A dicséret hiányzik, mint egy falat kenyér

Ön dicséri az embereit? Szakértőnk szerint komoly gond a magyar vállalkozásokban, hogy a vezető nem nyugtázza a jót, a sikeres munkát. Teljesen természetesnek veszi. Bezzeg a hibákért, az elcsúszásokért, a rossz teljesítésért azonnal szól.

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A megerősítés hiányzik, mint egy falat kenyér és ezt maguk a cégvezetők is tudják. A tréningjeimen sokszor maguktól mondják, hogy tudják: hibájuk, hogy nem dicsérik a beosztottaikat, de valahogyan nem megy ez a dicséret. A cégen belül tartott tréningjeimen pedig szinte mindig felhozzák a beosztottak, hogy a főnök sosem dicséri őket. És ezt bizony eléggé fájlalják. (Persze olykor a negatív kritikára is szükség van azért.)

Profi módon visszajelzést adni egyáltalán nem könnyű. Szakértőnk itt ad konkrét tanácsokat a hogyan?-hoz!

Kép:Pixabay

Miért szeret a dolgozó egy vállalkozást?

Az egyik ügyfelem vállalkozása 2006-ban Az év munkahelye lett. Ezt úgy érték el, hogy előtte csináltak egy felmérést a dolgozók körében, hogy mi a legfontosabb szempont számukra a munkahelyen. Azt gondolná az ember, hogy természetesen a fizetés jön ki az első helyre. Nem! Érdekes módon a fizetés csak a hatodik helyre került. Az első az volt, hogy ha valami jót tesznek, ha valamit jól megcsinálnak, akkor azért dicsérjék meg őket. A második helyre az került, hogy ők is beleszólhassanak dolgokba. Járulhassanak hozzá ők is a vállalkozás problémáinak megoldásához. Kérjék ki az ő véleményüket is. A harmadik helyre az egyéni szociális problémák figyelembevétele került. Tolerálja a cég, hogyha valami miatt hirtelen előbb el kell menni a gyerekért az óvodába, vagy be kell ugrani nap közben a városba elintézni valami hivatalos ügyet. Szóval, érdemes dicsérnie az embereit.

Nem csak vállalati példán működik

Például, ha hazaállít a kis srác az iskolából egy egyessel. Az apja nagy hangerővel nekiáll szidni, hogy „Nem szégyelled magad? Ilyen jegyet hazahozni? Az apádnak bezzeg sosem volt ötösnél rosszabb jegye az iskolában. Mars be a szobába! Egy hét szobafogság.” És durr, két nagy pofon. Másnap hazaállít a kis srác egy ötössel. A reakció meg csak ennyi: „Jól van fiam.” Nem kéne ezt megfordítani? Mi lenne, ha az ötösre helyeznénk a nagyobb figyelmet? „Ötöst kaptál fiam? Ez igen! Nagyon ügyes vagy! Gyere, menjünk el egy fagyira, és meséld el, hogyan csináltad!” Az egyesnél pedig csak ennyi:  „Javítsd ki fiam, elvárom Tőled!”

Egy tipp, hogy ne felejtse el a dicséretet

Hogy semmiképpen ne sikkadjanak el a jó teljesítmények ajánlott (nem csak ezért, de ezért is), ha napi jelentést kér a beosztottaitól. Ők leírják, hogy mivel foglalkoztak aznap, így képben lesz, de fontos, hogy a levélre mindig válaszolnia kell. A válaszban pedig nyugtázni tudja az eredményeket, dicsérni az embereit.

Dicsérje az embereit! Sokszorosan megtérülő tevékenység. Ráadásul ingyen van.

Piroska Gyula A cégvezetők barátja http://piroskagyulatrening.hu/

Véleményvezér

Egyre fegyelmezetlenebb költségvetés

Egyre fegyelmezetlenebb költségvetés 

Hol van már 2019, amikor az év végén is még nulla körül forgott az államháztartás egyenlege.
Tele vannak a raktárak tisztán elektromos autókkal

Tele vannak a raktárak tisztán elektromos autókkal 

Meglepetésre nem fogynak olyan mértékben a tisztán elektromos autók az Egyesült Állmokban, ahogy várták. Klasszikus túltermelési válság jelei érzékelhetőek.
Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe

Újabb szereplő szállt be a KSH inflációs adatainak megkérdőjelezésébe 

Súlyos következményei lehetnek, ha komolyabb kétségek merülnek fel a magyar statisztikai adatok megbízhatóságával kapcsolatban.
Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények

Gigameglepetést hoztak a PISA-eredmények 

Egy olyan ország tanulói nyertek Európában, ahol még néhány évtizeddel ezelőtt a sötét kommunizmus tombolt. 
Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok

Meglepő adat, a kínaiak gazdagabbak már mint a magyarok 

Az egykor gyarmati sorban szenvedő oly elmaradott ázsiai országok igazán szépen felzárkóztak Európához a személyes vagyonokat tekintve.
Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott

Ismét nagyot dobott a Mentőszolgálat, 2 óra alatt érkeztek a sérülthöz, aki majdnem megfagyott 

Leesett az első nagyobb decemberi hómennyiség. Nagyon vigyázzanak magukra, el ne csússzanak és el ne törjék a lábukat, mert nem biztos, hogy a mentő időben odaér. Elképesztő történet.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo