hirdetés

Digitális átállás: milyen előnyökkel járhat a cégeknek?

A járvány alapvető változásokat hozott a vállalkozások mindennapjaiban, minden eddiginél nyilvánvalóbbá váltak a digitalizáció előnyei számukra is.
hirdetés

A magyar vállalkozások jelentős része még mindig a hagyományos fizetési módszerekre támaszkodik, holott sokkal praktikusabb és hatékonyabb módszerek is léteznek. A Mastercard Digitális Kisokosában adott tanácsokat a cégek digitális átalakulásához.

Digitális térben a cégem pénzügyei – miért jó nekem mindez?

Az, hogy mennyire megkönnyítheti a vállalkozások mindennapjait a digitalizáció, ezek a példák is jól mutatják:

  • Az elektronikus számlázás, amellett, hogy a nyomtatás hiánya miatt környezet- és költségbarát, jelentősen egyszerűbb is, hiszen az online számlázó programok közvetlenül a NAV-hoz vannak bekötve. Az online számlázáshoz jó megoldást jelent az onlineszamla.nav.gov.hu, vagy a Számlázz.hu.
  • A mindennapi pénzügyi tervezést is megkönnyíti a digitalizáció, hiszen a pénzügyek nyilvántartására jó megoldást jelenthetnek az akár magyar nyelven is elérhető Excel template-ek. Ez azonban nem minden – a legpraktikusabb, kifejezetten a kisebb cégeknek szóló megoldás a KulcsSoft, amellyel a tervezés, a könyvelés, a bérszámfejtés, sőt még a raktérkezelés feladata is elvégezhető.
  • A kiadások és bevételek nyomon követése digitális eszközökkel ma már gyerekjáték, például a Money Lover platform használatával. A programban a mobilalkalmazás segítségével szinkronizált banki tranzakciókból könnyedén vizuális kimutatás készíthető el. A digitális megoldás így segít megtalálni, hogyan faraghatóak tovább a költségek, valamint azt is segít optimalizálni, hogy éppen mire érdemes kevesebbet vagy többet költeni, és mik azok a tételek, amik esetleg teljesen elhagyhatók.
  • Bankkártyás fizetés – bárhol. A járvány időszakában a készpénzmentes fizetés minden eddiginél fontosabbá vált. A vásárlók részéről megjelent az igény arra, hogy bárhol - például a futároknál, a piaci kereskedőknél, vagy éppen a büfékocsik üzemeltetőinél is - lehessen kártyával fizetni. Erre jelent megoldást a myPOS Glass alkalmazás, amely segítségével az eladók saját okostelefonja is kártyaelfogadó terminállá alakítható: garantálva azt, hogy bármikor és bárhol rendelkezésre álljon a digitális fizetés lehetősége.

Magyar cégek, és a digitalizáció

A Mastercard kutatása átfogó képet adott arról, hogy milyen hatással volt a digitalizáció a kisvállalkozói szektorban. Míg a világjárvány a vásárlók napi fizetési szokásait gyökeresen megváltoztatta és tolta a digitális fizetések irányába, addig a vállalkozások esetén ez a folyamat kevésbé hozott drasztikus átalakulást. A megkérdezett cégek 68 százaléka elsődlegesen banki átutalással fizet, és a napi ügymenet kapcsán is ezt a fizetési módot részesíti előnyben. A kártyás fizetést 16 százalékuk említette elsődleges fizetési eszközként, és főleg az olyan kiadásokat rendezik ily módon, mint az üzleti ebédek, utazások, szállás fizetése és a tankolás. A magyar vállalkozások 17 százalékánál jelenti a készpénz az elsődleges fizetési eszközt, a többség nem szívesen fizet így, mert a kezelése és a könyvelése egyaránt lassú és bonyolult.

Bolti vásárlásoknál a vállalkozások körében is a digitális fizetéseké a főszerep; 84 százalékuk fizet így, ebből 54 százalék a bankkártyás, 30 százalék a számlaalapú fizetés a kutatás szerint. Készpénzt csak 17 százalékuk használ ilyen helyzetekben. Online vásárlások esetén is hasonló előnyt élveznek a digitális megoldások: 47 százalék a banki átutalás, 21 százalék a kártyás online, 18 százalék a kártyás utánvét, és csupán 18 százalék a készpénzhasználat aránya.

„Örömmel látjuk, hogy a magyar vállalkozások fizetéseik zömét digitális megoldásokon keresztül végzik. A célunk az, hogy olyan értéknövelt szolgáltatásokkal is segítsük őket, melyek napi ügymenetük támogatása mellett a működésükhöz legjobban illeszkedő fizetési megoldást is biztosítja számukra” – mondta az eredmények kapcsán Berkes Tibor, a Mastercard üzletfejlesztési igazgatója.

Hogyan viselték a járvány időszakát a kisebb cégek?

A kutatás szerint a magyar kis- és középvállalkozások közel fele (48 százalék) tudta hozni 2020-ban a korábbi év eredményeit és 52 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ezt a szintet idén is elérik majd. A megkérdezettek több mint negyede (27 százalék) pedig még üzleti növekedéssel is számol a közeljövőben. A világjárvány kisebb negatív hatását a vállalkozások 35 százaléka érezte, súlyosabb következményekről 16 százalék számolt be.

hirdetés

Véleményvezér

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo