hirdetés

A beruházásokat is visszavetette a járvány

6,3 százalékkal csökkent a beruházások volumene a járvány alatt. A tavalyi adatokból kiderült többek között az is, hogy a beruházások több mint felét a legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások teljesítették.
hirdetés

A Központi Statisztikai Hivatal nemrég publikált adatai szerint tavaly a gazdasági szervezetek által realizált 8313 milliárd forint értékű új hazai beruházás a koronavírus okozta járvány kedvezőtlen gazdasági hatásai következtében összehasonlító áron 6,3 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. A fejlesztési források 46 százalékát budapesti székhelyű gazdasági szervezetek kötötték le.

A Pest megyei központúak az országos beruházási teljesítményérték 10, a Komárom-Esztergom megyeiek 5,9, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyeiek 5,3 százalékát adták. A többi megye részesedése a beruházásokból egyaránt 4,0 százalék alatt maradt. A Nógrád és a Zala megyei szervezetek hozzájárulása volt a legkisebb (0,7, illetve 1,0 százalék) a hazai fejlesztésekhez.

Mindössze négy megyében nőtt a fejlesztések volumene. A legnagyobb mértékű bővülés Komárom-Esztergom megyében (47 százalék) történt feldolgozóipari termelőkapacitások kialakítása eredményeként. Ezzel szemben a legnagyobb visszaesés (28 százalék) Győr-Moson-Sopronban következett be.

A beruházások egy lakosra jutó értéke Budapesten volt a legmagasabb (2,2 millió forint), 2,6-szerese az országos átlagnak (853 ezer forint). Ezután Komárom-Esztergom és Borsod-Abaúj-Zemplén megye következett a mutató nagysága szerinti rangsorban. A beruházások intenzitása Nógrád megyében volt a legalacsonyabb (321 ezer forint/fő), mindössze 38 százaléka az országos átlagnak.

Mi történt a budapesti beruházásokkal?

A budapesti székhelyű gazdasági szervezetek tavaly 3849 milliárd forint értékű új beruházást valósítottak meg, 6,6 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbi magas bázisnál. Itt a beruházási érték 53 százalékát a legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások realizálták. (Az országos átlag 54 százalék.)

A beruházások kevésbé voltak koncentráltak. A fejlesztési források 30 százalékát a szállítás és raktározás, 12-12 százalékát a feldolgozóipar és a közigazgatás, 11 százalékát pedig az ingatlanügyletek területén használták fel. A közigazgatás beruházásainak volumene 18, az ingatlanügyleteké 16 százalékkal bővült, míg a feldolgozóiparé 22, a szállítás és raktározásé pedig 12 százalékkal visszaesett. A feldolgozóiparon belül a villamos berendezés gyártása, a gyógyszergyártás és a járműipar területén valósultak meg a legnagyobb értékű beruházások.

 

Anyagi-műszaki összetétel alapján a fejlesztések 63 százaléka épületek és egyéb építmények építésére, 37 százaléka gépek, berendezések és járművek beszerzésére irányult. Az építési beruházások volumene 6,2 százalékkal mérséklődött. A belföldi gyártású gépek, berendezések és járművek teljesítményértéke összehasonlító áron közel azonos volt az előző évivel, a külföldieké 10 százalékkal csökkent. Az értékadatok alapján a gépek, berendezések és járművek 67 százaléka importból származott. A KSH adatai egyúttal arra is rámutattak, hogy az ültetvények, erdők telepítésére, haszonállatok beszerzésére és a meglevő föld értéknövelésére a budapesti székhelyű gazdasági szervezetek 2,7 milliárd forintot költöttek, 45 százalékkal többet, mint az előző évben.

Hogy miként alakult tavaly a vállalkozások száma, hány cég működött, milyen formában, arról itt írtunk.

hirdetés

Véleményvezér

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo