehelyett a tisztességet részesítik előnyben. Úgy döntött tehát, hogy az áruházláncnál beszünteti az akciókat, és az így megtakarított pénzt (marketing, plusz raktárkészlet az akciós termékből, az átárazások munkaigénye és költsége stb.) az árakban érvényesíti – ami általános, húszszázalékos árcsökkenést jelentett. Minden olcsóbb lett, sok esetben még annál is olcsóbb, mint egyes korábbi akciókban. De a példából úgy tűnik, a vásárlóknak maga az alacsonyabb ár nem mindig elég. Kell hozzá az illúzió.

Az akció lélektana

Miért ilyen őrületesen vonzók az akciók? A szakemberek szerint alapvetően azért, mert minden vásárlás döntési helyzet, és mint ilyen, stresszt jelent. Bármi, ami a stresszt csökkenti, vonzó. Ha egy akcióban például több terméket adnak egy áráért, a vevő döntést is spórol: kétszer annyi időre elegendő tusfürdőt, szélvédőmosót vagy bármi mást szerez be egyetlen döntéssel. Ráadásul nagy piros betűkkel hirdetik, hogy milyen jó üzletet csinált. Ha egy termék akciós, az azt jelenti, hogy a fogyasztó hosszas gondolkodás és mérlegelés nélkül úgy érezheti, megéri vásárolni. Ezt pedig ugyebár mindenki szereti.

Az akció nagyon fontos eleme az időkorlát. Az adott dolog csak meghatározott ideig kapható „jó áron”, ami arra ösztönöz, ne halogassunk, ne helyezzünk más beszereznivalót előbbre, hiszen csak most élhetünk a kiváló lehetőséggel. Az akció tehát valódi impulzusvásárlás, így a kommunikációja és az időzítése is nagyon fontos.

A vásárlók ösztönzésének 7 módja
Az online kiskereskedelem évi több mint 10 százalékos bővülése visszahat a fizikai boltokra is, hiszen a vásárlási döntés folyamata alakult át. Az információszerzést, az ajánlások begyűjtését, a termékleírást, a hírnevet és az árazást is befolyásolja az új technológia. Mindebből pedig az következik, hogy az eladók számára még fontosabbá vált, hogy stratégiailag befolyásolni tudják vevőik döntését, méghozzá az interneten.
Az akció révén a kereskedő olyan vásárlókat is becsábíthat a boltba, akik egyébként nem keresnék fel: leáraz egy-egy kulcsterméket, a vásárlóban pedig ettől olyan kép alakul ki, hogy az adott üzletben jó áron lehet vásárolni. Ha meg már ott van, mást is vesz – adott esetben akkor is, ha az valójában drágább, mint a konkurenciánál.

Többen többet költenek

Az NRC kutatócég a kuponos vásárlók körében végzett tavalyi kutatása szerint a vásárlók úgy érzik, az akciók új dolgok kipróbálására ösztönzik őket: akár olyan termékeket, szolgáltatásokat is megrendelnek, amelyeket egyébként eszük ágában sem volt. A wellness, a szépségápolás, az éttermi fogyasztás, a szórakozás esetén a vásárlók mintegy fele vallja ezt. Ráadásul a vevőkben a spórolás érzete megmarad akkor is, ha rengeteg mindent vettek, amire az akció nélkül rá sem néztek volna. A számok azt mutatják, hogy nagyjából minden harmadik-negyedik vásárló az akcióknak köszönhetően valójában többet költ.

Hogyan tegyük?
Fontos, hogy az akció ne rombolja a kialakult márkaképet!
Ne akciózzunk állandóan! Nehogy a „biztos valami baj van vele”, „rám akarják sózni” érzet alakuljon ki a vásárlókban.
Ne akciózzunk akkor, amikor az adott terméknek egyébként is szezonja van.
Az akció helye a szezon vége, hogy megszabaduljunk a maradéktól.
Ne akkor és ne azt a terméket akciózzuk, amit a konkurencia – elviselhetetlen árversenybe hajszolhatjuk magunkat.
Kommunikáljuk az akciót minden platformon! A lejárat közeledtét jelezhetjük az adatbázisunkban lévőknek külön, de kiírhatjuk a közösségi oldalon is.
Az akció klasszikus színe a piros. Ha viszont a termék vagy az arculatunk már tartalmazza ezt a színt, akkor bármilyen más árnyalat megfelelő, a lényeg, hogy feltűnő legyen. (A színek pszichológiai hatásáról itt olvashat!)
 

Véleményvezér

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.
Mellár Tamás otthagyja a református egyházat

Mellár Tamás otthagyja a református egyházat 

Balog Zoltán személye sok református számára elfogadhatatlan.
Forrong a református egyház a pedofil-ügy miatt

Forrong a református egyház a pedofil-ügy miatt 

Amíg marad a református egyház jelenlegi vezetése, addig lemond lelkipásztori fizetés-kiegészítéséről
Lecsúsztunk az OECD inflációs listáján, már Ausztria is előttünk

Lecsúsztunk az OECD inflációs listáján, már Ausztria is előttünk 

Kiszámíthatóbb gazdaságpolitikára lenne szükség.
Taxis balhé tört ki Romániában

Taxis balhé tört ki Romániában 

Ki lesz az erősebb? A hagyományos taxisok, vagy az utazásmegosztók?
Az euróövezet inflációja a szankciók ellenére nem mutat rossz képet

Az euróövezet inflációja a szankciók ellenére nem mutat rossz képet 

A kormánypropaganda a magyar csúcsinfláció miatt a szankciókat okolta, de a számok világméretű összehasonlításban ezt nem igazolják.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo