Új kártevő keserítheti meg az ünnepeket

Több ezer kiberbűnöző dolgozik nap mint nap azon, hogy az egyszerű online banki felületeket megfertőzze és megkárosítsa. A karácsonyi és újévi ünnepek előtt szinte már hagyományszerűen megugrik a rosszindulatú tevékenységek száma.

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Az ünnepek előtt több a veszély – Kép: Pixabay

Már egy hónappal az ünnepek előtt, novemberben jegyeztek fel olyan eseteket, amelyekben hackerfórumokon különböző bankszámla- és személyes információkat tartalmazó listákat értékesítettek egymás között a csalók. A Neverquest még korábban jelent meg a piacon egy hirdetésben, amelyben partnereket kerestek egy kiberbűnözők által fenntartott trójai szerver működtetésére és támogatására idén júliusban. (Az adatlopás egyre gyakoribb probléma a kkv-k körében.)

Sergey Golovanov, a Kaspersky Lab vezető biztonsági kutató így vélekedik: „A megjelenés után több büntetőügyben is felmerült, hogy speciális vírusokat használtak az online banki rendszerek eddig kihasználatlan felületén. Az új generációs kiberbűnözők pontosan ezeket a felületeket használják ki az új technológiák és ötletek segítségével. A Neverquest csak egyike azon fenyegetéseknek, amelynek célja, hogy átvegye a már jól ismert programok (pl.: Zeusz, Carberp) helyét.”

A Kaspersky Lab véleménye szerint a Neverquest egyszerűen ellopja a bankszámlák jelszavait és az online felületeken tárolt felhasználóneveket, valamint az összes, a felhasználó által megadott adatot, ehhez speciális szkripteket használ, amelyek megkönnyítik a lopásokat. Az áldozat gépe hozzákapcsolódik a kiberbűnöző szerveréhez, így a telepített trójai követi a felhasználó hálózati kereséseit,  mint például nagy nemzetközi bankok felületeit és fizetésekhez kapcsolódó oldalakat. Egy másik funkciója a károkozónak pedig segít begyűjteni azokat a célpontnak kiszemelt bankokat, amelyek eddig nem szerepeltek a támadási listán.

A kutatók szerint a Neverquest elsődleges célpontja jelenleg egy befektetési alap, amely számos online pénzügyi szolgáltatással foglalkozik, ezáltal a rosszindulatú felhasználóknak  lehetőségük nyílik arra, hogy a pénzt  saját számlaszámukra utalják, sőt a Neverquest-áldozatok pénzével tőzsdézzenek is. Az online banki rendszeren keresztül a felhasználók fiókjaihoz való hozzáférés után a kiberbűnözők SOCKS szervert használva VNC szerveren keresztül távolról csatlakoznak a fertőzött géphez, így bonyolítanak le tranzakciókat és utalnak át pénzt a felhasználók fiókjairól a sajátjukra, vagy – hogy a hozzájuk vezető nyomokat eltüntessék – más áldozatok fiókjaihoz mozgósítják a pénzt.

A Neverquest trójai működési mechanizmusáról bővebben itt olvashat.

Bárki belehallgathat a mobilhívásába – Védekezzen!
Csak hazánkban cégek ezrei és személyek tízezrei rendelkeznek olyan jogi, pénzügyi, szabadalmi, kereskedelmi és egyéb üzleti adatokkal, amelyek illetéktelen kezekbe kerülése óriási károkat okozna.

Véleményvezér

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására

Milliókat költ a kormánymédia Magyar Péter lejáratására 

Még soha nem volt mélységű lejárató kampány indult Magyar Péter ellen.
Mellár Tamás otthagyja a református egyházat

Mellár Tamás otthagyja a református egyházat 

Balog Zoltán személye sok református számára elfogadhatatlan.
Forrong a református egyház a pedofil-ügy miatt

Forrong a református egyház a pedofil-ügy miatt 

Amíg marad a református egyház jelenlegi vezetése, addig lemond lelkipásztori fizetés-kiegészítéséről
Lecsúsztunk az OECD inflációs listáján, már Ausztria is előttünk

Lecsúsztunk az OECD inflációs listáján, már Ausztria is előttünk 

Kiszámíthatóbb gazdaságpolitikára lenne szükség.
Taxis balhé tört ki Romániában

Taxis balhé tört ki Romániában 

Ki lesz az erősebb? A hagyományos taxisok, vagy az utazásmegosztók?
Az euróövezet inflációja a szankciók ellenére nem mutat rossz képet

Az euróövezet inflációja a szankciók ellenére nem mutat rossz képet 

A kormánypropaganda a magyar csúcsinfláció miatt a szankciókat okolta, de a számok világméretű összehasonlításban ezt nem igazolják.

Info & tech

Cégvezetés & irányítás

Piac & marketing


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo