Brókerbotrány: hova teszik most a pénzüket a cégek?

A DRB bankcsoport vállalati ügyfélportfóliójának 77 százaléka rendelkezik jelenleg másik hitelintézetnél is számlával, 57 százalékuk az elmúlt másfél hónapban kényszerült új számlavezetőt választani magának.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Kép: SXC

Másfél hónappal a Buda-Cash brókerház és az érdekeltségi körébe tartozó DRB bankcsoport bankjainak bukását követően a Bisnode Magyarország Kft. gyorselemzésében a bankcsoport vállalatai ügyfeleinek új bankszámlanyitási preferenciáit vizsgálta.

A DRB bankcsoport bankjainál összesen 7639 vállalkozás vezetett számlát március elején, amikor az MNB visszavonta a brókerbotrányban érintett 4 bank engedélyét. A 7639-ből csaknem 5700 cég kizárólag a DRB bankcsoport ügyfele volt, más banknál nem vezetett számlát. Elemzésünkből kiderült, hogy a DRB bankcsoport vállalati ügyfélállományának mindössze 57%-a nyitott új bankszámlát valamely hitelintézetnél a vizsgált másfél hónapos időszakban. Elsőre ez a szám rendkívül alacsonynak tűnhet, ám ha figyelembe vesszük, hogy azoknak a vállalkozásoknak, akik nem nyitottak új bankszámlát március eleje óta, csaknem a fele már rendelkezett korábbról más hitelintézeteknél aktív bankszámlával, máris sokkal szebb képet kapunk.

Az új bankszámlát nyitó vállalkozások körében végzett vizsgálatunk során kiderült, hogy a számlanyitások számát tekintve az OTP Bank Nyrt. volt a legnépszerűbb a korábbi DRB ügyfelek körében, több mint 1250 új bankszámlával. A K&H Bank Zrt. 840 új számlájával került a második helyre, a dobogó harmadik fokát pedig a Raiffeisen Bank Zrt. szerezte meg 360 új bankszámlával.

Brókerbotrány: megijedtek a vállalkozók
Az elmúlt hetekben inkább arról beszélt a média, hogy az ellenzék és a kormány, hogyan küzd meg egymással ebben a kérdésben. Ugyanakkor van egy sokkal messzebb mutató aspektusa is a kérdésnek, ez pedig a magyar bankrendszerbe vetett bizalom.
A három legnépszerűbb bank nem okozott nagy meglepetést, hiszen országos viszonylatban is ők uralják a dobogó 3 fokát a március óta nyitott vállalati bankszámlák terén. A nagy meglepetés a kilencedik és tízedik helyet elérő takarékszövetkezetek voltak (HAJDÚ TAKARÉK Takarékszövetkezet és Szigetvári Takarékszövetkezet), akik a DRB károsultak körében jelentős – 3-3%-os – népszerűségnek örvendtek, jócskán meghaladva ezzel az országosan elért 1% körüli részesedésüket a számlanyitások számát illetően. Az elemzésből az is kiderült, hogy míg a vizsgált időszak alatt nyitott összes bankszámla 27%-át adják a volt DRB-csoport vállalati ügyfeleinek új számlái, addig ennél a két takarékszövetkezetnél az összes új számlanyitás 70 (Szigetvári Takarékszövetkezet) illetve 86%-át (HAJDÚ TAKARÉK Takarékszövetkezet) a korábbi DRB ügyfelek tették ki.

A számlanyitások számán felül érdemes azt is megvizsgálni, hogy a különböző jellemzőkkel rendelkező cégek mely bankokat részesítették előnyben. Az elemzésből látható, hogy a DRB ügyfelek közül elsősorban a kis-és közepes árbevételű vállalkozások választották az OTP Bank Nyrt-t számlavezetőnek, míg az 500 millió Ft éves árbevétel feletti vállalkozások körében már a K&H Bank Zrt. vette át az első helyet. Hasonló népszerűségnek örvendett az OTP a maximum 50 alkalmazottat foglalkoztató cégek körében, míg az 50 fő feletti vállalkozásoknál ugyancsak a K&H végzett az élen, az OTP a Raiffeisen Bank Zrt. mögé szorult a dobogó harmadik helyére.

Negatív kamat, brókerbotrányok: mibe fektessük az pénzünket az idén?
A jegybankok támogatása még mindig fölfelé hajtja a részvénypiacokat, és lefelé tolja a kötvénypiaci hozamokat, de a jelentős kockázatok miatt nagy kilengésekre is számítani lehet. Az alacsony kockázatú eszközöknél viszont egyre csökken a hozamszint és még nincs vége a lejtőnek.

Véleményvezér

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba

Orvos híján a polgármester költözött az uniós pénzből felújított szolgálati lakásba 

Nem is tudni melyik a nagyobb baj, hogy nincs orvos, vagy, hogy illetéktelenül lakik a polgármester a szolgálati lakásban.
Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket

Kitört a botrány, átverte a kormány a méhészeket 

Lóg az orruk az átvert méhészeknek.
A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart

A világ fejlettebb része nem az atomenergia felé tart 

Megújulótermelésben a sor végén kullogunk.
Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján

Európa legszuperebb városait előzi Budapest az ingatlanok megfizethetősége alapján 

Családi segítség nélkül szinte lehetetlen Budapesten ingatlanhoz jutni egy fiatalnak.
Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo