hirdetés

Augusztusban indul a POS-terminál telepítési program

Várhatóan augusztus elején indul és az év végéig tart a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által koordinált kísérleti POS-terminál telepítési program. A projektirányító bizottság felállt, a feltételrendszert elfogadták, néhány technikai részletet kell még tisztázni – tudta meg a Piac&Profit.
hirdetés

A POS-terminál telepítési program – miként arról korábban beszámoltunk - egyelőre kísérleti jelleggel egy megyében indul, a rendelkezésre álló 1 millió eurós forrás (amelyet az egyik kártyatársaság, a MasterCard ajánlott fel) erre elegendő. A projekt eredményei alapján döntenek majd egy országos akcióról, melynek lebonyolításához uniós forrást próbálnak majd biztosítani

Kevés helyen lehet kártyával fizetni
Magyarországon a kártyaelfogadást lehetővé tevő POS-terminálok száma tavaly év végén meghaladta a 84 ezer darabot, ami 15,2 százalékkal magasabb az előző évinél. A kiskereskedelmi egységeknek azonban még mindig csak harmadában van POS-terminál. Az egymillió főre jutó készülékek száma pedig az uniós átlag mindössze 48 százalékát éri el az MNB adati szerint.
Különösen rossz az ellátottság a kis forgalmú egységeknél, hiszen a kereskedőknek a bankok a terminálhasználat után felszámított jutalék mértékét a forgalom alapján állapítják meg: lényegesen nagyobb engedményekre van lehetőségük a pénzforgalmi szolgáltatóknak a nagy forgalmú (több tíz milliárd forintos forgalmat bonyolító) helyeken (ahol a jutalék mértéke 1 százalék alatti), mint a kis (50-100 milliós árbevételt elérő) vállalkozásoknál (ahol kereskedői körökből származó információk szerint nem ritka a 3-4 százalékos jutalék).
Indulás augusztus elején

A kiválasztott térség Fejér megye. A döntésnél figyelembe vették a helyi adottságokat a kiskereskedelmi, a települési és lakossági, valamint egyes makrogazdasági adatok alapján. Fontos szempont volt, hogy a választott megye fejlettsége ne térjen el jelentős mértékben az országos átlagtól, mert ezzel biztosítható, hogy az itt szerzett tapasztalatok a későbbi országos programban megfelelőképp felhasználhatók legyenek. Ezt segíti majd, hogy a jegybank az eredményeket összeveti majd egy kontrollmegye eredményeivel.

A program várhatóan augusztus elején indul. Miként arról Varga Lóránt, az MNB pénzforgalmi tanácsadója lapunknak beszámolt, a projektet irányító bizottság felállt és elfogadta a lebonyolítás részleteit tartalmazó dokumentumot. Néhány technikai részletet egyeztetése van hátra. A testületben a Magyarországon jelenlévő kártyatársaságok, szakmai képviseleteiken keresztül a kártyaszolgáltatást nyújtó intézmények, illetve a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és az MNB képviseltetik magukat.

Új telepítéshez jár csak támogatás

Az elfogadott terv alapján a támogatást a kártyaelfogadást biztosító szolgáltatók (bankok és egyéb pénzügyi intézmények) kapják, amelyet csak új telepítéshez lehet majd igénybe venni, tehát kizárólag olyan helyre, ahol addig nem volt POS-terminál. (Abban az esetben, ha egy kiskereskedő egyik üzletében volt kártyaelfogadásra alkalmas készülék, de a másikban nem, az utóbbi üzletbe kihelyezett eszköz új telepítésnek számít. A meglévő, esetlegesen kedvezőtlenebb feltételekkel korábban igénybe vett egységek lecserélésére azonban ez a program nem ad lehetőséget.)

Kép: PP-archív

Az alaptámogatás kihelyezett terminálonként jár majd, amely a kisebb vállalkozások számára különösen kedvező, hiszen itt fajlagosan lényegesen nagyobb terhet jelent a telepítés költsége. Emellett, abban az esetben, ha valamely kártyaszolgáltatást nyújtó intézmény plusz kedvezmények biztosítását vállalja (például adott ideig a forgalmi jutalék egy részéről is lemond), ehhez plusz támogatást is kérhet. Fontos előírás továbbá, hogy csak a legmodernebb (az ismert kártyás fizetési módok mindegyikét biztosító) készülékeket lehet a program keretében kihelyezni.

Verseny lesz a szolgáltatók között

Arra vonatkozóan, hogy a támogatás eredményeként milyen mértékben csökkenhetnek a jelenleg (különösen a kisebb cégeknél igen magas) díjak Varga Lóránt annyit mondott, hogy reményeik szerint érzékelhetően kedvezőbb ajánlatokra lehet majd számítani, várakozásaik alapján jelentős verseny lesz a szolgáltatók között. A bankok és egyéb kártyaszolgáltatók kínálata ugyanakkor igen sokszínű (van, ahol külön alkalmaznak bérleti díjat a terminálokra például és külön van a forgalmi jutalék, másutt csak forgalmi jutalékot számolnak fel), azt, hogy a kapott támogatást mely intézmény, miként építi majd be ajánlataiba, egyelőre nincs információ.

A program konkrét indulásáról a jegybank és a Fejér Megyei Kereskedelmi Kamara is részletes tájékoztatót ad majd ki. Az új ajánlatokkal a szolgáltatók keresik meg a kiskereskedelmi- és vendéglátó egységeket, de a szakember arra biztatja a térségben tevékenykedő vállalkozásokat, hogy a program indulását követően kérjenek be több ajánlatot is, hogy a legkedvezőbbet választhassák ki a kínálatból.

 

hirdetés

Véleményvezér

Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Élelmiszer magánimport indult nyugatról, a sláger az ott jóval olcsóbb sajt

Elsősorban a tartós élelmiszer és a vegyiáru az, amit ma már jóval olcsóbban lehet megvásárolni nyugaton, mint nálunk.
Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Erősödik a nemzeti valuta és nő a tanárok fizetése a közelben

Úgy néz ki a csehek pont fordítva csinálnak mindent, mint mi, pedig a szankciós politika őket ugyanúgy érinti, mint minket.
Megfenyegették Hadházy Ákost

Megfenyegették Hadházy Ákost

A falusi szálláshely pályázatból kastélyt építő fideszes polgármester megfenyegette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt.
Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo