hirdetés

A játék kiskereskedelemet is megviselte a járvány

2020 első felében a játékkiskereskedők alkalmazottjaik közel 40 százalékát voltak kénytelenek leépíteni, és a javuló helyzet ellenére is a koronavírus előtti szint még nagyon messze van.
hirdetés

A koronavírus-járvány különböző hullámai a hazai kiskereskedők életét jelentősen megrázták. A legtöbb kiskereskedőt sokkhatásként érték a 2020 tavaszi események. Még az élelmiszer jellegű kiskereskedelem is elvesztette korábbi években tapasztalt lendületét, a nem élelmiszer jellegű kiskereskedők döntő többségének bevétele viszont messze elmarad a koronavírus előtti időktől. A kiskereskedelmi vállalatok alkalmazotti létszáma összességében azonban nem csökkent sokat, a vállalatok jelentős része próbálta kihúzni a nehéz időszakot. Egyes alszektorokban azonban igen drasztikus változások zajlottak le, sok esetben a vállalatok kénytelenek voltak komolyabb leépítésekbe kezdeni - írja friss elemzésében az Opten.

Egyik ilyen a játék kiskereskedők piaca. 2020 első felében közel 40 százalékot csökkent a játékkereskedők alkalmazotti létszáma, de a mai napig 24 százalékos mínuszban van a dolgozók száma a 2020 eleji értékhez képest. A távolságtartás és a korlátozások sokszorosan sújtották a játékkereskedőket. Nemcsak, hogy sok rendezvény, családi ünnep maradt el, de maga a vásárlás módja is problémássá vált. A koronavírus előtt a boltlátogatásokat sokszor a szülők, nagyszülők együtt bonyolították a gyermekkel, amely a biztonsági intézkedések miatt jelentősen visszaszorult.

*Az adatsor a „4765 – játék kiskereskedelem” főtevékenységű vállalkozások alkalmazotti létszámát mutatja. Azon nagykereskedőkét nem, amelyek játék kiskereskedelemmel is foglalkoznak

A játék kiskereskedők alkalmazotti adatain jól kivehetők a koronavírus és a központi szabályozás hatásai. 2020 tavaszán mélybe zuhant a dolgozók száma, a második hullám alatt is kivehető a visszaesés, a harmadik hullám során pedig a boltbezárások nehezítették a vállalkozók életét. A boltbezárások alatt ugyan a játék kiskereskedők is igényelhettek bértámogatást, de ekkor a kereskedők már jóval kisebb dolgozói táborral rendelkeztek, mint 2020 elején. Gyereknap közeledtével vélhetően sok szülő újra a játékboltok felkeresésén gondolkodik, de az online kereskedelem előretörése jelentősen megváltoztatta ezt a piacot is.

Érdekes módon a játék kiskereskedőkkel ellentétben a koronavírus ideje alatt folyamatosan nőtt a játékgyártásban tevékenykedő vállalkozások alkalmazotti létszáma. Jelenleg mintegy 4000 munkavállaló dolgozik hazai játékgyártó cégeknél, ami azért is érdekes, mivel a Magyarországon forgalomba hozott játékok több mint 90 százaléka a Távol-Keletről származik. Jelenleg az országban 7 olyan játékgyártó vállalkozás is működik, amelynek éves árbevétele meghaladja az 1 milliárd forintot.

A játékok egy merőben más típusa a játékszoftverek területe. A számítógépes játékok kiadói is jelen vannak Magyarországon, sőt az elmúlt években dinamikusan nőtt a szektor szereplőinek száma. Az informatikai vállalkozások jelentős része az átlagnál jobban tudott alkalmazkodni a koronavírust követő korlátozó intézkedésekhez és a gazdasági visszaeséshez. Egyes tevékenységekre még nagyobb is lett a kereslet, mint korábban, és a számítógépes játékok előtt töltött idő sem szorult vissza a karanténidőszak alatt.

Éppen ezek miatt érdekes, hogy a korábbi évek fejlődése és a viszonylag kedvező piaci körülmények ellenére a hazai játék kiadóknál folyamatosan csökkent az alkalmazotti létszám a koronavírus alatt. Ez a terület még idehaza is a kisebb ágazatok közé sorolható, mindössze 88 vállalkozás működik a szektorban, így ebből a csökkenésből azért még messzemenő következtetéseket nem érdemes levonni, mert egyedi lokális hatások is könnyen elhúzhatják még az adatsort.

hirdetés

Véleményvezér

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.
Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Öt év után kiderült Fekete-Győr András ártatlan

Nem fognak expresszt elnevezni a magyar igazságszolgáltatásról, ez már biztos.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo