A papírszámlákat is jelenteni kell

Idén július 1-jétől az adóalanyok közötti belföldi áfás ügyletekről, amelyekben az áthárított áfa eléri vagy meghaladja a 100.000 Ft-ot a számla adattartalmát tételesen, valós időben be kell majd jelenteni az adóhatóságnak.

Az adatbejelentést főszabály szerint a számlázó programok és az adóhatóság rendszere közötti gép-gép automatikus kapcsolat biztosítja majd. Azonban a nyomdai úton előállított, nyomtatvány használatával kiállított számlák, azaz a „kézi számlák” sem maradnak ki az adatszolgáltatásból – hívta fel a figyelmet a LeitnerLeitner adószakértő blogjának legfrissebb bejegyzése.

Az automatikus adattovábbítás ugyan nem érinti a kézi számlákat, azonban az adóhatóság a számlák adattartalmára így is igényt tart. Ezért esetükben a 100.000-500.000 Ft közötti áfatartalmú számlákról 5 munkanapon belül, az 500.000 Ft felettiekről pedig 1 munkanapon belül kell jelentést küldeni. Ezt – a jelenlegi tervek szerint – az adatszolgáltatási portál web felületén manuálisan kell majd megtenni, ahol a számla áfatörvény szerinti összes adatát be kell majd rögzíteni.

Kép: SXC

A kötelező adatszolgáltatás nem ismeretlen a kézi számlát használó cégek számára. Más körben ugyan, de a kiskereskedelemben a pénztárgépes nyugta helyett számlát kiállító cégek havonta, a következő hó 15. napjáig kötelesek adatot szolgáltatni az adóhatóság felé. Ez utóbbi adatszolgáltatási kötelezettség akkor lép be, ha a vevő magánszemély, továbbá a számla ellenértéke a 900 ezer Ft-ot nem éri el és a számla kiállítását nem a vevő kérte. Az adatszolgáltatás itt „csak” a számla keltére, sorszámára, a vevő nevére és címére, valamint a bruttó ellenértékre terjed ki.

Idén júliustól a két adatszolgáltatás egymással párhuzamosan működik majd.

A többlet adminisztráció nem titkolt célja, hogy a kézi számlával működő cégeket a számítógép alapú és ez által online számla adatszolgáltatás felé terelje a rendszer. Erre kínálhat alternatívát a NAV által ígért, bárki részére elérhető online számlázó program, amelyet regisztrációhoz kötötten lehetne majd használni. Konkrét információt erről, csupán a bevezetés előtti utolsó hónapra, azaz júniusra ígér a NAV.

A kötelező adatszolgáltatással kapcsolatban itt olvashatja a Piac & Profit összegyűjtött cikkeit!

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Véleményvezér

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás

Lengyelországnak jót tett a kormányváltás 

A lengyel gazdasági csoda nem három napig tart.
Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában

Magyarország Európában az utolsó helyen az egészségügyi kiadások rangsorában 

Mindenképpen javítani kellene a finanszírozáson.
Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek

Magyarország a technikai államcsőd felé tart, megszorítások jöhetnek 

A világgazdaság számai egyre javulnak, miközben a magyar államháztartás senyved.
Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben

Magyar Péter szerint levitézlett, idegen nyelven nem beszélő magyar politikusok vannak Brüsszelben 

Tényleg ciki Brüsszelben az idegen nyelvet alig tudó magyar képviselők jelenléte.
Jó hír, mégsem pusztul el a világ

Jó hír, mégsem pusztul el a világ 

Sokan úgy gondolják, hogy addig létezik a világ, amíg vannak méhek.
Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen

Hadházy Ákos küzd, mint malac a jégen 

Hivatalos volt-e Orbán Viktor legutóbbi útja Amerikába?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo