A rugalmas munkavégzés az innovációt is segíti

Egyre több cég ismeri fel annak fontosságát, hogy alkalmazottai között legyenek innovatív gondolkodók is, akik ötleteikkel viszik előre a vállalat szekerét. A magyar vállalkozások csaknem fele szerint az innovációt a rugalmas munkavégzés is segíti.

A tréningek és a megfelelő cégvezetési módszerek előrelendítik az innovációt - Kép: SXC

Az úgynevezett intrapreneur olyan személy, aki cégen belüli vállalkozóként önálló projektek vezetésével foglalkozik, és fő feladata az új ötlet nyereséges bekapcsolása a vállalatba. (A Piac&Profit szakértője itt részletesen elmondja, hogy milyen előnyöket jelent a cégeknek, ha alkalmazottak helyett belső vállalkozókkal dolgoznak.) Vezető informatikai cégek, mint például a Google vagy a Dell is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az intrapreneur-ök képzésére.

A Regus 98 ország több mint 19 000 üzletemberének részvételével készített kutatásában arra kérték a válaszadókat, hogy azonosítsák az intrapreneur kollégák kinevelésének kulcsát. A magyar cégek több mint fele szerint (53%) az egyik leghatékonyabb módja a belső képzéseknek a képességfejlesztő tréningek, ezt követik a vállalaton belüli kapcsolatépítési és kapcsolattartási funkciók (38%) és a jó kommunikáció a felső vezetéssel (36%). A felmérésből az is kiderült, hogy a magyar üzletemberek 47 százaléka szerint a rugalmas munkavégzés jelent megoldást a belső innováció fellendítésére.

A válaszadók 25 százaléka szerint a hivatalos innovációs programok fontosak az innováció előmozdításában. A megkérdezettek 56 százaléka úgy gondolja, hogy ágazatukban a belső vállalkozók jelenléte nőtt az elmúlt öt évben, 3 százalékuk szerint gyarapszik a női vállalkozók, 8 százalékuk szerint pedig a visszatérő vállalkozók száma. (Nem mindenki születik vállalkozónak, de vannak arra utaló jelek, ha valaki alkalmas a szerepre.)

„Mivel a kisvállalkozások a cégek több mint 90 százalékát teszik ki, és a legtöbb gazdaságban a munkavállalók több mint háromötödét foglalkoztatják, így nem szorul magyarázatra, hogy miért van szükség a vállalkozások támogatására és fejlesztésére” – vélte Katerina Manou, a Regus regionális igazgatója. (Az innovatív kkv-k számára most is van elérhető uniós forrás!)

„A nagyvállalatok vezetőit is meggyőzte a vállalkozók erőteljes lendülete, és saját alkalmazottaik körében is támogatják az ilyen kezdeményezéseket. Ennek egyik leghatékonyabb módja a rugalmas munkavégzés, amely nemcsak a magánélet és munka jobb egyensúlyához járul hozzá, de szélesíti a munkavállalók látókörét és tapasztalatát azáltal, hogy lehetővé teszi a találkozást más munkakörökben dolgozókkal. A rugalmasság és a változatosság segítenek előmozdítani az alkalmazottak alternatív gondolkodását és az innovatív megoldások keresését.” - hangsúlyozta a szakértő.

Csak egy jó ötlet kell, főleg ha másé!
Az innovációt tűzi a zászlajára a vállalatvezetők többsége, ugyanakkor azt a tényt sokszor figyelmen kívül hagyják, hogy száz nagy ötletből csak egy hoz kasszasikert. Utánozni sokszor könnyebb és mindenképpen olcsóbb.

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo