hirdetés

A virtuális pénz után is kell adózni

Vagyontárgy lett a bitcoin, az amerikai adóhatóság szerint ugyanis a virtuális devizák alkalmasak javak és szolgáltatások ellenértékének a kiegyenlítésére, és szolgálhatnak értékőrző befektetési eszközként is, és így adókötelesek.

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

hirdetés

Adóköteles – Kép: Fotolia

Adózási szempontból nem devizának, hanem vagyontárgynak nyilvánította a bitcoint az amerikai adóhivatal, az Internal Revenue Service (IRS). A virtuális deviza az érték olyan digitális megjelenítési formája, amit lehet fizetőeszközként, elszámolási egységként és értékőrzőként is használni. A virtuális devizák bizonyos környezetben a valódi pénzhez hasonló szerepet tölthetnek be, ám nem tekinthetőek törvényes fizetőeszköznek, mivel nem tartoznak egyetlen joghatóság alá sem.

A központi bankoktól a pénzügyi ellenőrző szervezetekig egyelőre mindenki passzívan csodálja a virtuális valuták felemelkedését. (De konferenciát már tartottak róla.)

Az olyan virtuális pénzt, amelynek valódi pénzben kifejezett árfolyama van, és annak helyettesítésére is szolgálhat, „konvertibilis virtuális pénznek” kell tekinteni. Ilyen például a bitcoin. A bitcoint digitális úton cserélhetik egymás között a felhasználók, illetve vásárolhatják meg, vagy válthatják át dollárra, euróra vagy bármely más valódi vagy virtuális pénzre. A konvertibilis virtuális pénzek cseréje, eladása vagy használata javak és szolgáltatások egyenértékének kielégítésére reálgazdasági körülmények között adózási következményekkel jár, és adózási kötelezettségeket von maga után.

Egyesek megállíthatatlannak látják a bitcoin terjedését (van, aki szerint hamarosan külön szakma lesz a bitcoinbróker), mások csak múló hóbortot látnak benne, matekzsenik és kockafejű geekek energiafaló szórakozását, amely a reálgazdaságba behatolt ugyan, de majd látványosan kipukkad, akár egy tőzsdei lufi.

Senki pénze, ami mindenkié
Kormányoktól és nemzeti bankoktól teljesen függetlenül nőtte ki magát felkapott globális fizetőeszközzé a virtuális érme. A jelenség az internet és az online önszerveződés hatalmára hívja fel a figyelmet, és egyúttal a politikai elit, valamint a 2008-ban megrendült bankrendszer iránti bizalmatlanságra is. Vajon a bitcoinlufi egyszerűen kipukkad, vagy egy mélyrehatóbb átalakulás kezdetét jelzi?
hirdetés

Véleményvezér

Ilyet még nem látott a világ

Ilyet még nem látott a világ 

Cseh vonaton első osztályon feleannyiért kétszer annyit kapsz, mint a magyar vonat másodosztályán. Ez igen.
Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha

Ilyen se volt még, a vadhús olcsóbb, mint a marha 

Folyamatosan produkálja a magyar gazdaság a meghökkentő eseményeket, miközben a kormány szerint munkájuk egyszerűen hibátlan.
Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget

Szijjártó Péter nagyon örül az oroszbarát Fico győzelmének, a szlovákiai magyar szövetség bukására egy szót nem veszteget 

A Kuciak-gyilkosságot követő 2018-as bukása után Robert Fico nagyobb orosz barátságot és kemény EU-ellenességet hirdetett.
9 milliárd forintnál tart a sámándob

9 milliárd forintnál tart a sámándob 

A 2015-ös milánói világkiállításra készült Sámándob-pavilon építésére a kormány 2,3 milliárd forintot adott, majd közel 2 milliárd forintot szavazott meg programokra, hogy mindez kiegészüljön egy további 900 milliós pótköltségvetéssel. Most újabb 4 milliárd forintnál tartunk.
Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból

Az osztrák vasutasoknak elegük lett magyar kollégáikból 

Tényleg egészen elképesztő, hogy a magyar vasút mennyire képtelen megfelelni a kor elvárásainak.
A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye

A magyar élelmiszer-infláció fele az állami adóemelések eredménye 

Érdekes az állami kommunikáció. Miközben folyamatosan az infláció elleni harc hőseként mutatja magát be a kormány az élelmiszer áremelkedés felét a kabinet generálta.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo