hirdetés

Csinosnak kell lenniük az üzletasszonyoknak

Kimondták a tabut: a nőket még mindig elsősorban a külső alapján ítéli meg a férfisoviniszta üzleti világ. Illetve az ész alapján is, de az intelligencia önmagában nem elég. Az aduász a külső. Egy üzletasszonynak szépséggel is kell rendelkeznie, különben nem viszi semmire, véli Barbara Corcoran ingatlanmogul.
hirdetés

Amerikában a Shark Tank a vállalkozók tehetségkutatója. Körülbelül ugyanaz, mint az America's Got Talent. Csak itt nem énekelni kell, hanem üzleti ötletekkel domborítani és a pitching technikákat villogtatni. Ebben a műsorban zsűritag és befektető Barbara Corcoran ingatlanvállalkozó, akinek a vagyona 80 millió dollár. (A zsűritagok invesztálnak is a jelentkezők azon üzleti ötleteibe, melyekben fantáziát látnak.)

Mutasd, mid van

A 68 éves Corcoran vallja, hogy az embernek minden adottságát be kell dobnia, hogy érvényesüljön. "Világos színű kosztümöket hordtam, rövid szoknyákat, remek lábaim voltak. Ez volt a legjobb vagyontárgyam. Villogtam velük, ez nem kétséges", nyilatkozta a Business Insidernek. 2016-ban közzétett a Twitteren egy erről szóló megjegyzést, ami nagy figyelmet és felháborodást keltett. Tévés műsorokba kellett mennie, hogy megvédje az igazát. (A tweetet időközben törölte.)

Még mindig beveti a lábait a siker érdekében        (fotó: barbaracorcoran.com)

A józan paraszti ész és az intelligencia számít az üzleti életben, de a nőknél még mindig sokat nyom a latban, hogy mennyire mutatósak. Mert mindenkinek kell rendelkeznie valamivel, amivel kitűnhet a tömegből, amivel eltér a konkurenciától. Ha ez a külső, a megnyerő mosoly, a nőies báj, a vonzerő, a divatos megjelenés - hát legyen az. Ez Corcoran sikerfilozófiája. Corcoran a '70-es években kezdett bele az ingatlanbizniszbe, 1000 dollárt kért kölcsön az akkori pasijától, ebből alapította cégét. 2001-ben 66 millió dollárért adta el a The Corcoran Groupot.

Meglepetés az íróasztalon
Imádja a munkáját, csakúgy, mint a magánéletét, ezért is alakította úgy, hogy közel legyen a munkahelyéhez az otthona. A cég titka a folyamatos fejlesztés, mely végigkísérte az eddigi működésük tizenhárom évét. Dr. Veres Ilona a GoodWill Consulting Pályázati Tanácsadó Kft. ügyvezető helyettese úgy látja, az érzelmi faktor egy jelentős különbség a férfi és nő vezetők között.
Alábecsülnek

Kijátszani a "buta szőke" kártyát, rámenni a "buta bármi" előítéletre hasznosnak bizonyult. Corcorant ugyanis alábecsülték a tárgyalófelei. Meg tudta lepni őket. Ami emlékezetessé válik. Nem felejtik el az embert. A Business Insider amerikai szerkesztője -maga is hölgy- megkérdezte Corcorant, hogy csak ésszel, aggyal előrébb juthat-e a karrierjében egy nő? A válasz még 2017-ben is határozott nem.

"Gondoljunk csak bele, mije van a vásárlónak: fülei vannak, szája van, orra van, szemei vannak. Azt mondod tehát, hogy "előrébb tudsz jutni azzal, ha megpróbálod ignorálni a fogyasztód szemeit?" Nem. A főnök vagy a kolléga szemeit? Nem!" Logikus válasz. Mégis lehangoló. Corcoran 2003-ban megjelent könyvének ezt a címet adta: "Ha nincsenek nagy melleid, tegyél szalagot a copfodba." Nem éppen a legintellektuálisabb könyvcím.

Meg a mosoly

Corcoran érvelésének mégis van értelme. "Választékosan kell beszélned, tisztán kell kommunikálnod, mert az emberek nem fogják találgatni, hogy mi a fenét akartál mondani. Jól kell kinézned. A szerephez illő külsővel kell rendelkezned. Még illatosnak is kell lenned. Nem mehetsz be úgy a munkába, hogy büdös vagy, azzal nem jutsz előbbre, igaz?"

"Nem könnyű felépíteni egy vállalkozást. Állandóan gondolkodnod kell, a józan eszed minden darabját használni, nagy intelligenciáról tanúbizonyságot tenni, hogy az üzleti életben dolgozhass. Ez magától értetődő. De tegyük fel, hogy öt ugyanannyira intelligens ember van a szobában, akik éppoly keményen dolgoznak. Aki közülük képes magára vonni a figyelmet, azt fogják észrevenni" és megjegyezni. "Ő lép előbbre."

(Business Insider)

Helyes pasik könnyebben kapnak kockázati tőkét
A régi mondás, miszerint nézd meg az anyját, vedd el a lányát bizonyos mértékig a startupok finanszírozására is igaz. Egy jóképű férfi ugyanis sokkal könnyebben jut kockázati tőkéhez, mint akár egy nő, akár egy kevésbé szép férfi.
hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo