hirdetés

Csak tavaszi fáradtság, vagy a kiégés veszélye fenyeget?

Ha munkánk során gyakran foglalkozunk emberekkel akár vezetőként, akár beosztottként, számolnunk kell a kiégés, vagyis a burnout veszélyével. De hogy ismerjük fel?

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Kép: Pixabay

Mit jelent ez a titokzatos jelenség, a burnout? A kedvezőtlen stresszhatások és fokozott szellemi megterhelés esetén a szervezet könnyedén kimerítheti vésztartalékait, és fizikai-érzelmi-mentális kimerülés, vagyis burnout jelentkezhet.

A kiégés szakszóval leírt pszichés állapot lassan üzleti fogalommá válik. A fogalmát megalkotó Herbert J. Freudenberger pszichoanalitikus meghatározása szerint a kiégésszindróma a tartós érzelmi megterhelés (stressz) nyomán fellépő fizikai, emocionális, mentális kimerülés, amely a reménytelenség és inkompetencia érzésével, a célok elvesztésével jár, s amelyet a saját személlyel, munkával, illetve másokkal szembeni negatív beállítódás jellemez.

A burnout 3 fázisa

Az egyszerű kimerültséggel szemben, ahol a fáradtság és levertség fokozatosan nő, a burnout különböző fázisait eltérő tünetek kísérik.

Öndiagnózis és vállalati segítség
A kiégés egyértelmű hátrányt okoz a kiégett dolgozót alkalmazó cégnek is. A kiégett dolgozó a körülötte lévőkre is negatív hatással van. Fokozott veszélyt jelent, ha a csapatában domináns szerepet tölt be, ha kis létszámú csapatban dolgozik, vagy ha a vállalat szempontjából kritikus fontosságú munkakört tölt be.
A kiégés elleni leghatékonyabb védekezés az önismeret növelése. Ennek segítségével csökkenthetők a rizikófaktorok, tudatosan alakítható az énkép és a magunkkal szembeni elvárások. Emellett ez segít felismerni a túlterheltség jeleit is.
A szakemberek szerint a leküzdés egyik fontos eszköze a sport, amely – mivel fiziológiailag a stresszre adott normális válasznak, a menekülésnek felel meg – alkalmas a levezetésre. Antidepresszánsok helyett mindenképpen a lélek ápolását javasolják. Az ezzel foglalkozó szakpszichológusok egy-egy szálat keresnek a mindennapokban, amelynek megváltoztatásával már jelentősen javulhat a helyzet anélkül, hogy a teljes egzisztenciális és szociális környezetet meg kellene változtatni.
1. fázis: aktivitás

A kiégés első szakaszában még ugyanolyan hatásfokon tudunk dolgozni, sőt kifejezetten aktívak vagyunk, de a lelki egyensúly már meginog. Ha elégedetlenek vagyunk a munkahelyünkkel, nem érezzük, hogy kiteljesednénk, fejlődnénk, érdemes elkezdeni a burnout megelőzését. A kiégést nagyon nehéz önállóan észrevenni az első fázisban, hiszen amíg a teljesítőképességgel nincs gond, nem is feltételezzük, hogy többről lehet szó, mint fáradtságról.

2. fázis: teljesítménycsökkenés

Ha nem sikerül megelőznünk a bajt, könnyen eljut a következő lépésig. Ekkor már érezzük a teljesítőképesség csökkenését, és a rossz közérzet egyre gyakoribb kísérője lesz a mindennapoknak. Sokan ilyenkor csak még keményebben dolgoznak, hogy behozzák lemaradásukat, így még jobban kifáradnak és kiégnek.

3. fázis: kiüresedés

A harmadik fázisban odáig fajul a helyzet, hogy a teljesítmény a nullával lesz egyenlő, a szociális kontaktusok számához hasonlóan. A kiégett ember elszigetelődik, és könnyen depresszióba esik. A betegek elvesztik életkedvüket, a passzivitás jellemzi napjaikat. Ekkor fennáll a veszélye a különböző függőségek kialakulásának, és sajnos, súlyos esetben akár az öngyilkosságnak is.

A kiégéssel szembeni küzdelemben a legfontosabb a megelőzés szerepe. Ha pontosan tudjuk, miért alakulhat ki a burnout, és hogyan ismerhetjük fel, már jóval előrébb vagyunk.

A következő lépés, hogy képesek legyünk megelőzni a kialakulását.

Kása Béla Tréningkönyvek http://www.z-press.hu/

hirdetés

Véleményvezér

Ilyet még nem látott a világ

Ilyet még nem látott a világ 

Cseh vonaton első osztályon feleannyiért kétszer annyit kapsz, mint a magyar vonat másodosztályán. Ez igen.
Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha

Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha 

Folyamatosan produkálja a magyar gazdaság a meghökkentő eseményeket, miközben a kormány szerint munkájuk egyszerűen hibátlan.
Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo