Augusztusban indul a POS-terminál telepítési program

Várhatóan augusztus elején indul és az év végéig tart a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által koordinált kísérleti POS-terminál telepítési program. A projektirányító bizottság felállt, a feltételrendszert elfogadták, néhány technikai részletet kell még tisztázni – tudta meg a Piac&Profit.

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A POS-terminál telepítési program – miként arról korábban beszámoltunk - egyelőre kísérleti jelleggel egy megyében indul, a rendelkezésre álló 1 millió eurós forrás (amelyet az egyik kártyatársaság, a MasterCard ajánlott fel) erre elegendő. A projekt eredményei alapján döntenek majd egy országos akcióról, melynek lebonyolításához uniós forrást próbálnak majd biztosítani

Kevés helyen lehet kártyával fizetni
Magyarországon a kártyaelfogadást lehetővé tevő POS-terminálok száma tavaly év végén meghaladta a 84 ezer darabot, ami 15,2 százalékkal magasabb az előző évinél. A kiskereskedelmi egységeknek azonban még mindig csak harmadában van POS-terminál. Az egymillió főre jutó készülékek száma pedig az uniós átlag mindössze 48 százalékát éri el az MNB adati szerint.
Különösen rossz az ellátottság a kis forgalmú egységeknél, hiszen a kereskedőknek a bankok a terminálhasználat után felszámított jutalék mértékét a forgalom alapján állapítják meg: lényegesen nagyobb engedményekre van lehetőségük a pénzforgalmi szolgáltatóknak a nagy forgalmú (több tíz milliárd forintos forgalmat bonyolító) helyeken (ahol a jutalék mértéke 1 százalék alatti), mint a kis (50-100 milliós árbevételt elérő) vállalkozásoknál (ahol kereskedői körökből származó információk szerint nem ritka a 3-4 százalékos jutalék).
Indulás augusztus elején

A kiválasztott térség Fejér megye. A döntésnél figyelembe vették a helyi adottságokat a kiskereskedelmi, a települési és lakossági, valamint egyes makrogazdasági adatok alapján. Fontos szempont volt, hogy a választott megye fejlettsége ne térjen el jelentős mértékben az országos átlagtól, mert ezzel biztosítható, hogy az itt szerzett tapasztalatok a későbbi országos programban megfelelőképp felhasználhatók legyenek. Ezt segíti majd, hogy a jegybank az eredményeket összeveti majd egy kontrollmegye eredményeivel.

A program várhatóan augusztus elején indul. Miként arról Varga Lóránt, az MNB pénzforgalmi tanácsadója lapunknak beszámolt, a projektet irányító bizottság felállt és elfogadta a lebonyolítás részleteit tartalmazó dokumentumot. Néhány technikai részletet egyeztetése van hátra. A testületben a Magyarországon jelenlévő kártyatársaságok, szakmai képviseleteiken keresztül a kártyaszolgáltatást nyújtó intézmények, illetve a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és az MNB képviseltetik magukat.

Új telepítéshez jár csak támogatás

Az elfogadott terv alapján a támogatást a kártyaelfogadást biztosító szolgáltatók (bankok és egyéb pénzügyi intézmények) kapják, amelyet csak új telepítéshez lehet majd igénybe venni, tehát kizárólag olyan helyre, ahol addig nem volt POS-terminál. (Abban az esetben, ha egy kiskereskedő egyik üzletében volt kártyaelfogadásra alkalmas készülék, de a másikban nem, az utóbbi üzletbe kihelyezett eszköz új telepítésnek számít. A meglévő, esetlegesen kedvezőtlenebb feltételekkel korábban igénybe vett egységek lecserélésére azonban ez a program nem ad lehetőséget.)

Kép: PP-archív

Az alaptámogatás kihelyezett terminálonként jár majd, amely a kisebb vállalkozások számára különösen kedvező, hiszen itt fajlagosan lényegesen nagyobb terhet jelent a telepítés költsége. Emellett, abban az esetben, ha valamely kártyaszolgáltatást nyújtó intézmény plusz kedvezmények biztosítását vállalja (például adott ideig a forgalmi jutalék egy részéről is lemond), ehhez plusz támogatást is kérhet. Fontos előírás továbbá, hogy csak a legmodernebb (az ismert kártyás fizetési módok mindegyikét biztosító) készülékeket lehet a program keretében kihelyezni.

Verseny lesz a szolgáltatók között

Arra vonatkozóan, hogy a támogatás eredményeként milyen mértékben csökkenhetnek a jelenleg (különösen a kisebb cégeknél igen magas) díjak Varga Lóránt annyit mondott, hogy reményeik szerint érzékelhetően kedvezőbb ajánlatokra lehet majd számítani, várakozásaik alapján jelentős verseny lesz a szolgáltatók között. A bankok és egyéb kártyaszolgáltatók kínálata ugyanakkor igen sokszínű (van, ahol külön alkalmaznak bérleti díjat a terminálokra például és külön van a forgalmi jutalék, másutt csak forgalmi jutalékot számolnak fel), azt, hogy a kapott támogatást mely intézmény, miként építi majd be ajánlataiba, egyelőre nincs információ.

A program konkrét indulásáról a jegybank és a Fejér Megyei Kereskedelmi Kamara is részletes tájékoztatót ad majd ki. Az új ajánlatokkal a szolgáltatók keresik meg a kiskereskedelmi- és vendéglátó egységeket, de a szakember arra biztatja a térségben tevékenykedő vállalkozásokat, hogy a program indulását követően kérjenek be több ajánlatot is, hogy a legkedvezőbbet választhassák ki a kínálatból.

 

Véleményvezér

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet

Magyar Péter szerint egy fideszes képviselő titokban megszavazta az Európai Parlament elnökének a néppárti jelöltet 

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe.
A szegénység görbén egyedül Szlovákia előz meg minket Európában

A szegénység görbén egyedül Szlovákia előz meg minket Európában 

Egy ország gazdasági teljesítménye és a szegénység között ugyan szigorú az összefüggés, mégis vannak apróbb különbségek.
A magyar agrárbárók átlagos birtokmérete tízszer nagyobb, mint az uniós átlag

A magyar agrárbárók átlagos birtokmérete tízszer nagyobb, mint az uniós átlag 

Rendkívül falánkok a magyar agrárbárók.
Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.
Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért

Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért 

Régen a lángos egy olcsó népi eledel volt, ma már egy másik kategória, ahogy sok egyéb élelmiszer is.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo