hirdetés

"A bér legalább ne veszítsen az értékéből"

A fizetések reálértékének megőrzése az 5,2 százalékos MSZOSZ-bérajánlás minimális célja - hangsúlyozta győri sajtótájékoztatóján Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke szerdán.
hirdetés

Kép:flickr

„Azt szeretnénk, hogy a munkavállalók bére végül legalább ne veszítsen az értékéből” - fogalmazott, hozzátéve, eddig egyetlen kormányzati szereplő sem igazolta vissza, hogy az idei költségvetésben szereplő 5,2 százaléknál alacsonyabb lesz az éves infláció. Hozzátette, tavaly az átlagbérnél kevesebbet keresők 4,5-6 százalékos reálkereset-csökkenést szenvedtek el. Ezért nem földtől elrugaszkodott az MSZOSZ hosszú egyeztetések után elfogadott ajánlása – írja az MTI.

Kicsit többet kerestünk tavaly, de kevesebbet ért
A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 2012. január-november között 221 200 forint volt. A vállalkozásoknál dolgozók átlagosan 231 400, míg a közszférában – a nem közfoglalkoztatás keretében – foglalkoztatottak 214 400 forintot kerestek. A közfoglalkoztatottak átlagkeresete 73 100 forint volt a tavalyi év első 11 hónapjára vonatkozó adatok szerint. Bár novemberben lassult a fogyasztói árak emelkedése - a 12 havi index 5,2 százalékot mutatott – a keresetek növekedése továbbra sem volt képest lépést tartani az inflációval. A nettó bérek novemberben nemzetgazdasági szinten mindössze 3,2 százalékkal (153 628 forintra) emelkedtek, így a reálbérek az esztendő novemberében újabb 2 százalékkal mérséklődtek az előző év azonos időszakához képest. (Itt olvashat erről bővebben.)
Kifejtette, nem látnak esélyt arra, hogy teljesen „kárpótolják” a munkavállalókat a veszteségért; a tavalyi és az idénre prognosztizált infláció alapján ugyanis ez közel tíz százalékos emelést tenne szükségessé. Pataky Péter megjegyezte: a mostani esetet megelőzően az elmúlt 22 évben egyetlen alkalommal - a Bokros-csomag utáni évre, 1996-ra vonatkozólag - fordult elő, hogy nem fogadott el a kormány, a munkáltatók és az érdekképviseletek egyeztető fóruma bérajánlást, ami már akkor is nehezítette a szakszervezetek számára megnyugtató helyi megállapodások megszületését.

Egy vállalkozók körében végzett friss felmérés szerint a munkáltatók harmada nem emel bért 2013-ban, ötödük még bizonytalan e kérdésben, s csak 41%-uk tudja biztosan, hogy idén valamilyen mértékben emelni fog.(Itt olvashat a felmérés eredményéről részletesen.)

Az MSZOSZ elnöke szólt arról is: gondot jelent a munkáltatókkal folytatott tárgyalások során, hogy drágultak a béren kívüli juttatások; itt azt szeretnék elérni, hogy ahol lehet, ezt ne hárítsák át a munkavállalókra. Tovább nehezíti az érdekképviselet dolgát, hogy az új Munka törvénykönyve - a pótlékrendszer és a munkaszervezés szabályozásának változtatásával - lehetővé teszi, hogy azonos munkáért kevesebbet fizessenek a dolgozóknak.

Regisztrált olvasóink itt tájékozódhatnak a Munka törvénykönyve szabályainak pontos változásairól!

hirdetés

Véleményvezér

Hogyan soroznak az ukránok?

Hogyan soroznak az ukránok?

A rém és álhírek minden háborúnak természetes velejárói. Ezek között kiigazodni viszont fontos egy végzetes konfliktus idején.
Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Korrupció elleni front indult Ukrajnában

Szomorú, de a nagy számok azt mutaják, hogy a korrupció nyugatról keletre tartva csak egyre nő. Hogyan lehetne megállítani?
Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Mi történne ha holnap megszűnnének az ársapkák itthon? Pontos számítás

Nagy vitatéma, hogy hasznosak-e az ársapkák, vagy nem. A benzin esetében nagy volt a bukta, de kérdés, mi lenne az élelmiszerek esetében.
Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Imádja a közpénzből vett luxust a fideszes polgármester

Pétervására város fideszes polgármestere nemcsak kastélyt épített uniós pénz felhasználásával magának.
Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

Újabb EU pénzből épített fideszes kastélyt talált Hadházy Ákos

A független képviselő töretlen szorgalommal igyekszik utánajárni, hogy hová kerülnek az uniós pénzek.
Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

Az összeszerelő-üzemként működő magyar gazdaság nagyon kitett a globális láncokban mutatkozó zavaroknak

A rendkívül magas magyar infláció mögött rossz, vagy tudatos kormányzati intézkedések állnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo