Digitális átállás: a dolgozók nélkül nem megy

Sokszínű csapatok és elfogadó vállalati kultúra. A magyar vállalatok több mint kétharmada szerint elengedhetetlen a szervezeti kultúraváltás a digitális transzformáció sikeréhez. Egy máig egyedülálló kutatás azt mérte fel, hogy hol tartanak, és hogy vágnak bele a hazai vállalatok a digitális transzformáció emberi részébe.

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Rugalmas, dinamikusabb döntéshozás és felhatalmazott munkatársak is kellenek a digitális transzformáció sikeréhez, derült ki a Hungarian Business Leaders Forum és az Aon Magyarország kutatásából. A digitális átállás a cégeknél legtöbbször új üzleti modellt, információs rendszerek és infrastrukúra fejlesztését, új szemléletmódot, folyamatok automatizálását, új munkamódszerek bevezetését, a vállalati struktúra megreformálását, digitális kultúraépítést, új technológiák használatát, vagy éppen innovációs inkubátor működtetését jelenti.

Ez a sikeres digitális átállás kulcsa
Negyedével nagyobb bevételnövekedést várnak a digitális átállásban élenjáró vállalkozások a következő két évben a transzformációnak köszönhetően, mint a folyamatban hátrább lévő riválisaik– többek között ez derül ki egy nemzetközi tanulmányból.
Mindezek nélkül ma már nem lehet hosszú távon sikeres egy vállalat. “Napjainkban kevés olyan cég van, ahol ne került volna már terítékre valamilyen formában a digitális transzformáció témaköre - kevesebb szó esik azonban a terület emberi, vezetői és kulturális oldaláról.” - vezette fel a kutatást Czakó Borbála. (Sok cégvezető tart az átállástól.)

„Hiába a szép tervek, a vállalati kultúra megeszi a stratégiát reggelire, azaz, ha vezetőinket, embereinket nem készítjük fel, a változás bukásra van ítélve” - tette hozzá Uzsák Éva Virág, az Aon Magyarország humán tanácsadási részlegének cégvezetője.

Ideje váltani
Kép:PP/BartosGyula

Tízből hét vállalat azt vallja, hogy egy új jövőkép lehetőségét látja a digitalizációban.  A várt haszon mégis nagyon gyakorlatias, ugyanis első helyen a költségcsökkentést jelölte meg a legtöbb válaszadó. „Ellentmondásos, hogy stratégiai hosszú távú vízió és előnyök vezérlik a vezetőket, de mintha mégis inkább aprópénzre váltanák a gyakorlatban a magyar vállalatok a transzformációt: költségcsökkentés és IT programok kerülnek a fókuszba a megvalósítás során” - magyarázza Veres Rita, az Aon-HBLF digitális munkacsoportjának vezetője.

Lesz egy kis gond a digitális átállással
Bár a cégek 90 százaléka stratégiai jelentőségűnek tartja a digitális transzformációt, mindössze 15 százalékuknál áll rendelkezésre a digitális átálláshoz szükséges tudás – derül ki a Müncheni Műszaki Egyetem és az SAP szoftvergyártó közös felméréséből.
Pozitív fejlemény viszont, hogy a vállalatok 70%-a már legalább a tervezés szintjén elkezdett foglalkozni a transzformációval. Őket viszont számos tényező akadályozza. A digitális transzformáció fő akadályozó tényezőiként az anyagi korlátokat (54%) és az időhiányt (52%) jelölték meg. Tízből négy vállalatnál nincs meg a megfelelő szakértelem, és erősen korlátozza őket, hogy félnek a járt utak elhagyásától. Mindkettő erős korlátja lehet az igazi átalakulásnak.

“Örömteli, hogy belátják a digitális transzformáció fontosságát a magyar cégek, de fáziskésében vagyunk.”- figyelmeztet Szelecki Zsolt, globális digitális szakértő. A nemzetközi tulajdonú vállalatok ugyanis jóval előrébb járnak a digitális transzformáció folyamatában, mint a hazaiak. A megvalósult átalakulást elérők aránya azonban mindkét csoportban hasonló, tíz százalék körül van. Érdekesség, hogy a magyar vállalatok inkább ügyfeleik elvárásának igyekeznek megfelelni az átállással, míg a nemzetközi cégek az iparági szerkezet változásának követését és az új üzleti modellek bevezetésé tekintik fő ösztönzőnek.

A magyar tulajdonú vállalatok többsége az időhiányt (75%), a multinacionális hátterű cégek pedig a megszokott útról való letérésből eredő félelmet (51%) nevezték meg a digitális átalakulás legfontosabb kerékkötőjeként.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Véleményvezér

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival

Magyar Péter szerint választási csalás történt a külföldön élő magyarok szavazataival 

Valami bűzlik Dániában mondaná Shakespeare.
Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve

Orbán Viktor kormányzása óta nagyot zuhantak a magyar nyugdíjak GDP arányosan nézve 

Mennyire becsüljük meg nyugdíjasainkat?
Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester

Megbukott a lombkorona nélküli lombkoronasétányt építő polgármester 

A vidéket még mindig a Fidesz uralja.
Hatalmas adóemelésre készül Putyin

Hatalmas adóemelésre készül Putyin 

Fogy Moszkva pénze, jön tehát a hadisarc.
A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt

A Brexit rajongók azt ígérték, csökkentik a bevándorlást, ehhez képest fordítva történt 

Az Egyesült Királyság gazdasága mindig is a világ egyik legliberálisabb területe volt, úgy akartak szigorítani, hogy ezen az elven nem változtattak. Meg is lett az eredmény.
Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest

Háromszoros áron vettük meg a repteret a görögökhöz képest 

Ez a vásárlás nem vonul be a magyar államosítások aranykönyvébe.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo