hirdetés

Amire vigyázni kell az „egyforintos” szerződéseknél

Gyakran fordulnak elő az úgy nevezett „egy forintos” szerződések, amikor egy üzletrészt, céget vagy egyéb vagyontárgyat jelképes összegért ad el az egyik fél a másiknak. Csakhogy ennek van egy komoly veszélye.
hirdetés

Kép:Pixabay

Gyakran előforduló eset, hogy a szerződő felek azért, hogy az ajándékozási illetéket elkerüljék, jelképes vételárat szabnak meg a szerződésekben. Cégátadáskor, ingatlanadásvételnél, vagy más, nagy értékű vagyontárgy tulajdonosváltása esetén viszont ez a szerződés megtámadható – és az adóhivatal figyelmét is magára vonhatja.

A korábbi Ptk. kimondta, hogy „ha a szolgáltatás és ellenszolgáltatás között anélkül, hogy az egyik felet az ajándékozás szándéka vezetné, a szerződés megkötésének időpontjában feltűnően nagy az értékkülönbség, a sérelmet szenvedő fél a szerződést megtámadhatja.” Az új Ptk. azonban ennél is tovább ment, és úgy fogalmaz, hogy „ha a szolgáltatás és az ellenszolgáltatás értéke között anélkül, hogy az egyik felet az ingyenes juttatás szándéka vezetné, a szerződés megkötésének időpontjában feltűnően nagy az aránytalanság, a sérelmet szenvedett fél a szerződést megtámadhatja. Nem támadhatja meg ugyanakkor a szerződést az, aki a feltűnő értékaránytalanságot felismerhette vagy annak kockázatát vállalta.”

Hogyan változnak az elévülési szabályok az új Ptk.-ban?
Szemben a korábbiakkal, az új Ptk. alapján már sem a követelésre emlékeztető írásos felszólítással, sem a tartozás engedményezésével nem lehet meghosszabbítani az elévülési időt.
Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy ha az a szubjektív feltétel teljesül, hogy a felek felismerték, hogy feltűnő az értékaránytalanság például egy üzletrész, a cég vagy egyéb vagyontárgy értéke és annak egyébként jelképes vételára között, vagy vállalták ennek a kockázatát (és ez bizonyítható is), akkor ez a szerződés nem megtámadható a felek által – figyelmeztet Balázs Katalin ügyvéd a Bisnode céginformációs szolgáltató blogján.

Ezzel a jogalkotó gyakorlatilag a szerződéskötő felekre teszi a terhet, hogy mérlegeljék, milyen kockázattal jár egy ilyen feltűnően értékaránytalan ügylet, mert ha ezt a kockázatot vállalják, később ezt a szerződést erre az okra hivatkozva nem támadhatják meg.

Fontos hangsúlyozni ugyanakkor, hogy ez a szabály nem jelenti azt, hogy az adóhatóság egy ingatlan adásvételi szerződéskor – ha az ingatlan vételárát a felek túl alacsonyan határoznák meg – ne szabhatná ki a vagyonszerzési illetéket, egy magasabb érték (azaz a jogszabály által is előírt forgalmi érték) alapján (ez utóbbi alapja ugyanis az Illetéktörvény megfelelő passzusa.)

Kötelező cégmódosítás: a szakértő válaszol
Még mindig ezrével vannak olyan kft-k, amelyek nem tettek eleget az új Ptk. által kötelezővé tett tőkeemelésnek, pedig egyre közelebb kerül a határidő. Ezzel kapcsolatban dr. Garancsi Georgina ügyvéd ad választ az ezzel kapcsolatban felmerülő leggyakoribb kérdésekre.
hirdetés

Véleményvezér

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Demarkációs vonal lesz az ukrán háború vége

Az orosz és az ukrán hadsereg láthatóan nem bír egymással.
Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

Az adócsökkentés kormánya élen az adóemelések európai listáján

A választások előtt fedezet nélkül kiszórt költségvetési milliárdok árát most fizetjük meg. A Pénzügyminisztérium gyakorlatilag átalakult adóemelési üzemmé.
Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo