A legjobb védekezés a támadás

Eladni akkor fogunk, ha betartjuk a sikeres üzletkötés íratlan szabályait. Legyünk résen a tárgyalás első percétől az utolsóig és reagáljunk azonnal ügyfelünk által kibocsátott jelekre!

Kép:PP archív

Az értékesítési folyamatot olyan alapvető hibákkal lehet a legkönnyebben elszúrni, mint, hogy nem tudunk azonosulni az általunk árult termékkel, vagy magunk is drágálljuk - mutatunk még néhány alap hibát. De a kommunikáció azon részei is kiemelten fontosak az értékesítési folyamatban, amikor interaktívan kell reagálnunk az ügyfél felvetéseire. Ha itt hibázunk, jó eséllyel ugrik az üzlet. Lássunk néhány alapvető bakit!

1. Rosszul „lőjük be” a megrendelő igényét

Az egyik legnagyobb baki egy tárgyalás során, ha szeretnénk megtudni a vevő igényét, de félreértjük és másról akarjuk meggyőzni. Mondjuk olcsóbbat kínálunk, mert azt gondoljuk, hogy nincs pénze. Holott eladhatnánk neki a prémiumkategóriás, kétszer annyiba kerülő termékünket is.

2. Nem megyünk a kifogások elébe

Fontos, hogy legyünk  alaposak, érintsünk minden témát, amire esetleges kifogás érkezhet. Sokkal kevesebb időbe és energiába kerül a megelőzésre figyelni (azaz elkerülni a kifogás-aknákat), mint a kifogáskezelésre. Célszerű ezért előre felépítenünk a beszélgetést, és kitérni minden olyan részletre, ami fontos lehet a vevőnek.

Nem ciki eladni!
Sajnos ma Magyarországon szinte ciki értékesítőként feltűnni valahol. Pedig bárhogy csűrjük-csavarjuk, a cégek eladásból élnek. Ha ez a hozzáállás megváltozna, sokkal sikeresebbek lennének a hazai cégek. Sikeres mentor ad tanácsot!
3. Nem  vagy nem megfelelően kezeljük a kifogást

Amikor nem veszünk észre egy kifogást, vagy ha észrevettük, de nem kezeljük, mindenképpen veszélyeztetjük az üzletkötés sikerét. Ne számítsunk arra, hogy a megrendelőnk előrukkol azzal, miért nem  szeretné a termékünket megvenni, mi a problémája vele. Olvasnunk kell az apró jelekből vagyis érdemes  figyelni a megrendelő gesztusait  és amilyen gyorsan csak lehet, reagálni rájuk.

4. Ha leállunk vitatkozni ügyféllel

Nincs annál rosszabb, mint amikor  rá akarjuk erőltetni a vevőnkre, hogy mi legyen fontos neki. Nem érdemes semmilyen körülmények között vitatkoznunk, inkább rá kell mutatnunk arra, hogy miért előnyösebb számára, ha más szempontból közelíti meg a dolgokat. Amennyiben ezt jól csináljuk, a vevő úgy változtatja meg a döntését, mintha a saját ötlete lenne.

5. Nincs tudatosan felépítve a beszédünk

Csalódottan állhatunk fel a tárgyalóasztaltól, ha nincs a beszédünk tudatosan felépítve. Tárgyalópartnerünk ugyanis könnyen elvesztheti az érdeklődését, ha beszélgetés közben összevissza csapongunk, nem derül ki még a tárgyalás végére sem pontosan, miről is szeretnénk meggyőzni őt. Célszerű tehát  az értékesítési beszélgetést előre végiggondolni, tudatosan felépíteni. Kövessünk el mindent annak érdekében, hogy a  záráskor már fel se merüljön a potenciális vevőben, hogy az egész tranzakciót hagyja a csudába.

5 tévhit az ügyfélpanaszokról
Kezdő vállalkozóként hajlamosak vagyunk vagy túlreagálni vagy alulbecsülni az ügyfeleink panaszait. A megoldás természetesen félúton van és a legkevésbé sem szabad az ügyfélszolgálatos hangulatára bízni, mikor melyiket alkalmazza. Íme az 5 leggyakoribb tévhit a panaszkezeléssel kapcsolatban.

Véleményvezér

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában

Magyarországon a legrosszabb a pedagógusok megbecsültsége Európában 

Van alapja bőven a pedagógusok elégedetlenségének.
Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert

Magyar Péter lemondásra szólítja fel Szijjártó Péter külügyminisztert 

Szijjártó Péter és az oroszok különös kapcsolata.
Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat

Működik az orbáni példa, egy fideszes képviselő rokonsága sorra nyeri a milliókat 

A fényképeken jóságos képviselő kemény üzletember.
Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők

Magyar Péter kibukott, a köztelevízió szabályozni akarja miről beszélhetnek az EP listavezetők 

Korlátozná a köztelevízió a véleménynyilvánítás szabadságát.
Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét

Vizsgálni kezdte az Integritás Hatóság a kazári 677 millióba kerülő luxusbölcsőde ügyét 

Aranyat rejtettek a betonba, vagy mi került ennyibe?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo