hirdetés

A kismama, ha vállalkozó

Egyre több kismama dönt úgy, hogy a gyermek megszületése után nem hagyatkozik az állami támogatásra, vagy hogy nem tér vissza az erős kötöttségeket jelentő alkalmazotti létbe, hanem vállalkozásba kezd. Ez jó a gazdaságnak és az önbecsülésnek. De senki ne gondolja, hogy a családi életet megkönnyíti.
hirdetés

Kép:Fotolia

Magyarországon a munkaképes korú nők fele nem dolgozik, a munkanélküli nők száma egyértelműen a gyermekvállalást követően nő: a Gazdagmami.hu 1600 nő bevonásával készített felmérése szerint a kismamák 47 százaléka a gyes után nem tud visszamenni eredeti munkahelyére. Az viszont egyre inkább egyértelmű, hogy ma kevés család engedheti meg magának hosszabb távon az egykeresős létet. Az anyák többsége már a gyes alatt munka után néz. Mivel a táv- és részmunkaidős lehetőségek még nem igazán jellemzőek Magyarországon, alig van lehetőségük. – A munkaerőpiac nem szívesen fogadja a kisgyermekes anyákat. Ha mégis sikerül elhelyezkedniük, az anyák átlagosan tíz százalékkal alacsonyabb fizetést kapnak, mint a gyermektelen nők – mondja Vida Ágnes vállalkozásfejlesztési tanácsadó, az Év Anyavállalata díj megalapítója. A hazai gyakorlat, amely szerint a kismamák három évet otthon tölthetnek a gyerekeikkel, nemzetközi összehasonlításban is egyedülálló, de hosszú távon behozhatatlan munkaerő-piaci hátrányt jelent a szakember szerint.

Akiknek már megy

László Zsuzsi, a Takoo.hu és a Mamazon.hu alapítója

„Amikor az első névre szóló polár babatakarót fiam születésekor megkaptuk, még nem is sejtettem, hogy pár hét múlva már egy lépést sem tudunk nélküle tenni. Rögtön varrni kellett egyet a testvérének is, és azóta a takarók velünk élnek. Mivel rengetegen kérdezték, hogy hol vettük, elsőként Magyarországon beindítottuk a névre szóló babatakarók gyártását.”

Jelenleg túl vannak az ötezredik takaró eladásán, és azóta elindult Zsuzsi második boltja is, amely szerte a világban élő kreatív mamák által alapított vállalkozások termékeit, afféle „otthonillatú” játékokat kínál a vásárlóknak.

Bényi Katalin, a Babbinka alapítója

„Az alkotás mindig is lételemem volt, ezért hatalmas öröm, hogy egy apróbb kanyar (öt év közgazdaságtudomány-elmélet + két év gyakorlat) után rátaláltam arra az útra, ahol végre a kreativitás és a gyerekközpontúság vette át a főszerepet. Mikor édesanya lettem, az egyik fő megoldandó feladat a gyerekecske utaztatása volt, de több babakocsi és babahordozó kipróbálása után rájöttem, nincs mit tenni, meg kell terveznem magamnak a számunkra ideális babahordozót. Valahogy így indult a történet 2009 őszén.”

Mostanra egy profi varrodával szoros együttműködésben dolgozik, de továbbra is maga tesz egyedivé minden terméket.

Megoldás lehet számukra, ha az otthon töltött évek alatt továbbképzik magukat, önállóan folytatják tovább a szakmájukat, hogy ne essenek ki a munka világából, vagy vállalkozást indítanak, amelyet rugalmas időbeosztással a gyermekek mellől is tudnak üzemeltetni.

Gyermekágyi önsegély

Sok nő abban a reményben fog vállalkozásba, hogy így majd a kötött alkalmazotti létnél könnyebben tudja összeegyeztetni a családot és a munkát. Vagyis a család van az első helyen, ami szakemberek szerint némiképp eleve kódolja, hogy a női vállalkozások jellemzően kisebb volumenűek a férfiakénál. A még mindig meglehetősen konzervatív hazai társadalom azonban nehezen tolerálja az elfoglalt, sikeres, önálló nőt. Ahhoz, hogy a vállalkozás segítse a családi életet, egy valóban egyenjogúság-párti társra is szükség van.

Szelényi Zsuzsa, a Savoir Faire Fejlesztési Tanácsadó ügyvezetője a HR Portálnak adott nyilatkozatában arról szólt, hogy a nők maguk is sokat tehetnek előmenetelük érdekében, mert jelenleg inkább csak erősítik a hozzájuk kapcsolódó előítéleteket. Önbizalom-hiányosak, ami gyengíti az ön- és érdekérvényesítő képességeiket, és hajlamosak alábecsülni saját munkájuk értékét. – A nők karrierjét az is hátráltatja, hogy nem fordítanak elég energiát a kapcsolatépítésre, miközben az informális közegek a társadalmi tőke alapkövei. A professzionális előmenetelben fontosabbak, mint a szakmai képességek – hangsúlyozza a szakember.

Az Év Anyavállalata
A Gazdagmami.hu által idén harmadik alkalommal meghirdetett díjra olyan anyák pályázhattak, akik legalább egy hat év alatti kisgyermek mellől indítottak vállalkozást. A verseny célja megmutatni: a gyes ideje alatt otthon töltött éveknek nem kell szükségszerűen a munkaerőpiacról való teljes kieséssel járniuk. A 84 induló között volt zenebölcsőde, babahordozók varrásával foglalkozó cég, ékszerkészítő iparművész, szülők számára kommunikációs tréningeket szervező vállalkozás is. A közönségszavazás alapján az Év Anyavállalata 2012 cím tulajdonosa holtversenyben Gellén Nóra, az Imami nevű, kismamák által üzemeltetett helyi információs oldalak hálózatának kitalálója, két gyermek édesanyja, valamint dr. Nádor-Virág Anikó, a Nutrilab táplálékkiegészítők magyarországi forgalmazója, aki kislánya nevelése mellett alapított céget.
Gyakorló anyukák szerint abban, hogy sokukban ilyenkor ébred fel a vállalkozó szellem, az is szerepet játszik, hogy ugyan a külvilágban az a kép él, hogy egy kismama napjai békés semmittevéssel telnek, valójában sokkal nagyobb szükségük van az önállóságra, a problémamegoldó képesség, az egyszerre több dologra figyelés, az önálló felelősségvállalás képességének fejlesztésére, mint valaha. Ezek mind a vállalkozói lét alapfeltételei közé tartoznak. A női vállalkozások között általában is gyakoribb, hogy az alapító érdeklődési köre, hobbija határozza meg a területet, ahol piacra lépnek. A gyermekvállalás – nem kell ezt magyarázni – elég erősen meghatározza az érdeklődési kört, ráadásul a fiatal anyák abban is biztosak lehetnek, hogy ismerik a piaci kínálatot és igényeket az adott területen, képesek jól belőni a rést, ahol sikeresen előrukkolhatnak egy termékkel vagy szolgáltatással.

Jogszabályi környezet

A gyes melletti munkavégzést megengedik a hatályos jogszabályok a gyermek egyéves korától kezdve, tehát az egyéni vállalkozói nyilvántartásba vételnek sincs akadálya. Ha a vállalkozói tevékenységet nem személyesen folytatja– tehát van alkalmazottja –, az egyéni vállalkozó nem köteles járulékot fizetni arra az időtartamra, amely alatt terhességi-gyermekágyi segélyben (tgyás), gyermekgondozási díjban (gyed), gyermekgondozási segélyben (gyes), gyermeknevelési támogatásban részesül. A gyeden, tgyáson lévő kismama akkor lehet egy társaság tagja, ha személyes közreműködésre nem kötelezett (ezt a társasági szerződésben kötik ki.) A jövedelemkivéttel azonban összeegyeztethetetlen az ellátás igénybevétele a jogszabály szerint. – Kivétel ez alól, ha a tevékenységet a vállalkozó napi hat órát meg nem haladó időtartamban, vagy az otthonában végzi – hívja fel a figyelmet dr. Farkas Zsuzsanna jogász.

Amennyiben tehát az egyéni vállalkozó a gyes folyósítása mellett a vállalkozói tevékenységét személyesen folytatja, főfoglalkozású egyéni vállalkozóként kötelezett a járulékfizetésre. Ha azonban egy vállalkozás ügyvezetője – mivel a tevékenységéből járulékköteles jövedelme keletkezik –, nem jogosult a gyermekgondozással kapcsolatos állami ellátásra az egészségbiztosítási törvény értelmében.

hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo