Csinosnak kell lenniük az üzletasszonyoknak

Kimondták a tabut: a nőket még mindig elsősorban a külső alapján ítéli meg a férfisoviniszta üzleti világ. Illetve az ész alapján is, de az intelligencia önmagában nem elég. Az aduász a külső. Egy üzletasszonynak szépséggel is kell rendelkeznie, különben nem viszi semmire, véli Barbara Corcoran ingatlanmogul.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Amerikában a Shark Tank a vállalkozók tehetségkutatója. Körülbelül ugyanaz, mint az America's Got Talent. Csak itt nem énekelni kell, hanem üzleti ötletekkel domborítani és a pitching technikákat villogtatni. Ebben a műsorban zsűritag és befektető Barbara Corcoran ingatlanvállalkozó, akinek a vagyona 80 millió dollár. (A zsűritagok invesztálnak is a jelentkezők azon üzleti ötleteibe, melyekben fantáziát látnak.)

Mutasd, mid van

A 68 éves Corcoran vallja, hogy az embernek minden adottságát be kell dobnia, hogy érvényesüljön. "Világos színű kosztümöket hordtam, rövid szoknyákat, remek lábaim voltak. Ez volt a legjobb vagyontárgyam. Villogtam velük, ez nem kétséges", nyilatkozta a Business Insidernek. 2016-ban közzétett a Twitteren egy erről szóló megjegyzést, ami nagy figyelmet és felháborodást keltett. Tévés műsorokba kellett mennie, hogy megvédje az igazát. (A tweetet időközben törölte.)

Még mindig beveti a lábait a siker érdekében        (fotó: barbaracorcoran.com)

A józan paraszti ész és az intelligencia számít az üzleti életben, de a nőknél még mindig sokat nyom a latban, hogy mennyire mutatósak. Mert mindenkinek kell rendelkeznie valamivel, amivel kitűnhet a tömegből, amivel eltér a konkurenciától. Ha ez a külső, a megnyerő mosoly, a nőies báj, a vonzerő, a divatos megjelenés - hát legyen az. Ez Corcoran sikerfilozófiája. Corcoran a '70-es években kezdett bele az ingatlanbizniszbe, 1000 dollárt kért kölcsön az akkori pasijától, ebből alapította cégét. 2001-ben 66 millió dollárért adta el a The Corcoran Groupot.

Meglepetés az íróasztalon
Imádja a munkáját, csakúgy, mint a magánéletét, ezért is alakította úgy, hogy közel legyen a munkahelyéhez az otthona. A cég titka a folyamatos fejlesztés, mely végigkísérte az eddigi működésük tizenhárom évét. Dr. Veres Ilona a GoodWill Consulting Pályázati Tanácsadó Kft. ügyvezető helyettese úgy látja, az érzelmi faktor egy jelentős különbség a férfi és nő vezetők között.
Alábecsülnek

Kijátszani a "buta szőke" kártyát, rámenni a "buta bármi" előítéletre hasznosnak bizonyult. Corcorant ugyanis alábecsülték a tárgyalófelei. Meg tudta lepni őket. Ami emlékezetessé válik. Nem felejtik el az embert. A Business Insider amerikai szerkesztője -maga is hölgy- megkérdezte Corcorant, hogy csak ésszel, aggyal előrébb juthat-e a karrierjében egy nő? A válasz még 2017-ben is határozott nem.

"Gondoljunk csak bele, mije van a vásárlónak: fülei vannak, szája van, orra van, szemei vannak. Azt mondod tehát, hogy "előrébb tudsz jutni azzal, ha megpróbálod ignorálni a fogyasztód szemeit?" Nem. A főnök vagy a kolléga szemeit? Nem!" Logikus válasz. Mégis lehangoló. Corcoran 2003-ban megjelent könyvének ezt a címet adta: "Ha nincsenek nagy melleid, tegyél szalagot a copfodba." Nem éppen a legintellektuálisabb könyvcím.

Meg a mosoly

Corcoran érvelésének mégis van értelme. "Választékosan kell beszélned, tisztán kell kommunikálnod, mert az emberek nem fogják találgatni, hogy mi a fenét akartál mondani. Jól kell kinézned. A szerephez illő külsővel kell rendelkezned. Még illatosnak is kell lenned. Nem mehetsz be úgy a munkába, hogy büdös vagy, azzal nem jutsz előbbre, igaz?"

"Nem könnyű felépíteni egy vállalkozást. Állandóan gondolkodnod kell, a józan eszed minden darabját használni, nagy intelligenciáról tanúbizonyságot tenni, hogy az üzleti életben dolgozhass. Ez magától értetődő. De tegyük fel, hogy öt ugyanannyira intelligens ember van a szobában, akik éppoly keményen dolgoznak. Aki közülük képes magára vonni a figyelmet, azt fogják észrevenni" és megjegyezni. "Ő lép előbbre."

(Business Insider)

Helyes pasik könnyebben kapnak kockázati tőkét
A régi mondás, miszerint nézd meg az anyját, vedd el a lányát bizonyos mértékig a startupok finanszírozására is igaz. Egy jóképű férfi ugyanis sokkal könnyebben jut kockázati tőkéhez, mint akár egy nő, akár egy kevésbé szép férfi.

Véleményvezér

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök

Elismeréseket kap Joe Biden amerikai elnök 

Joe Biden lemondott a következő négy évről, de megnyerte a következő hat hónapot!
Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz

Már csak az aluliskolázottaknál dübörög a Fidesz 

Már gyurcsányozni sem érdemes.
Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár

Hatalmas metrót épít a mindössze 300 ezer lakosú Kolozsvár 

Világváros lesz Kolozsvárból.
A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak

A Facebookon Orbán Viktoron mulatnak 

Nem is volt, de azért megszüntetnék.
Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja

Példátlan helyzet, közadakozást kezdeményezett a Bethesda Gyermekkórház, hogy egy műtőjét működtetni tudja 

Miközben az elit gátlástalanul urizál, már az alapszolgáltatások sem működnek.
Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek

Lázár Jánosnak nem megy a Fanta-matek 

A Fanta-botrány és a műbalhé.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo