Drágulás és szigorúbb ellenőrzések jönnek a transzferár-szabályozásban

Sosem tapasztalt bizonytalanság uralkodik a vállalatok körében a transzferárazás területén a nemzetközi adózásban bevezetett reformok és a koronavírus-járvány nyomán átalakuló üzleti működés miatt – derül ki az EY legfrissebb, csaknem 1000 adóvezető megkérdezésével készült globális felméréséből. A terület hazánkban is kiemelt fontosságúvá vált, hiszen a Pénzügyminisztérium külön főosztályt állított fel az adóügyi, konkrét cégeket érintő nemzetközi koordinációra. A döntéshozók többsége költségemelkedésre és egyre szigorúbb hatósági ellenőrzésekre is számít a kapcsolt vállalkozások közötti árazásnál.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Az EY kutatásában résztvevő szakemberek háromnegyede (76 százalék) számára komoly kihívást jelent a nemzetközi adózásban világszerte bevezetett reformok mértéke és összetettsége, mint például a globális társasági minimumadóra irányuló kezdeményezés.

Tízből hét számviteli vezető (71 százalék) szerint a változások miatt nőni fognak a transzferárazáshoz kötődő költségek – nagy részük (30 százalék) legalább tíz százalékos áremelkedésre számít a következő három évben.

(Fotó: Pixabay)

A döntéshozók 61 százaléka ezért két éven belül megváltoztatná a transzferárazási gyakorlatát. Ennek oka elsősorban az üzleti modell- (52 százalék) vagy az ellátási lánc átalakulása (43 százalék), a hibrid munkavégzés elterjedése (46 százalék), illetve a fenntarthatósági és társadalmi (ESG) szempontok érvényesítése (36 százalék).

„Az adóhatóságok egyre átfogóbban ellenőrzik a több országban is tevékenykedő, multinacionális vállalatokat. Magyarországon a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) helyett a Pénzügyminisztérium fogja az előzetes ármegállapítási eljárási (APA) kérelmeket elbírálni, és egy külön főosztályt is felállított az adóügyi, konkrét cégeket érintő nemzetközi koordinációra. Ez közvetlen és kézzelfogható hatással lesz a transzferárazással foglalkozó adóosztályokra. A hibák, és ezáltal a súlyos pénzbüntetések elkerülése érdekében érdemes tapasztalt külső szakértőt is bevonni a folyamatba” – hangsúlyozta Lipták Zoltán, az EY adótanácsadási szolgáltatások részlegének partnere.
A megkérdezett szakemberek egyetértenek abban, hogy a transzferárazás területén egyre gyakoribb és szigorúbb ellenőrzésekre lehet számítani világszerte. A kutatásban résztvevők 65 százaléka több vizsgálatra, 53 százaléka az iratok egyre alaposabb átnézésére is számít, míg 48 százalékuk ezen felül a nemzetközi üzletek és akár egész ellátási láncok részletbe menő ellenőrzését is elképzelhetőnek tartja.

Véleményvezér

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo