Egész Európában belehúzott a Black Friday

A Black Friday kedvezményei Európa-szerte egyre több fogyasztót csábítanak vásárlásra. Olaszországban, Németországban és Franciaországban erőteljesen megugrott a műszaki fogyasztási cikkek értékesítése. Itthon a TV-k, kávéfőzők, mosógépek voltak a slágertermékek.

Az Egyesült Államokból származó és eredetileg Hálaadás másnapján egyetlen napra korlátozódó akciós árakat ma már az európai fogyasztók is szeretik kihasználni a nagyobb beszerzések és karácsonyi ajándékvásárlás alkalmával. Különösen a műszaki fogyasztási cikkek esetében jellemző, hogy szinte minden kereskedő akciós ajánlatot hirdet, amit aztán akár 1-2 hétig is tart.


Kép: Pixabay

Az öt legnépesebb európai országban azonban eltérő mértékben változik a forgalom a Black Friday hetében. Míg az eladások Olaszországban kiemelkedő mértékben – 42 százalékkal – nőttek az előző év azonos időszakához képest, addig Németországban és Franciaországban ez az arány 15, illetve 13 százalékot ért el. Spanyolországban a növekedés mértéke 7 százalék körül alakult, az Egyesült Királyságban pedig stagnált a forgalom, hiszen euróban mérve mindössze 2 százalékkal bővült, azazgyakorlatilag a tavalyi szinten maradt.

Norbert Herzog, a GfK szakértője szerint „a Black Friday immár Európában is egyre népszerűbb. Egyes termékkörökben a november

Emiatt akad el minden negyedik online vásárlás
Az internetes kiskereskedelemben minden negyedik vásárlás akad el amiatt, hogy a vásárlóknak nincs elegendő információjuk a termékről, vagy az értékesítési felület használata nem elég egyértelmű – állítják az Arenim Technologies szakértői. A probléma a Black Friday, Cyber Monday és a karácsony által keretezett értékesítési időszakban még súlyosabb kihívás elé állítja a kiskereskedőket
végén zajló kedvezményháború még a hagyományos karácsonyi vásárlási láznál is nagyobb forgalmat generál. A tény, miszerint Fekete Pénteken a fogyasztók jellemzően a nagyobb értékű termékeket választják, pozitív hír a kereskedelem számára. Az árengedmények miatt a vásárlók inkább a magasabb felszereltségű/többet tudó modelleket választják."

Különösen az online kereskedelem profitál sokat a Black Friday-ből. Európa öt legnépesebb országában a műszaki fogyasztásicikk-eladások mintegy 39 százalékát az online kereskedők adják,akik forgalmukat mintegy 167 százalékkal növelték egy átlagos héten regisztrált forgalmukhoz képest. A hagyományos üzletek a Black Friday eladások kb. 61 százalékát adták, ez pedig egy átlagos héthez képest „mindössze” 94 százaléknyi növekedést jelentett.

Németország

A Fekete Péntek hetében a műszaki fogyasztási cikkek kereskedelmi forgalma Németországban hozzávetőlegesen 880 millió euróra rúgott, ami a tavalyi év azonos időszakához képest mintegy 15 százalékos növekedést jelent. A forgalom egy átlagos héthez képest 73 százalékkal bizonyult erősebbnek, ami a népességszám alapján legnagyobb európai országok között a legalacsonyabb növekedést jelzi.

A németországi Black Friday az eladásokat legnagyobb mértékben az okostelefonok, notebook-ok,tévékészülékek, asztali számítógépek és porszívók árucsoportokban dobta meg.

Franciaország

Franciaországban kb. 13 százalékkal költöttek többet a vásárlók a Black Friday alkalmával műszaki fogyasztási cikkekre, mint tavaly

A Black Friday után már késő lehet a bánat
A megkérdezettek 55 százaléka már legalább egyszer megbánta, hogy nem vásárolt meg egy terméket jelentős leárazás idején – derül ki a MediaMarkt friss kutatásából. A felmérés eredményei arra is engednek következtetni, hogy Black Friday során bizalommal fordulnak a vásárlók a nagy márkák felé, továbbá a korábbinál kevesebben tartanak a webáruház lefagyásától, illetve a kiszállítással kapcsolatos problémáktól.
ugyanekkor. Egy átlagos héthez képest a forgalom 108 százalékkal volt magasabb.

A bolti értékesítés a Black Friday forgalom 66 százalékát adta, míg a forgalomban alap esetben 27 százakkal részesülő online kereskedelem 34 százalékot. Az e-kereskedelmi szektor

Egyesült Királyság

A Black Friday-nak az Egyesült Királyságban hagyományai vannak. Euróban kifejezve a műszaki fogyasztási cikkek forgalma – mindössze 2 százalékos növekedéssel – nagyjából a tavalyi szintet hozta. Egy átlagos héttel összevetve, a forgalom majdnem 140 százalékkal nőtt, ami közel kétszerese a Németországban látott forgalombővülésnek.

Az e-kereskedelem kiemelkedő sikereket a műszaki fogyasztási cikkek terén mondhat magáénak. Az idei Black Friday alkalmával az online a forgalom 61 százalékát, míg a bolti kiskereskedelem csupán 39 százalékát adta, miközben a két értékesítési csatorna forgalma egy átlagos héten nagyjából kiegyenlített.

Olaszország

Olaszországban mostanság kezd egyre nagyobb népszerűségre szert tenni a Black Friday, ahol az idei évben a november 19-ével kezdődő héten mintegy 375 millió eurós forgalmat generáltak a műszaki fogyasztási cikkek. Ez 2017-hez képest 42 százalékos növekedést jelez, ami messze a legnagyobb mérvű forgalombővülés a nagy európai gazdaságok körében. Egy átlagos héthez képest a Black Friday a műszaki fogyasztási cikkek forgalmát 182 százalékkal dobta meg.

Az online kereskedelem 53 százalékkal növelte forgalmát tavalyhoz képest és a teljes Black Fridayforgalomból 17 százalékkal részesült. A bolti kiskereskedelemben a forgalom a tavalyihoz képest 40 százalékkal bővült és az egyszeri bevásárlónapi forgalomhoz 83 százalékkal járult hozzá.

 

Magyarország: jelentős forgalomugrás a Black Friday alatt

Alapvetően megállapítható, hogy idén is óriási verseny folyt a vásárlókért a Black Friday hétvégéjén. Azok közül a termékcsoportok közül, amit heti szinten vizsgál a hazai GfK, az alábbi hármat érdemes kiemelni: TV-k, kávéfőzők, mosógépek. A 47. héten a TV forgalom 5,3 milliárd volt; a mosógépeké valamivel több, mint egy-, és a kávéfőzők esetében több mint félmilliárdos. A három termékcsoport összforgalmának 55,3 százaléka a bolti forgalomból jött.

 

Véleményvezér

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok

Kimaradtak a pedagógus-béremelésből a gyermekvédelmi gyámok 

Vannak még gondok a gyermekvédelem területén.
Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa

Megszületett az első magyar extra szűz olívaolaj, nem tréfa 

Egy álom lett kézzelfogható igazság.
Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek

Szenved Európa, kivétel litvánok és lengyelek 

Nem bízunk a pozitív pénzügyi jövőnkben.
Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút

Magyar Péter felajánlotta az összes jobboldali médiának, hogy szívesen ad nekik interjút 

Köszörüljük ki a csorbát üzeni Magyar Péter azoknak, akik eddig azért bírálták, mert baloldali médiumoknál beszélt.
Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben

Rekordot döntött a lengyel valuta ára a magyarral szemben 

90 forint felett egy zloty ára.
Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo