A társasági jog alaposan megváltozott

Jelentős változást hozott a magyar jogrendbe az új polgári törvénykönyv (Ptk.). A rendelkezések 42 százaléka teljesen új, további 33 százaléka pedig érdemben módosít a régi szabályon, így a jogi szakma komoly továbbképzés előtt áll.

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Jelentős változásokra kell ügyelniük a cégeknek – Kép: SXC

A nemrég elfogadott 2013. évi V. törvény, azaz az új Ptk. sok ponton változtat a jelenlegi rendelkezéseken. A statisztikák szerint 3964 bekezdésének 42 százaléka minősíthető vadonatúj szabálynak – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból. A rendelkezések további egyharmadának ugyan van valamilyen jogszabályi előzménye, ám ezeken az új Ptk. érdemben változtat. Mindössze az új paragrafusok 7 százaléka egyezik meg szóról szóra a régi szabályokkal, 18 százalékuk pedig tartalmilag azonos.

A statisztikák szerint a legradikálisabban a családjog és a társasági jog változott: a családjogban a rendelkezések 85 százaléka vagy teljesen új, vagy jelentősen módosult. A jogi személyek jogánál (amit most még nagyobbrészt a gazdasági társaságokról szóló törvény szabályoz) ez az arány 75 százalék. A másik végletet az öröklési jog képviseli, amelyben az új bekezdések száma 22 százalék, a változatlanoké vagy alig változóké 43 százalék.

Ha a statisztikákat a régi jogszabályok szemszögéből nézzük, a legidőtállóbbnak a régi Ptk. bizonyult, hiszen rendelkezéseinek több mint fele változatlanul vagy kis változással került át az új kódexbe, míg a másik végletet itt is a családjogi törvény képviseli, amelynek 291 bekezdését „használja” az új jogszabály, de ezeknek csaknem 70 százalékát komolyan módosítja. A gazdasági társaságokról szóló törvény és a szövetkezeti törvény a középmezőnyben van, rendelkezéseik 37 százaléka került át az új törvénybe.

A faktoring és a lízing is bekerült a Ptk.-ba

Élénkülő üzleti kapcsolatokat hozhat az új Ptk.
Kevesebb, mint egy év múlva, az új polgári törvénykönyv hatálybalépését követően érdemben változnak a gazdasági társaságra vonatkozó rendelkezések. Az átalakuló jogi környezet számos kérdést vet fel. Szakértői vélemények szerint várhatók még módosítások.
A jövő március közepén hatályba lépő új polgári törvénykönyv (Ptk.) meghatározza a faktoring- és a lízingszerződés fogalmát is, és mindkettő bekerül a hitelbiztosítéki nyilvántartásba. A magyar gazdaságban eddig is működött mindkét szerződés, annak ellenére, hogy a jelenleg hatályos Ptk. nem nevesítette azokat. A lízingszerződést a számviteli törvény definiálta, és gyakran használták a fogalmat az adószabályok. A faktoring is elsősorban az adózás oldaláról szerepelt a magyar jogrendszerben. A jogszabályi meghatározás szerint a faktoring lényege, hogy egy cég a neki tartozóval szembeni követelését a törvényben „faktor”-nak nevezett cégre engedményezi, ezért a faktoráló meghatározott összeget fizet. A törvény szövege szerint a faktoring meghatározásához tartozik az is, hogy amennyiben az adós esedékességkor nem fizet a faktornak, akkor az engedményező köteles – kamattal – visszafizetni a kapott összeget, a faktoráló pedig köteles visszaengedményezni az eredeti cégre a követelést.

Véleményvezér

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba

Magyarországon a legnagyobb az állami beavatkozás mértéke a gazdaságba 

A nagy újraelosztási ráta ellenére alig jut az egészségügyre.
Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság

Argentínában kidobták a korrupt politikai elitet és kilőtt a gazdaság 

Négy hónap alatt tűnt el a költségvetési hiány.
Újra lőnek az ukrán tüzérek

Újra lőnek az ukrán tüzérek 

Nagy hatótávolságú rakétákat is kapnak az ukránok.
Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján

Szégyenteljes helyre került Magyarország a jogállamisági index alapján 

A magyar jogásztársadalom levizsgázott.
Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában

Schmitt Pál szelleme kísért Norvégiában 

A makulátlanság egy elengedhetetlen szempont Norvégiában.
Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo