Csökennek a vállalatok adminisztrációs terhei

Folytatódik a 2011 novemberében meghirdetett, a vállalkozások adminisztratív terheinek csökkentésére irányuló Egyszerű Állam program végrehajtása. Egyszerűsödik az elektronikus fizetési rendszer és rövidülnek az ügyintézési határidők.

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A vállalkozások széles körét pozitívan érinti, hogy a 2013. július 1-jétől bevezetésre kerülő egyszerűsített elektronikus fizetési rendszer a pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózók számára lehetővé teszi, hogy az adószámlák számától függetlenül egyetlen összevont utalással teljesítsék az esedékességük szempontjából összevonható adónemekre vonatkozó befizetési kötelezettségeiket.

Az Egyszerű Állam programról részletesebben itt olvashat!

Egyszerűsödik az eljárások menete - Kép: SXC

Nagymértékben egyszerűsödtek a szakképzési hozzájárulás felhasználására vonatkozó szabályok: a korábbi bonyolult, tételes elszámolás helyett gyakorlati képzési normatíva került bevezetésre, valamint a korábbi kettős intézményrendszer helyett a NAV-hoz került bevalláskezelés és ellenőrzés.A hatósági eljárások felgyorsítása irányába hat, hogy a közigazgatási hatósági eljárási törvény módosításának megfelelően 2014. január 1-jétől az általános ügyintézési határidő 30 napról 21 napra rövidül. 2015. január 1-jétől megszűnik a társadalombiztosítási kifizetőhellyel nem rendelkező munkáltatók párhuzamos adatszolgáltatási kötelezettsége: a pénzbeli ellátások összegének megállapítása a NAV számára megküldött és OEP felé továbbított adatokból történik.

A program eddig megvalósult intézkedései a vállalkozások szűkebb vagy szélesebb köre számára számos további pozitív változást hoztak. Így többek között a legkisebb vállalkozások számára egyszerűsödött az éves beszámolási kötelezettség, életszerűbbé váltak a házipénztárra vonatkozó előírások, megszűnt a hatóságok pénzügyi érdekeltsége a vállalkozások megbírságolásában, több szempontból egyszerűsödött az EU-s pályázati adminisztráció, a mezőgazdasági termelők számára egyszerűbbé vált a gázolaj jövedéki adójának visszaigénylése, egyszerűsödtek az elektronikus számlázásra vonatkozó előírások.

A vállalkozói terhek csökkentése hosszabb távon egyértelműen javítja a vállalatok és az egész nemzetgazdaság versenyképességét. Az eddig végrehajtott és a további intézkedések jelentős mértékű adminisztratív terhet vesznek le a vállalkozások válláról, s ezzel több időt, energiát, pénzt fordíthatnak a fejlesztésre, foglalkoztatásra, innovációra.

Az eddigi eredmények mellett is a Kormány továbbra is fontos célként és feladatként tekinti az adminisztratív terhek mérséklésére, és ennek során törekszik a vállalkozások erre irányuló javaslatainak figyelembevételére.

Egyszerűbb lehet a cégek élete
Átláthatóbb lesz a transzferárakra vonatkozó szabályozás, legalábbis egy, a kormány által kidolgozott rendelettervezet alapján, amely több bizonytalansági tényező kiiktatásával egyszerűsítheti a transzferárak alkalmazására kötelezett hazai vállalkozások életét. A legjelentősebb változás az, hogy a tervezet uniformizálja a transzferárképzés egyik legtöbbet vitatott területét, az összehasonlító adatok felkutatásának lépéseit. A MAZARS könyvvizsgáló cég szerint azt még nem lehet tudni, hogy milyen lesz az ellenőrzési megítélése a korábban készített nyilvántartásoknak, de célravezető azokat az új szabályozás fényében áttekinteni.

Véleményvezér

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?
Nagyot javult a közbiztonság Európában

Nagyot javult a közbiztonság Európában 

Csak a nézettség számít.
Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban

Románia is lehagyott minket a várható élettartam statisztikákban 

80 felett már nincs sok esélyünk.
A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben

A francia elnök szerint a kis nemzeti vállalatok versenyképtelenek a nagy globális cégekkel szemben 

A francia elnök keményen beszólt az európai gazdaságpolitikának.
Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága

Az osztogató-fosztogató állam nagyon drága 

A kormány tavalyi, többször módosított hiánycélja sem teljesült.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo