hirdetés

A cafeteria a motivációt is felpörgeti

Habár európai átlagban nem rossz a magyar munkavállalók munkahelyi elkötelezettsége, azért bőven van még tennivalója a munkáltatóknak, hogy megtarthassák a jó munkaerőt a cégüknél. Ehhez mutatunk három bevált módszert.
hirdetés

Az európai átlaghoz képest (57%) elkötelezettebbek a magyar dolgozók munkahelyük iránt – derül ki az Aon Hewitt felméréséből. Hazánkban a dolgozók 62 százaléka ajánlja munkahelyét és nem tervezi a váltást. Bár az adat bíztató, van még hova fejlődni, ezért mutatunk az OTP Bank szakértőinek segítségével három lehetőséget, amivel a munkáltatók növelhetik dolgozóik elégedettségét, és így elkötelezettségét is.

Cafeteria

Magyarországon a munkavállalók motiválásának egyik népszerű eszköze a cafeteria juttatás. Egy hatékonyan összeállított rendszer ugyanis jelentősen lendíthet a dolgozók elkötelezettségén.

„A motivált munkaerő keresi a kihívásokat, megosztja ötleteit és ezzel elősegíti a vállalkozás fejlődését. Ezért is fontos, hogy a munkáltatók nagyobb hangsúlyt fektessenek dolgozóik elégedettségének és elkötelezettségének növelésére. Az adataink szerint a SZÉP kártyával rendelkező munkavállalók 63 százaléka elégedett munkáltatójával, míg azoknál, akik semmilyen cafeteria juttatásban nem részesülnek, ez az arány csupán 41 százalék. Ez is bizonyítja, hogy a béren kívüli juttatások a munkavállalók ösztönzésének hatékony eszközei, miközben az adókedvezményei miatt a munkáltatók is jól járnak” – tudtuk meg Kuhárszki Andrástól az OTP Bank Bankszámla főosztályának igazgatójától.

A 2016. január 1-től hatályba lépett új adójogszabálynak köszönhetően az idén még kedvezőbb feltételek mellett adható a SZÉP kártya. A személyi jövedelemadó kulcsának 1 százalékos csökkentésével a béren kívüli juttatásokra vonatkozó kedvezményes adókulcs 35,7-ről 34,51 százalékra, míg a normál adózású juttatások után fizetendő közteher 51,17-ről 49,98 százalékra csökkent. További változás, hogy a SZÉP kártyára utalt összeg nem számít bele az összevonandó, maximum 200 ezer forintig kedvező adózással adható cafeteria elemek közé. Emiatt, ha más juttatásban nem részesül a munkavállaló, akkor akár 450 ezer forint juttatást is kaphatott és kaphat idén is SZÉP kártya feltöltés formájában. (Ideje is lenne előkapni a Szép Kártyát a márciusi hosszú hétvégéken.)

Magyarországon csak a multi családbarát
A gyermek- és munkavállalás összehangolásában jelentős szerepük van a családbarát munkaerőpiaci eszközöknek, például a rugalmas (atipikus) foglalkoztatás különböző típusainak. A magyarországi vállalatok azonban csak elvétve alkalmazzák a gyermekes munkavállalók újbóli munkába állását elősegítő intézményi eszközöket, holott ez nemcsak a munkavállalóknak lenne hasznos, hanem a vállalatok is sokat profitálhatnának belőle az elkötelezett, lojális munkaerő révén.
Rugalmas időbeosztás és távmunka

A megfelelően kidolgozott juttatási rendszer mellett az is fontos, hogy meglegyen az egyensúly a szakmai és a privát élet között. Ebben is tud segítséget nyújtani a munkáltató, ha hagyja, hogy dolgozói – ésszerű kereteken belül – rugalmasan osszák be munkaidejüket és olykor irodán kívülről végezzék el napi munkájukat. A Randstad Hungary 2015-ös kutatása alapján a munkavállalók lojalitását és elkötelezettségét leginkább a munka és a magánélet közti egyensúly, és a rugalmas munkavégzés segítik elő. Ha a vállalkozás tevékenysége nem teszi lehetővé, hogy megváltoztassák a fix munkaidőt és a munkavégzés helyét, sokat segíthet, ha engedélyez több rövidebb pihenőt, akár egy erre a célra kialakított, nyugodt helyiségben.

Vonzó munkahelyi légkör, jó kapcsolat

Ha a munkavállalók jó kapcsolatot ápolnak egymással, könnyebben jutnak túl a stresszesebb napokon, és hatékonyabban segítik egymást a közös projektek alatt. A Randstad kutatása alapján, Magyarországon a versenyképes fizetésnél is fontosabb a dolgozóknak, hogy jó kapcsolatban legyenek a közvetlen felettesükkel. Fontos megjegyezni, hogy a leendő munkahely kiválasztásánál az elsődleges szempont – a válaszadók 81 százaléka szerint –a jó fizetés.

5 egyszerű dolog, amitől boldogabbak lesznek a munkavállalók
A hagyományos vélekedés szerint, ha a dolgozó elégedett a bérével, produktív a munkában. Az elméletek azonban hajlamosak megdőlni – ez sem kivétel. Boldogtalan alkalmazott azonban nem jól dolgozó alkalmazott, és ez nekünk sok pénzbe kerül. Íme öt dolog, amit tehetünk, hogy a munkavállalóink hosszú távon is boldogabbak legyenek a cégnél.
hirdetés

Véleményvezér

Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

Na végre, feljelentették Hadházy Ákost, kár, hogy ugyanazért, amiért Orbán Viktort nem

2018 áprilisában a Fidesz parlamenti képviselői Orbán Viktor vezényletével elbontották a Kossuth téri kordont, ma már ugyanez tilos.
Sorozatos meglepetések a boltokban

Sorozatos meglepetések a boltokban

A boltok többségében áttértek a napi árazásra, szinte kiszámíthatatlan milyen meglepetések érhetik a vásárlókat.
A jövő üzlete a nővérimport

A jövő üzlete a nővérimport

Az életkor folyamatos emelkedése egyre nagyobb terheket ró az egészségügyre a világon mindenütt.
Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Szenzáció, egy fideszes megdicsérte Hadházy Ákost

Az uniós pénzből épített fideszes lombkorona nélküli lombkoronasétány még a kormánypártiakat is összezavarta.
A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A kormány különadói berobbantották a kínai kisboltok forgalmát

A Magyarországon dolgozó kínai kiskereskedők boldogan dörzsöhetik a tenyerüket.
Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Pöttöm tankok tartanak Ukrajna felé

Az ukrajnai háború ott tart, hogy minden oldal mindent elővesz a hadi spájzból, ami még működik.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo