hirdetés

Cafeteria: itt az újragondolás ideje?

Mivel az idei évet illetően kevés változással kell szembenéznünk, ezért itt az alkalom, hogy a munkáltatók az eddig meglévő rendszerüket kicsit más szemmel nézzék. Ami a béren kívüli juttatásokat illeti, nyugodtabb körülmények között átgondolhatják, szeretnének-e változtatni a kialakult rendszeren, szabályozáson. Változtassanak a keretösszegen? Változtassanak az elérhető elemeken? Változtassanak a szabad választáson? Legyen-e egyáltalán cafeteria rendszer? A BDO Magyarország szakértőjének segítségével feltárjuk azokat a pontokat, ahol a módosítást érdemes megfontolni.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

A legfontosabb változásként megemlíthető, hogy 2016. január 1-jétől a személyi jövedelemadó 15 százalékra csökken, ez nem hagyja változatlanul a Cafeteria adóterheit sem. Így a Cafeteria rendszer szemléletétől függően vagy a munkavállalónál jelentkezik kismértékű többletösszeg, vagy a munkáltató szembesül költségmegtakarítással.

2016. január 14-én a Piac & Profit KKV-Akadémiáján mindent megtudhat a témáról! Részletek és regisztráció itt.

A 2016. évi nyilatkoztatáshoz kapcsolódóan a Budapesten működő munkáltatók számára jelenthet hasznos információt, hogy a BKV bérlet árában nem lesz változás. Tehát a havi bérlet továbbra is 10.500 Ft-ba fog kerülni, az éves bérlet ára pedig 114.600 Ft maradt – hívta fel a figyelmet Makár Andrea, a BDO Magyarország cafeteria tanácsadója.

Hogyan is jön ki a kedvezményes és a felettes adó mértéke?

Az adóterhek számítás módja, illetve alapja nem változott a 2015-ös évhez képest. A juttatás értékének 1,19-szeresét kell alapul venni, amely egy korrekciós tétel a bér jellegű juttatásokhoz történő kiegyenlítés végett. Erre még 15% személyi jövedelemadó (SZJA) valamint 14% egészségügyi hozzájárulást (EHO) kell megfizetni.

(0,15+0,14)*1,19 = 34,51%

A felettes adó esetében szintén a juttatás értékének 1,19-szeresét kell alapul venni, azonban a 16% SZJA mellett 27% EHO-t kell megfizetnie a munkáltatónak.

(0,15+0,27)*1,19 = 49,98%

Erzsébet: a kártya vagy az utalvány éri meg jobban?
Az idei cafeteria nagy újdonsága, hogy már kártyán is lehet Erzsébet-utalványoknak megfelelő juttatásokat adni. A munkáltatónak ez jó, mert olcsóbb, és kevesebb adminisztrációval jár, ugyanakkor a munkavállalók néha nehézségekbe is ütközhetnek. Az RSM-DTM szakértőjének segítségével sorra vettük az előnyöket és a hátrányokat.
Éves keretösszeg és rekreációs keretösszeg

Az éves keretösszeg és a rekreációs keretösszeg fogalma a 2015-ös szabályozás okán bizonyára a munkáltatók többségének ismerősen hat. Emiatt csak röviden foglaljuk össze, hogy mit is jelentenek a fenti fogalmak és néhány példával szeretnénk rávilágítani, hogy is működik ez a gyakorlatban

Az éves keretösszeg esetében, a SZÉP kártya kivételével, a kedvezményes adózású elemek 200.000 Ft éves összeg felett 34.51% helyett 49,98%-os adókulccsal terheltek. A 2015-ben új fogalomként megjelent rekreációs keretösszeg terhére 450.000 Ft erejéig továbbra is kedvezményes adózás mellett biztosíthatnak SZÉP juttatást a munkavállalóik számára.

A nettó cafeteria keret halála

Az elmúlt évek szabályozása egyre nagyobb adóterhet rótt a munkáltatókra a béren kívüli juttatásokat illetően. Ha visszagondolunk, pár éve adómentesen lehetett a munkavállalók étkezését támogatni, vagy volt olyan év, amikor mindössze 19% munkáltatói adóteher mellett volt biztosítható a cafeteria juttatás. Ehhez képest a jövő évi 34,51% illetve az 49,98%, még a kis mértékű csökkenés után is, sokkal jobban megterheli a munkáltatói büdzséket. Aki eddig úgy döntött, hogy nem változtat a korábbi gyakorlaton a munkavállalók kárára, annak most ajánlott átgondolnia a jövő évi szabályozást.

 „Félbruttó" rendszer

A „félbruttó” rendszer azon munkáltatóknál jelenthet megoldást, akik eddig nettó rendszert alkalmaztak, a munkavállalók felhasználható kerete nem haladja meg az éves nettó 450.000 Ft-os értékhatárt, valamint szabadon választhatnak az elérhető elemek közül. Ebben az esetben a juttatáshoz kapcsolódó adóterheket a munkáltató és a munkavállaló megosztva (de nem azonos mértékben) viselik. A gyakorlatban ez azt jelentené, hogy amennyiben a munkavállalók az éves keretösszeget (200.000 Ft) meghaladóan nem SZÉP kártyát vagy adómentes elemet választanak, úgy a kedvezményes és normál adó különbözete a munkavállaló felhasználható keretéből kerül levonásra. Ez egyrészt lehetőséget biztosít a munkavállalók számára, hogy továbbra is a saját preferenciarendszerüknek megfelelően válasszanak, vállalva az ezzel járó költségtöbbletet. A munkáltatónak megoldást jelent, mert nem jelent többletköltséget a magasabb adó.

Munkába járás költségtérítése
Az idei és a 2017-től életbe lépő változások mellett fontos megemlíteni, hogy már 2015. augusztus 1-jével hatályos a munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről szóló kormányrendeletnek az a változása, amely sok-sok munkaadót és munkavállalót érint. Eszerint ha az óvodai vagy bölcsődei ellátást igénybe vevő gyermek szülője a munkahelye közigazgatási határán kívülről nem közösségi közlekedéssel, hanem jellemzően gépjárművel jár dolgozni, úgy megilleti őt a 9 forint/kilométer költségtérítés a lakóhely és a munkahely közötti távolságra. A térítést nem befolyásolja, hogy a gyermek óvodája vagy bölcsődéje hol található, és a költségtérítés mindkét szülőnek jár, azaz ezt a költségtérítést a munkáltató köteles az érintett dolgozóknak biztosítani. További változás, hogy a munkáltató – saját döntése alapján – abban az esetben is térítheti az óvodai vagy bölcsődei ellátást igénybe vevő szülő munkába járását, ha a szülők közigazgatási határon belül járnak dolgozni. A költségtérítést ilyen esetben nem kötelező adni, de 9 forint/kilométerig ilyenkor is adómentesen adható.
Irányított választás

Szintén megoldást jelenthet, ha a munkáltató a meglévő cafeteria szabályzatában kiköti azt, hogy az éves keretösszeg (200.000 Ft) felett a munkavállaló csak SZÉP kártyát vagy adómentes juttatási elemeket választhat. Az előző alternatívához képest itt a munkavállalók szabad választása már korlátozva van, viszont az általuk elérhető nettó keret nem változik, illetve a munkáltatói költségek sem változnak. Az már más kérdés, hogy a munkavállalókat mennyire érinti negatívan, hogy a felhasználható keretükről nem önállóan dönthetnek.

Adómentes elemek bővítése

Amennyiben a munkáltatók eddig nem, vagy csak részben alkalmaztak adómentes juttatási elemeket, úgy ezek cafeteria rendszerbe történő beemelése további költségeket csökkenthet. Erre abban az esetben van jó esélye a munkáltatónak, ha a munkavállalók által felhasználható keret minél nagyobb részét tudják adómentes elemekre fordítani. Kitűnő eszköz lehet erre a lakáscélú adómentes támogatás, melyet 5 éven belül maximum 5 millió forintig lehet adni a munkavállalóknak. Fontos megjegyeznünk, hogy ezen elem szabályozása nem egyszerű, így mindenképp átgondolt döntést igényel, valamint a juttatás biztosításának feltételeit mindenképp javasoljuk szabályzatban rögzíteni. Bár a lakáscélú adómentes támogatás sok adminisztrációval jár a munkáltató részéről, szerencsére vannak olyan szolgáltatók, akik ezeket a terheket átvállalják.

Egyes meghatározott juttatások

2015-től kezdődően ismét előtérbe kerülhettek az egyes meghatározott juttatások. Ezen elemek normál adózású elemeknek minősülnek, melyeket 49,98% adó terhel. Bár első hallásra nem tűnnek vonzó alternatívának, viszont a felhasználhatóságukból fakadóan érdemes megfontolni alkalmazásukat amennyiben magas felhasználható keretet biztosít a munkáltató. Bizonyos utalványokat (Ajándék utalvány) olyan széles körben fogadnak el, hogy azok már-már készpénz helyettesítő fizetőeszközként használhatók akár ruha, játék, utazás, üzemanyag, vegyi áru vásárlásra. Fontos kitétel ezekkel az elemekkel kapcsolatban, hogy továbbra is szükséges szabályzat a juttatásukhoz, valamint ezen elemek minden munkavállaló számára ténylegesen elérhetőek kell, hogy legyenek.

Bruttó szemléletű Cafeteria keret

Megfontolásra érdemes lehet egy teljes mértékben bruttó szemléletű Cafeteria keret bevezetése is. Itt legfőbb előnyként és a rendszer melletti érvként említhető, hogy az adóváltozások hatásai nem terhelik a munkáltató költségvetését. Ugyan a 2016-os évben csökkenés valósul meg, de ha az elmúlt évek tapasztalatait figyelembe vesszük, nem alap nélküli ezen rendszer mérlegelése.

Adófizetési határideje

Az SZJA törvény 2015-re vonatkozó módosítása részben érintette a juttatáshoz kapcsolódó adófizetés határidejét is, 2016-ra vonatkozóan ebben változás nem történt. Ennek megfelelően a juttatás hónapja kötelezettségeként kell megállapítani az éves keretösszeg, a rekreációs keretösszeg, valamint a havi maximum értékeket meghaladóan biztosított juttatások adóját is. Fontos, hogy évközi be-, illetve kilépő esetén az éves, valamint a rekreációs keretösszeget is, a munkában töltött idő alapulvételével időarányosan kell számolni.

A fentiekből látszik, hogy ugyan a szabályozásban lényegi változás nem történt, de pont ezért tökéletes az alkalom átgondolni a jövő évi szabályozás kereteit, hogy továbbra is olyan rendszert tudjon üzemeltetni a munkáltató, amely egyrészt megfelel a munkavállalók elvárásainak, másrészt költséghatékony működést tud biztosítani a munkáltató számára.

hirdetés

Véleményvezér

Ilyet még nem látott a világ

Ilyet még nem látott a világ 

Cseh vonaton első osztályon feleannyiért kétszer annyit kapsz, mint a magyar vonat másodosztályán. Ez igen.
Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha

Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha 

Folyamatosan produkálja a magyar gazdaság a meghökkentő eseményeket, miközben a kormány szerint munkájuk egyszerűen hibátlan.
Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo