A globalizációt nem győzte le a válság

Az Ernst & Young tanulmánya szerint továbbra is növekszik a globalizációs folyamat, ezen a válság sem tudott változtatni. Magyarország különösen nyitott, a Globalizációs Indexen a 10. helyet foglalja el, míg a közép-kelet-európai régiót nézve első helyre került.

Immár harmadik éve jelenik meg az Ernst & Young globalizációs folyamatokat vizsgáló, saját kutatásra alapozott jelentése, amely a cég által összeállított Globalizációs Indexen és ezer vállalatvezető véleményének 2011 végi lekérdezésén alapul. A Globalizációs Index a 60 legnagyobb gazdaság GDP arányos globalizációs folyamatát vizsgálta, míg a felmérés a cégvezetők globalizációval kapcsolatos véleményét szerette volna megismerni. Az eredményekből az látszik, hogy mennyire nyitottak, vagy zártak az egyes gazdaságok. A riport emellett előrejelzésként is szolgál az elkövetkező négy évben várható globális és regionális GDP-növekedésről.

Magyarország Csehországot és Szlovákiát is megelőzve első lett Közép-Kelet Európában, és a tavaly elért teljes pontszámát hat századdal növelve megtartotta 10. helyét a nemzetközi összehasonlításban, míg a kereskedelmi mutatók szempontjából a világ negyedik legnyitottabb gazdasága. A GDP-arányos teljes kereskedelmi mutatószáma 185 százalékra, az Index 99 százalékos átlagának közel duplájára bővült. Magas eredményt kapott az ország a kutatás-fejlesztési transzfertevékenységekre is, amelyek a GDP 0,93 százalékát tették ki, ez a 0,36 százalékos átlag közel háromszorosa.


Egyelőre megállíthatatlan a globalizáció
Fotó: sxc

„Magyarország Globalizációs Indexen elért magas eredménye azt mutatja, hogy hazánk továbbra is az egyik legnyitottabb gazdaság. Ezt az adottságot az ország gazdasági stratégiájának megalkotásakor figyelembe kell venni még akkor is, ha egyes politikai döntések hatására ezek a mutatók csökkenhetnek. A megkérdezett vállalatvezetők többsége által jósolt recesszió különösen érzékenyen érintené hazánkat, figyelembe véve az ország törékeny gazdasági helyzetét" - mondta Havas István, az Ernst & Young magyarországi vezérigazgatója. (Közel 23.700 fő kapott 2010-ben támogatást az Európai Globalizációs Alkalmazkodási Alapból (EGAA) a gazdasági válság, vagy a világkereskedelemben bekövetkezett jelentős strukturális átalakulás következtében elbocsátott munkavállalók közül.)

Töretlen a globalizációs növekedés

Az Ernst & Young előrejelzése szerint a globális GDP csupán 3,4 százalékkal növekszik 2012-ben, ennek ellenére a globalizációs növekedés töretlenül folytatódik egészen 2015-ig. A fejlett országok lassú gazdasági növekedését továbbra is a feltörekvő BRIC országok, vagyis Brazília, Oroszország, India és Kína teljesítménye húzza fel. Az Ernst & Young arra számít, hogy a fejlődő országok együttes GDP-je 2012-ben 5,3 százalékkal növekszik majd, amivel ismét túlszárnyalják a fejlett országokat. Európában még akkor is minimális GDP növekedést jósolnak, ha sikerül megoldani az adósságválságot, míg az Egyesült Államokban csupán 2,5 százalék körüli bővülést jelez.

Recessziót jósolnak a cégvezetők

Az Ernst & Young előrejelzésénél is borúsabban látták a közeljövőt a felmérésben megkérdezett cégvezetők. Annak ellenére, hogy a válaszadók továbbra is optimisták a fejlődő piacok középtávú lehetőségeivel kapcsolatban, több mint felük úgy vélte, hogy a globális gazdaság ismét recesszióba fordul az idei év végére, mely várhatóan magával hozza a protekcionista politikát és intézkedéseket. Ez a hozzáállás, valamint az euróövezet adósságválsága, illetve a globális gazdaság lelassulása egy újabb hitelválság lehetőségét vetíti előre, mivel a bankok a bankközi piacokba vetett bizalom gyengülésének hatására csökkenthetik hitelezésüket.

Az Ernst & Young úgy véli, hogy hosszú távon azok a cégek maradnak fenn, amelyek képesek elsajátítani egy újfajta gondolkodást. Az egyre szerteágazóbb és gyorsan változó piaci környezet erőteljes fókuszt kíván meg a kivitelezésben és a mindennapi működésben. A vállalatoknak rugalmas üzleti modelleket kell kialakítaniuk, amivel választ adnak az új lehetőségekre és kezelni tudják a felmerülő veszélyeket. A jövőben ugyancsak felértékelődnek a körültekintő vezetési módszerek, amelyek az állandóan változó feltételek mellett is elősegítik a szervezetek működését.

IMF: visszaesőben az eurózóna

A világgazdaság növekedése 2012-ben 3,75 százalékos lesz, az eurózóna pedig "enyhe recesszióba" kerül - derült ki a Nemzetközi Valutaalap kedden nyilvánosságra hozott előrejelzéséből. Az IMF a tavaly szeptemberi világgazdasági előrejelzésének frissített változatában rámutatott, hogy a globális fellendülést az euróövezetben erősödő feszültségek és a máshol tapasztalt "törékenység" veszélyeztetik. A valutaalap szerint a pénzügyi feltételek romlottak, növekedési kilátások halványodtak, és lecsúszás kockázatai megnövekedtek. A világgazdaság teljesítménye várhatóan 3,75 százalékkal növekszik majd 2012-ben, ami háromnegyed százalékpontos negatív korrekció az IMF 2011 szeptemberi 4,5 százalékos előrejelzéséhez képest. (Orbán decemberben azt mondta, hogy reális, ám nehezen elérhető célkitűzésnek tartja, hogy a magyar gazdaság jövőre ne csússzon recesszióba.)

Ennek oka főleg az, hogy az euróövezet gazdasága a várakozások szerint 2012-ben enyhe recessziót él majd át az állampapír-piaci hozamok emelkedésének, a banki tőkeáttétel-csökkenés reálgazdaságra gyakorolt hatásainak, és a további költségvetési konszolidáció következtében.

Londoni pénzügyi elemzők szerint az euróválság megoldásától függetlenül recesszióra számíthat az euróövezet. A különbség mindössze annyi lesz a gazdasági teljesítmény szempontjából, hogy a megoldás elmaradása esetén még meredekebb visszaesésre kell számítani.

Véleményvezér

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat

Kiderült, hogy milyen típusú orosz rakéta találta el a kijevi gyerekkórházat 

Példátlan állami terrorcselekmény volt.
Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért

Croissant mindössze 2 ezer 500 forintért 

Régen a lángos egy olcsó népi eledel volt, ma már egy másik kategória, ahogy sok egyéb élelmiszer is.
Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe

Varga Judit, Magyar Péter exneje jó párt választott a régi helyébe 

Egy különleges közbeszerzés furcsaságai.
Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben

Hadházy Ákos újabb gyöngyszemet talált a piliscsabai erdőben  

2,2 milliárd forintból, EU-s támogatással épül egy tűzoltólaktanya. 
Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos

Ilyet még nem látott, újabb luxus bölcsődét talált Hadházy Ákos  

i bölcsőde EU-s támogatással, 220 millióból épült Ürömön, leginkább egy villára hasonlít. 


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo